Home

45 Pantserinfanterie bataljon RIOG en de MEDIA

 
Gezocht: media berichten
Mocht u in de (lokale-, landelijk of wat voor) media ook een bericht tegen komen over of betrekking hebbende met het 45e: stuur dan een e-mail met daarin de link naar het (digitale) bericht. Alvast bedankt.
 
Johannes Postkazerne gaat in 2026 op de schop

31 mei 2024

 

 
Johannes Postkazerne gaat in 2026 op de schop. Werkzaamheden duren ruim zes jaar, maar daarna kan de kazerne er weer dertig tot vijftig jaar tegenaan.
Arjan Jonkers
 


De Johannes Postkazerne in Havelte vanuit de lucht gezien. Foto: Harm Mooibroek

 
De modernisering en verduurzaming van de Johannes Postkazerne in Darp moet naar verwachting in 2026 starten en in 2032/2033 afgerond zijn. Dat kregen de bezoekers van de jaarvergadering van Dorpsgemeenschap Havelte donderdagavond te horen van Gosse Bijlenga. Als projectleider Revitalisering Johannes Postkazerne inventariseert hij momenteel de behoeftes en wensen om de kazerne een upgrade te geven voor de komende 30 tot 50 jaar.

Om de kazerne in Havelte te moderniseren en verduurzamen, stelde het kabinet in 2023 honderden miljoenen euro’s beschikbaar. Met dat geld moet het huidige kazerneterrein opnieuw ingericht worden. Het plan maakt onderdeel uit van plannen van Defensie die door het kabinet zijn goedgekeurd.

Daarin blijft de Johan Willem Frisokazerne in Assen de thuisbasis van 13 Infanteriebataljon (luchtmobiel), de helft van 11 Geneeskundige-compagnie (luchtmobiel), 113 Herstelpeloton (luchtmobiel) de Koninklijke Militaire Kapel en een aantal ondersteunende diensten en eenheden.

Wel verhuist School Noord van de koninklijke militaire school met zo’n 500 leerlingen en 126 kaderleden, van Assen naar de Johannes Postkazerne in Havelte. Verder wordt de geneeskundige eenheid van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte uitgebreid en komt een nieuwe logistieke eenheid naar Havelte om de brigade sneller te kunnen inzetten en logistiek zelfstandiger te maken. Hier tegenover staat het verlies van het 45 Pantserinfanteriebataljon. Dit 600 mensen tellende bataljon vertrekt naar Soesterberg.

Autoluw

Het terrein waarop de Johannes Postkazerne ligt, behoort voor het grootste deel bij de gemeente Steenwijkerland. Een kwart ligt op Westervelds grondgebied. Om de revitalisering mogelijk te maken, moeten er twee bestemmingsplannen aangepast worden. Volgens Bijlenga zijn de gesprekken hierover gaande.

Door de kazerne een flinke upgrade te geven, wordt de operationele en de werk- en woonomstandigheden op de kazerne sterk verbeterd. „Nu zijn er op gereed stelling het terrein nog heel veel verkeersbewegingen, omdat verschillende gebouwen die onze werknemers dagelijks gebruiken verspreid over het terrein liggen. In de nieuwe situatie willen wij dat veranderen. Door het terrein logischer en economischer in te delen, proberen we het terrein autoluw te maken. Op het terrein komen bijvoorbeeld gebouwen waar onze militairen kunnen werken, waar materialen worden opgeslagen en waar ruimte is voor kantoren en bijvoorbeeld leslokalen. Alles dicht bij elkaar”, zo legde Bijlenga de aanwezigen uit.

Energieneutraal

De Johannes Postkazerne moet ook energieneutraal worden. „We onderzoeken warm-koude opslag (WKO), zonnepanelen, een warmtenet en energie-opslagsystemen. Maar ook kijken we bijvoorbeeld of we gebruik kunnen maken van een windmolen. Op die manier moet het complex minder afhankelijk worden van externe energiebronnen.”

Bij de herinrichting van het 95 hectare grote terrein van de Johannes Postkazerne wordt ook de bereikbaarheid van de kazerne verbeterd. Aan de noordzijde van het terrein, aan de kant van Kallenkote en Wapserveen, komt een tweede ontsluitingsweg (binnen het hek van de kazerne) richting de Van Helomaweg, zo vertelde Bijlenga in De Veldkei.

Verder komt de hoofdingang van de kazerne dichterbij de Van Helomaweg te liggen. Hierdoor verhuist ECHOS-home Havelte, de plek waar militairen, veteranen en hun thuisfront elkaar kunnen treffen, naar een naastgelegen gebouw richting de Van Helomaweg. Ook wordt het sportterrein verlegd en wordt er onderzocht of het gebruik hiervan ook opengesteld kan worden voor burgers.

Bouwbewegingen

De verwachting is dat de werkzaamheden voor de omgeving weinig overlast gaan geven. Alleen de af- en aanvoer van (bouw)materialen gaan extra verkeersbewegingen met zich meebrengen. „Wij vinden het daarom ook belangrijk om de directe omgeving te informeren wat en wanneer er iets gaat gebeuren”, aldus Bijlenga, die als grootste uitdaging het op tijd verhuizen van het 45 Pantserinfanteriebataljon naar Soesterberg ziet.

„Lukt dat, dan ontstaat hier in Havelte ruimte om te schuiven en te bouwen. Dat voorkomt dat we extra geld moet uitgeven aan tijdelijke gebouwen.” Bijlenga vindt ook belangrijk dat het Rijks Vastgoed Bedrijf bij het aanbesteden van het werk rekening houdt met de regio. „Natuurlijk wordt er gekeken of de regio mee kan profiteren van het werk dat hier moet gebeuren.”

Wanneer alles volgens planning verloopt, kan de Johannes Postkazerne, waar na de revitalisering zo’n 3000 mensen werken, weer jaren vooruit. „Met gebouwen die ontworpen zijn voor de bedrijfsvoering van de operationele eenheden die hoort bij deze tijd”, zo besloot Bijlenga.
 


De Johannes Postkazerne in Havelte. Foto: Harm Mooibroek

 

Bron: Steenwijker Courant, 31 mei 2024

 

Top

 
Wacawa in plaats van Dwingelderveld

04 november 2021

 

 

 
Wacawa in plaats van Dwingelderveld
 
Militairen van 45 Pantserinfanteriebataljon werden drie weken lang flink op de proef gesteld op Curaçao. Dat ze uitgedaagd werden (in september) is niet bijzonder, wél dat het gebeurde op de Antillen.

Meestal trainen de pantserinfanteristen in Nederland of Duitsland het optreden met hun CV90’s. Bij deze oefening bleef het zware staal echter in Drenthe. De militairen trainden onder meer in het oefendorp en op de schietbaan van het oefengebied Wacawa, waar andere mogelijkheden zijn dan op het Infanterie Schietkamp in Harskamp. Zo zijn de omstandigheden anders: de temperatuur ligt rond 33 graden en de luchtvochtigheid gaat vaak richting de 90%. En dan voelt marsen in de Caribische Zee toch net even anders dan marsen door mul Havelter zand.
 


van Facebook pagina van B-Cie 45 Painfbat

 

Bron: Landmacht 08, 2021

 

Top

 
Vroeger speelden we soldaatje en nu zijn we het echt

19 september 2020

 

 

Kameraden Marvin en Ruben zijn beëdigd tot soldaat. Het pantser-
gevechtsvoertuig op de achtergrond is voortaan hun ‘auto’.

 
‘Vroeger speelden we soldaatje en nu zijn we het echt’

Blokzijl - Ze kennen elkaar al sinds groep 4, de buurjongens Marvin en Ruben.. Ze zaten in dezelfde klas op de lagere school en speelden na school legertje. „Met de militaire kleren van mijn vader uit z’n diensttijd”, zegt Ruben.

Als 12- jarige jochies fietsen ze samen naar CSG Eekeringe in Steenwijk. Marvin wist toen al wat hij wilde worden: militair. Met hun middelbare school diploma op zak kiezen ze allebei voor de VeVa, de MBO opleiding Veiligheid & Vakmanschap en solliciteren ze daarna bij de zware brigade van de Landmacht in Havelte; 43 Gemechaniseerde Brigade.

Bizonpeloton
Omdat er nog geen plek is in de algemene militaire opleiding, grijpen ze de kans om alvast te beginnen bij het Bizonpeloton van de Brigade, zodat ze goed voorbereid starten met hun opleiding tot militair. Ze hebben veel aan elkaar en trekken elkaar er doorheen. Daarna worden ze opgeleid tot infanterist door hun toekomstige eenheid; 45 Pantserinfanteriebataljon. Dit is één van de gevechtseenheden van de Landmacht.

 

Met de hand aan het vaandel belooft soldaat Otten officieel trouw aan de Koning, gehoorzaamheid
aan de wetten en onderwerping aan de krijgstucht tijdens de beëdigingsceremonie.

 
Hightech pantsergevechtsvoertuig CV90
Ze opereren met het hightech pantsergevechtsvoertuig CV90 snel en beslissend. En zo staan Ruben en Marvin uit Blokzijl, kameraden voor het leven, samen met nog vijfendertig andere jonge mannen en vrouwen in uniform op de zonnige appelplaats tijdens de officiële militaire beëdigingsceremonie. Hun familie volgt de ceremonie, vanwege corona, via een livestream op Youtube en hoeft er dus niks van te missen. „Een bijzondere dag”, zeggen de soldaten. „Hadden we dit kunnen bedenken toen we met de helm van onze vader op door het gras kropen en soldaatje speelden?”
 

Bron: www.steenwijkercourant.nl

 

Top

 
Schuilbunker Kornputkazerne is opgeknapt en beter zichtbaar gemaakt

23 december 2019

 

 


Om vernielingen en gevaar te voorkomen is recent de beide toegangen dicht gemetseld.
De beplanting rondom en op deze bunker wordt nu ook opgeknapt. (© Wilbert Bijzitter)

 
Schuilbunker Kornputkazerne is opgeknapt en beter zichtbaar gemaakt.

Steenwijk De enige overgebleven schuilbunker bij de voormalige Johan van den Kornputkazerne is opgeknapt en beter zichtbaar.

 
 
De schuilbunker is samen met meerdere schuilbunkers gebouwd op de kazerne (vanaf 1938) om tijdens (de) oorlogsomstandigheden te schuilen voor beschietingen en bombardementen. Bombardementen hebben op de kazerne niet plaatsgevonden omdat er in gebouw B (westkant) een militair hospitaal van de Duitse bezetter was’, vertelt Sierd Tilma.

Als geen ander kent Steenwijker Sierd Tilma de geschiedenis van de Johan van den Kornputkazerne. In de jaren tachtig was hij er sergeant-majoor bij het 45e Pantserinfanteriebataljon. Toen hij overgeplaatst werd, bleef hij contact houden met de kazerne. Nu is hij er conservator van een kleine permanente tentoonstelling, met als meeste bijzondere stuk de muurschilderingen van de Duitse bezetter in het ‘kelderbarretje’ van de kazerne.

Beschietingen

‘Er waren wel beschietingen door Geallieerden vanuit vliegtuigen wat ik vernam van wijlen Hendrik Kolk. In een eerder interview in deze krant vertelde Hendrik Kolk zijn verhaal: ‘In de laatste jaren van de oorlog werd plotseling ons paard en wagen waarmee we groenten vervoerden gevorderd en ik moest dwangarbeid verrichten.'

Hendrik moest bijna dagelijks, als jongen van zeventien jaar, in opdracht van de Duitsers met paard en wagen naar de school in Gelderingen rijden. ‘Daar waren gewonde geallieerden ondergebracht die moesten worden vervoerd naar het lazaret (veldhospitaal) van de Johan van den Kornputkazerne. En dat waren zwaar gewonden, velen misten armen, benen en andere ledematen. Ik had er soms wel drie of vier tegelijk op de wagen liggen. Ze lagen te kermen van de pijn. Dat interesseerde die Duitsers niks, ik was al snel zo'n driekwartier onderweg van de school naar de kazerne’, vertelde hij. Vaak moest hij op de kazerne dekking zoeken als de geallieerden vliegtuigen de kazerne onder vuur namen.

Na de oorlog was er in de enig overgebleven schuilbunker een gasmasker controlekamer. Hier werden traangastabletten in afgestoken en moesten de militairen erin met het gasmasker op, om te controleren of deze goed afsloot.

Gevaarlijke toestanden

Na het verdwijnen van de militairen uit de kazerne in 1998 is het bunkertje niet meer gebruikt behalve door spelende kinderen. Sierd Tilma: ‘Die ontdekten dat er een gat was waardoor zij in de bunker konden komen. Hierdoor ontstonden gevaarlijke toestanden. Ik had dit aangekaart bij de toenmalige wethouder Jos van den Nouland. Hij heeft er voor gezorgd dat de bunker goed afgesloten werd met betonblokken.

Ex-militair Kpl1 b.d. Giso Bot, heeft zich ontfermd over het bunkertje om buiten het Kelderbarretje, indien gerenoveerd, een tentoonstellingsruimte van te maken over de militaire dienstplicht. Daar is het tot nu toe niet van gekomen.

Recent is het bunkertje dus opgeknapt en komt dit het aangezicht van de wijk ten goede. Om vernielingen en gevaar te voorkomen is recent de beide toegangen dicht gemetseld. De beplanting rondom en op deze bunker wordt nu ook opgeknapt.

 

Bron: www.steenwijkercourant.nl

 

Onderstaand een recente foto (02-01-2020) van de opgeknapte schuilbunker nu het klaar is.

 

 

Top

 

Overste Ouwehand nieuwe bataljonscommandant

23 mei 2014

 

 

COMMANDO OVERDRACHT 45 PAINFBAT RIOG

.ERMELO - Vanmiddag was op de Generaal Spoorkazerne de commando-overdracht van het 45e Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie "Oranje Gelderland".
Luitenant-kolonel Ludy Schmidt droeg het commando van 'zijn' regiment over aan luitenant-kolonel Henk Ouwehand.

 

Plaatsvervangend bataljonscommandant majoor Bas Kuipers was de 'ceremoniemeester' van deze middag. Eerder deze dag ontving majoor Kuipers van overste Schmidt de Regimentslegpenning. "Ik hou niet zo van verrassingen", aldus de majoor.,"Ik reik liever wat uit, dan dat ik wat krijg. Maar, ik ben wel trots hoor, het is een eer deze penning te krijgen". Het was de vierde keer dat deze, in 2012 opnieuw ingestelde penning, werd uitgereikt.

Majoor Bas Kuipers

Overste Schmidt, sinds 13 oktober 2011 commandant van 45 Painfbat, heette brigade-generaal Martin Wijnen, burgemeester van Ermelo André Baars, wethouder van Almere Froukje de Jonge en alle familieleden en collega's hartelijk welkom. "Ik voel het als een eer u allen welkom te heten. Vandaag is het alleen bijzonder omdat hier een bataljon staat, levend en wel". Schmidt gaf aan met weemoed terug te kijken op de jaren als bataljons-commandant. "Het waren bijzondere jaren, jaren met roem en jaren met successen. Het is fantastisch om dit bataljon leiding te geven en daarvan te leren", aldus de overste. Uiteraard memoreerde hij ook nog de moeilijke tijd waarin dit bataljon wegbezuinigd zou worden. Schmidt kijkt met een goed gevoel en gepaste trots terug op zijn tijd bij het Regiment Infanterie "Oranje Gelderland".

 

Nieuwe functie, hogere rang
De nieuwe commandant luitenant-kolonel Henk Ouwehand ontving vervolgens van Schmidt het regimentsvaandel. Zijn eerste daad als regimentscommandant verrichtte hij door Schmidt de Regimentslegpenning te overhandigen, omdat deze gedurende drie jaar op uitmuntende wijze leiding heeft gegeven aan het 45 Painfbat RIOG. Overste Schmidt wordt adviseur van de secretaris-generaal VN in Kabul. Bij deze functie behoort een andere rang, zodat brigade-generaal Wijnen de overste Schmidt bevorderde tot kolonel. Na deze plechtigheden maakte kolonel Ludy Schmidt met vrouw en zoon Wouter een ereronde in het pantservoertuig CV90 langs de 4 compagnieën van het bataljon. Hierbij werd hij door de manschappen op enthousiaste wijze toegejuicht.

 

Hier nog luitenant-kolonel...

... maar nu kolonel Schmidt
 

Bron: www.ermelovannu.nl

 

Voor een uitgebreide foto rapportage, zie DEZE LINK.

 

Top

 

Cadeau voor de burgemeester

30 april 2014

 

 


Foto: Jurjen Rozeboom

 

STAD CENTRUM - Ook op de Landmachtdag, donderdag 24 april, ontving burgemeester Annemarie Jorritsma uit handen van Luitenant Kolonel Schmidt een geschenk om de vriendschappelijke band te onderstrepen. Het geschenk is het embleem van het Regiment Infanterie Oranje Gelderland (RIOG) wat op de baretten zichtbaar is.
 

Bron: www.almeredezeweek.nl

Top

 

Radio Veronica & Landmacht organiseren: OPERATIE 200

24 april 2014

 

De reclame: "Radio Veronica & Landmacht organiseren Operatie200". Samen maken zij van 22 tot en met 25 april 2014 Nederland een beetje mooier.

De commercial werd gemaakt bij en met 45 Painfbat RIOG (De Charlie "Hanen" Compagnie).

Helaas is de originele commercial op Youtube verwijderd. .

 

 
Op YouTube zijn nog wel een aantal van Operatie 200 terug te vinden:
 
https://youtu.be/acBxHnKDpl4

https://www.youtube.com/watch?v=7XF3jHMRbIA

https://www.youtube.com/watch?v=dUBJo7tPetw

https://www.youtube.com/watch?v=ZnkUITZtmGE

https://www.youtube.com/watch?v=Tx6LNmc_U5w

https://www.youtube.com/watch?v=G1HJYGUOpas
 

Top

 
Opnieuw beëdiging militairen op Stadhuisplein

24 april 2014

 

 


De beëdigde soldaten vanmiddag in Almere. Foto: Almere Vandaag

 

ALMERE/BOUDEWIJN VERLEG - Op het moment dat vanmiddag de dranghekken werden neergezet op het Stadhuisplein was het meteen duidelijk. Er gebeurt iets serieus. Zeker honderd mensen die verbaasd bleven kijken, zagen naast de hekken ook militairen en legervoertuigen. Tromgeroffel kwam steeds dichterbij. De reden: er werden 40 soldaten beëdigd.

Het is de tweede keer dat er een dergelijke ceremonie in Almere is gehouden. De vorige plechtigheid was in november.. Toen werden er 38 nieuwe militairen voor de Landmacht beëdigd. Ze kwamen, net als deze keer, van de 45ste pantserinfanteriebataljon uit Ermelo.

Burgemeester Annemarie Jorritsma was vanmiddag enthousiast over de ceremonie en de opkomst. ,,Wat mij betreft mag het elk jaar’’, zei ze. ,,Almere is een goede leverplaats voor nieuwe soldaten.’’ Volgens Jorritsma was het bataljon zelf ook erg tevreden: ,,Je ziet dat ze trots zijn.’’

De militairen moeten op het vaandel worden beëdigd. Ze komen één voor één naar voren en beloven trouw aan de Koning, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgstucht. In haar toespraak zei Jorritsma hierover: ,,Normaal gebeurt dit alleen tegenover uw collega’s. In plaats daarvan gebeurt het nu midden in de samenleving. Dat is mooi.’’

Na de plechtigheid werden de kersverse militairen in het stadhuis uitgenodigd voor een receptie met vrienden en familie.
 

Bron: www.almerevandaag.nl

Top

 
Wapenbroeders, 200 jaar na Waterloo

04 april 2014

 

 

 

Toeval bestaat wel. En het heet De Niet: adjudant Willem de Niet en fuselier Evert de Niet. De eerste onderofficier bij 45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland. De tweede een veteraan van de Slag bij Waterloo. Familie, beiden militair, maar ook wapenbroeders bij hetzelfde regiment. En dat ontdekte adjudant De Niet bijna 200 jaar na het ontstaan van de Koninklijke Landmacht.

“Eigenlijk had ik niet zoveel met geschiedenis”, bekent Willem de Niet. <lees meer>
 

Top

 
Eerbetoon aan voorvader

01 februari 2014

 

 
 
ERMELO – Adjudant-onderofficier Willem de Niet heeft iets groots ontdekt. Op het portret dat al jaren in de familie rondzwerft, blijkt een held in de Slag van Waterloo te staan. Zijn oude voorvader Evert de Niet vocht zich door de Slag heen en diende ook nog eens exact hetzelfde regiment als Willem. Zoveel toevalligheden binnen één familie dat vraagt om een krans en saluut, met terugwerkende kracht.

Bij Omroep Gelderland werd, in het programma "Gelderse Koppen", hier aandacht aan besteed door Harm Edens.

 

 

Top

 
Landmacht zorgt voor spektakel in binnenstad

17 juli 2013

 

 
klik voor vergroting
Waaghalzen zonder hoogtevrees konden tokkelen vanaf de Steenwijker Toren. - Foto: Sieb van der Laan

Jeugd mag de imposante wapens van heel dichtbij bekijken. - Foto: Sieb van der Laan
   
Steenwijk - De Landmacht brengt een waar spektakel in de binnenstad van Steenwijk. Het kanonschot om 10:00 uur voor Rams Woerthe was letterlijk het startschot van vele demonstraties en ‘schietpartijen’.
Op de Markt was een demonstratie van een klein groepje om gijzelaars te bevrijden. Het knalde er op los, oordopjes, die werden uitgereikt, waren echt noodzakelijk. Natuurlijk waren het losse flodders en de vele hulzen werden keurig opgeruimd door vele kinderen, die ze mochten inleveren en een prijsje kregen.
Zelf schieten is ook mogelijk, namelijk in de Kalverstraat tussen de Spijkervetstallen en Scheer & Foppen. Waaghalzen zonder hoogtevrees konden tokkelen vanaf de Steenwijker Toren. Wel eerst ruim 200 treden beklimmen, maar dan heb je ook wat. Aan de Looijersgracht was een heuse survival/trimbaan.
Generaal Hans van der Louw paradeerde trots met zijn genodigden door de stad. ‘We zijn bijzondere buren van de gemeenten Steenwijkerland en Westerveld, we zitten midden in deze samenleving. Vandaar dat we aan de lokale bevolking, maar ook aan de toeristen ons presenteren, want we hebben een mooi verhaal te vertellen’, zei hij vanmorgen vroeg in Rams Woerthe, vlak voor het startschot.
Burgemeester Marja van der Tas wees op de jarenlange band tussen de Landmacht en Steenwijk(erland). ‘Steenwijk is al eeuwenlang garnizoenstad en al eeuwen lang leven militairen en burgers samen. Wij zijn blij met deze bijzondere buren. Fantastisch dat deze dag in Steenwijk mogelijk is gemaakt.’
 

Defensie geeft demonstraties. - Foto: Sieb van der Laan

In de rij voor het tokkelen. - Foto: Sieb van der Laan
 
Het 45e Pantserinfanterie Bataljon 'Regiment Infanterie Oranje Gelderland' was ook aanwezig in Steenwijk en werd vertegenwoordigd door de Charlie 'Hanen' Compagnie.
 

Bron: www.steenwijkercourant.nl

Top

 
Memoires van een marinier

19 maart 2012

 

Auteur: door Jolanda de Kruyf

 
Aan gasten geen gebrek op de open dag Zorg en Welzijn van RIBW, in de oude Kornputkazerne van Steenwijk.
Maar de kers op de taart? Dat was toch wel 'n spannende tour door de kleinste krochten van 't voormalige militaire bolwerk: het 'kelderbarretje' van de Deutsche Kriegsmarine. Aan de zoldering staat de tekst 'sei wilkomme in der Baude' te lezen.

Het is een klein wondertje dat toen, in '45, niemand resoluut de kwast heeft gehaald over deze Duitse erfenis. Reden dat het illustere 'kelderbarretje' nu, 67 jaar na dato, weer staat volgepakt. Nu met kijkers. Stuk voor stuk nieuwsgierig naar een paar kleurrijke wandschetsen van blozende dienstplichtigen en


Gepensioneerd militair Sierd Tilma leidt op verzoek geïnteresseerden rond in het kelderbarretje in de Van De Kornputkazerne in Steenwijk.
foto Sieb van der Laan

onschuldige pikanterietjes. Werk van een niet onverdienstelijk schilderend marinier die hier bivakkeerde. Hij tekende een soldaat met blonde schone op schoot: 'oh wie rauh' ('ach hoe stroef') staat er in sierlijke letters. En: 'Der moralische Wert des mannes liegt in seiner Haltung'. Ofwel: 'De morele waarde van een man ligt in zijn levenshouding'.

De naam van 't ondergrondse verraadt een piepkleine gelagkamer waar de manschappen ooit het glas hieven. Maar of in 't kelderbarretje drank geschonken werd vertelt het verhaal niet. Voor de rest weet onze kordate gids alles.

Bijna zestiger Sierd Tilma was tien jaar in de Johan van den Kornputkazerne gelegerd, ging vorig jaar met prepensioen en stortte zich op dit project. 'Want je blijft altijd militair hè, met hart en ziel.' De bijzondere rondleiding is 'm op het lijf geschreven.

Tilma - 'vijfentwintig functies in twaalf verschillende kazernes' - daalt gedisciplineerd met zijn publiek af naar de kelder van het complex, die al die decennia onaangetast bleef. 'Trink nicht mehr als du unbedingt ertragen kannst' waarschuwt een leus aan de wand. Opgetekend door een van de knapen die hier werd opgeleid voor de Duitse zeemacht. Spreuken en schilderingen zijn nog authentiek, het frisse tapijtje is belangeloos nieuw gelegd door een lokale vloerenvakman, de rest is door Tilma ingericht. Foto's, knipsels, ansichten met soldatenhumor, nieuwsberichten, uniformen, eetgerei. Alles eigen materiaal. 'Ik kan niks weggooien.' Het was een beetje 'zijn' kazerne, bekent Sierd Tilma. Hij werd in '82 in Steenwijk gestationeerd en bleef de stad trouw met z'n gezin. De definitieve sluiting, met een drukbezocht 'open huis' in 1998, greep hem aan. Daarna deed Van den Kornput (die verreweg de meeste jaren huisvesting bood aan het Regiment Oranje Gelderland) nog jaren dienst als Asielzoekerscentrum. Vorig voorjaar opende RIBW IJssel Vecht er - pas na een ingrijpende verbouwing - een van haar zorglocaties. De voormalige manschappenkantine is nu de huiskamer voor licht gehandicapte jongeren die hier begeleid wonen. Zoveel mogelijk is in oude luister gerestaureerd of nieuw bijgebouwd, passend bij het totaalbeeld. Een aantal gebouwen bleef bewaard: Charly en Bravo. De appelplaats waar 's morgens om acht uur de vlag werd gehesen ('onze prikklok') is er nog, net als het keukengebouw en de binnenplaats waar de dokter, de tandarts, de dominee en aalmoezenier woonden.

Ook de karakteristieke hoofdpoort is een blijvende herinnering. Niet alleen voor oud-militairen. Veel Steenwijkers bewaren nog altijd een speciaal plekje in hun hart voor de kazerne.
 

Bron: www.destentor.n

Top

 

Militairen zetten school in de verf

12 februari 2010

 

Militairen zetten school in de verf

 


De Maria Auxiliadoraschool knapt steeds meer op door
het werk van de militairen. - FOTO PETER BIJPOST

 
Van een onzer verslaggevers
WILLEMSTAD - Militairen van de Alfa compagnie van het Commando Landstrijdkrachten (CLAS), gestationeerd op Curaçao, zullen deze week het schoolgebouw van de Maria Auxiliadora school in Santa Maria voorzien van de nodige verflagen.
 
  De directrice van de school, Ilse Lobato: "Ik ben
heel erg blij met het werk van de militairen want deze school is echt aan een opknapbeurt toe". Twee
weken lang werken landmachtmilitairen. in het kader van de civiel-militaire samenwerking, aan het opknappen van de Maria Auxiliadora school.
  De commandant van de Alfa compagnie, kapitein Martijn Clarenbeek, juicht het project toe: "Het is
een leuk moment om iets te kunnen betekenen
voor het eiland als gast. Iets doen voor kinderen is
het meest dankbare wat er bestaat."
  In oktober 20009 heeft de eerste roulerende CLAS compagnie voor het Commandement der Zeemacht
in het Caribisch Gebied een deel van de Maria Auxiliadora school onder handen genomen, De Alfa compagnie is de tweede eenheid die de opknapbeurt voor haar rekening neemt.
  "Het is een project dat langer doorloopt. Er moet nog
zo veel gedaan worden". Wanneer de Alfa compagnie wordt afgelost door de derde roulatie zal ook het project worden overgedragen. Een gedeelte van de. school is inmiddels geschuurd en geschilderd, onkruid
is weggehaald en bomen zijn gesnoeid. "Wij zijn zeer tevreden met deze bijdrage", besluit de directrice.
  De militairen zullen na deze week ook de week na carnaval de school van een frisse verflaag voorzien.
 

Bron: Antilliaans Dagblad:

Top

 
Landmachters met zeebenen

14 januari 2010

 

Landmachters met zeebenen

 


Een mooie mix van gevechtspakken en boordtenues aan boord van Hr.Ms. Pelikaan.

 
Van een onzer verslaggeefsters
WILLEMSTAD - Het was even wennen voor het eerste peloton van de Alfa Compagnie van het 45e Pantserinfanteriebataljon van de 43e Gemechani-seerde Brigade, toen zij maandag aan boord van Hr.Ms. Pelikaan aan boord gingen. Het was voor dit peloton de eerste keer dat zij het ruime sop kozen. Veel groene gevechtspakken en blauwe boordtenues maandagochtend op de Pelikaan, het ondersteunings-vaartuig van de Koninklijke Marine in het Caribische gebied. De vaste bemanning verwelkomde 29
 militairen van het Commando Landstrijdkrachten om hen naar hun eindbestemming op Bonaire te brengen, waar tot gisteren werd geoefend. "Dit is voor ons 'landrotten' een perfecte mogelijkheid om zeebenen te krijgen", aldus compagnies commandant kapitein Martijn Clarenbeek. De Alfa Compagnie is de tweede roule-rende compagnie van het Commando Landstrijdkrach-ten op Curaçao en is sinds begin december geplaatst op Marinebasis Parera. Gedurende vier maanden zullen zij geplaatst zijn in het Caribisch gebied en worden daarna weer afgelost door een volgende roulerende compagnie.
 

Bron: Antilliaans Dagblad:

Top

 
Militairen spinnen € 7.355,75 bijeen

03 september 2009

 

 

MILITAIREN SPINNEN € 7.355,75 BIJEEN

ERMELO - Door twaalf uur lang onafgebroken te spinnen, hebben militairen uit het hele land eind
augustus € 7.355,75 bijeengebracht. Dat gebeurde op initiatief van kapitein Gwenda Nielen, waarnemend commandant 411 Geneeskundige Opvang en Afvoercompagnie. Zij wilde zoveel mogelijk geld binnen zien te halen voor de Stichting Spieren voor Spieren, die zich inzet voor kinderen met een spierziekte.
Nielen zou in eerste instantie meedoen aan de g4


foto: soldaat 1 Michael Bulderl

Challenge. Haar werd toen gevraagd wat ze voor een goed doel kon betekenen als ze zou winnen. De Challenge ging niet door, maar vormde wel de aanzet tot het idee in Ermelo een spinestafette voor een goed doel te houden.
Dat het zo’n succes zou worden, kon Nielen niet bevroeden. De fietsers kwamen overal vandaan. On-der meer van 400 Geneeskundig Bataljon, 45 Pantserinfanteriebataljon en Opleidingscentrum Initiële Opleidingen uit Ermelo. Verder van de Koninklijke Militaire School uit Weert, de Regionale Personeelsdienst uit ’t Harde, de Staf van het Operationeel Ondersteuningscommando Land uit Apeldoorn en van 43 Brigade Verkenningseskadron uit Havelte. Vier commandanten gaven om 09.00 uur de aftrap. Nielen: “Het begon als een bataljonsactiviteit, daarna werd de hele kazerne erbij betrokken, vervolgens de regio, de landmacht, toen ook burgers uit Ermelo en omstreken.”
Drie gasten van het Schoolbataljon-Noord namen gezamenlijk twaalf uur voor hun rekening. Alles was geoorloofd, als het maar geld zou opleveren voor Spieren voor Spieren. Dat is met ruim zevenduizend euro uiteindelijk bijzonder goed gelukt.
Tekst: Ellen Beernink,

Bron: Defensiekrant nr. 30 dd 03 september 2009

Top

 
Dag, bewogen 2008

27 december 2008

 

 

Dag, bewogen 2008

In het bestuursrapport, door Ad van Wingerden, stond o.a.:

Tweeduizend en acht, was ook het jaar van de uitzending van het 45e pantser infanterie bataljon naar Afghanistan. In gedachten willen wij stilstaan bij de militairen die daar zijn omgekomen of gewond zijn geraakt en zijn wij bij hun familie en vrienden. Natuurlijk hebben wij als Trisser en directe collega's van het 45e, de medaille uitreiking meegemaakt in Zwolle. Een indrukwekkende en zeer gepaste bijeenkomst, waarbij nog eens werd gewezen op de kwaliteiten van deze goed opgeleide eenheid. Met een enorme inzet en vakmanschap is daar gewerkt aan de wereldvrede en de veiligheid van de Afghaanse burgers.

 

 

Bron: TRISlBlad, nummer 1 22e jaargang

Top

 
Fotoalbum van een gesneuvelde soldaat

27 december 2008

 

 

Fotoalbum van een gesneuvelde soldaat

Hij was op slag dood, de 22-jarige soldaat Mark Schouwink, die 18 april op een bermbom reed in Uruzgan. Mark had nog snel een donorcodicil ingevuld voor zijn vertrek naar Afghanistan, maar de explosie wierp zijn lichaam zestig meter de lucht in. Zijn vader Gerard: ‘Niks was nog bruikbaar voor orgaandonatie.’


Mark Schouwink als 22-jarige infanterist in Uruzgan
(Foto: familie Schouwink)

Het fotoalbum van de familie Schouwink uit Hengelo toont een vrolijk mannetje – blond met kuiltjes in zijn wangen. In de tuin bij zijn sneeuwpop, met een rood emmertje op het strand, op de megaglijbaan van Park Hellendoorn. Nooit meer dan twee stappen verwijderd, zo lijkt het, van zijn twee jaar oudere broer Ruud. En altijd met dat knaloranje Ernie-poppetje in zijn hand. ‘Als we dat vergaten, moesten we omkeren op de snelweg’, zegt Gerard.
Knuffel
Op zijn zesde nam Mark met veel moeite afscheid van Ernie. Moest van zijn ouders. Die kochten een nieuwe toen hun zoon op zijn 22ste naar Uruzgan vertrok. Om hem te beschermen en gezelschap te houden in de woestijn. Dus in het proces verbaal over de privégoederen van de gesneuvelde soldaat Schouwink staat niet alleen ‘toilettas militair’, ‘scherfwerende bril’ en ‘kaart vriendin’, maar ook ‘knuffel’.

Mark leek eindelijk zijn draai gevonden te hebben, als soldaat in het leger. Hij was pienter, maar had nooit veel uitgevoerd op school. Via gymnasium, atheneum, havo, mavo en mbo, haalde Mark uiteindelijk zijn propedeuse hbo-bedrijfseconomie. ‘Hij was er wel klaar mee’, zegt zijn vriendin Ellen. Zij ontmoette Mark op de hangplek voor haar deur. ‘Ik vond hem stoer en lag vaak dubbel om zijn droge humor.’


Mark Schouwink als 8-jarige in de duinen van Ameland
(Foto: familie Schouwink)

In zijn verlaagde Opel Astra 2 liter, die alleen diagonaal over verkeersdrempels kon, bezochten ze samen straatraces achter de bioscoop in Enschede en reden ze naar de kust voor een romantisch weekend. Er is nog een foto waarin Mark een groot hart tekent in het natte zand van Scheveningen.

Zijn jeugdvriend Maikel nam een instructievideo mee van de Landmacht, en de volgende ochtend reden ze vol gas naar de banenwinkel in Zwolle. Mark kon officier worden, maar wilde eerst als soldaat naar Afghanistan. Voordat ik bevelen ga geven, legde hij uit, wil ik zelf op

de werkvloer staan.

Dat kon. Op zijn laatste foto, liggend op een veldbedje in de woestijn – gedateerd 17 april – ziet Mark er heel tevreden uit.

Bron: www.volkskrant.nl

 
Kijk ook eens op de site over Mark Schouwink, die door zijn ouders wordt bijgehouden
 

Top

 
Reactie defensie op neerschieten Rattaplan

13 november 2008

 

Reactie defensie op neerschieten Rattaplan

 
"Defensie heeft gisteren kennisgenomen van de woedende reacties op dit besluit (red.-zie onderstaand media bericht), maar onderneemt geen actie richting de luitenant. "Dieren in die regio zijn vaak ziekteverspreiders. Daarom is het beleid ze te verjagen of te doden, al zien wij ook dat dit een apart geval is", aldus overste Robin Middel. Volgens hem zijn er nooit verzoeken gedaan om het dier naar Nederland te halen."
 

Bron: landmacht

Top

 
Nederlanders schieten Rattaplan door kop

12 november 2008

 

 

Nederlanders schieten Rattaplan door kop

AMSTERDAM - Rattaplan, de populaire mascotte van de Nederlandse militairen in Oeroezgan, is
door eigen vuur om het leven gekomen. Op de veel bezochte Uruzgan Weblog wordt zelfs gesproken
over een brute executie.

Een ‘schandalige actie’, aldus het weblog over het doodschieten van de hond door een peloton van het 45ste pantserinfanteriebataljon.

Het retrieverachtige beest groeide uit tot knuffeldier voor alle infanteristen. Het teefje werd vorig jaar geboren op een Afghaanse uitkijkpost, maar liep al snel achter een Nederlandse patrouille aan. De militairen besloten zich daarop over het dier te ontfermen. Ook opvolgende pelotons zorgden goed voor Rattaplan.

Rattaplan maakte zich onder meer populair door poeslief te doen tegen Nederlandse soldaten, maar vervaarlijk te grommen tegen Afghanen. Inclusief de tolken.

Maar omdat Rattaplan toch niet alle ruimte en aandacht kreeg dat het verdiende en steeds magerder werd, werd besloten het beest te schenken aan een Afghaanse politiepost verderop. Dit tot grote weerzin van de hond, die steeds weer achter de Nederlanders aan bleef rennen. Toen de


Foto:http://nl.tinypic.com

Hollanders constateerden dat Rattaplan  steeds magerder werd en concludeerden dat de hond dus niet goed werd verzorgd door de Afghanen, gaf de luitenant opdracht Rattaplan door zijn kop te schieten.
 

Bron: www.telegraaf.nl

Top

 
Herinneringsmedailles voor "Brothers In Arms"

02 oktober 2008

 

 

Herinneringsmedailles voor "Brothers In Arms"

ZWOLLE - Ongeveer 1.400 militairen hebben, als blijk van waardering voor hun inzet in Afghanistan, de Herinneringsmedaille Vredesoperaties ont-vangen. Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm reikte ze op 26 september uit in de IJsselhallen in Zwolle.

De generaal stond er enerzijds met een gevoel van trots over datgene wat de militairen wisten te bereiken tijdens hun uitzending. “Anderzijds het besef dat tijdens uw missie collega’s fysiek en mentaal zijn beschadigd en een


Foto: Bart Nijs, AVDD

aantal ernstig gewonden zijn gevallen. Mark Schouwink en mijn eigen zoon Dennis zijn gesneuveld. Wij zullen hen missen.”
Van Uhm refereerde ook naar zijn bezoek aan Uruzgan in juni waar hem opviel hoe gemotiveerd deze eenheid het succes van de missie nastreefde, met een gedrevenheid die hem sterkt als vader, maar vooral ook als CDS. Hij merkte op dat het moeilijk valt uit te leggen wat een uitzending met mensen kan doen, maar dat Dire Straits het met Brothers in Arms probeerde. “Een nummer over de unieke band die wij militairen opbouwen tijdens een uitzending. Een band die ertoe leidt dat we ondanks tegenslag en verlies de motivatie blijven behouden. Elkaar steunen onder alle omstandigheden. Ik citeer: “Toen het gevecht heviger werd, en hoewel ze me veel pijn hebben gedaan, met angst en alarm verlieten jullie mij niet, my brothers in Arms…”
De militairen die nu de herinneringsmedaille kregen, behoorden tot de Staf en Battle group van de Task Force Uruzgan (TFU) en de Air Task Force (ATF). Van januari tot augustus droegen de TFU-eenheden verant-woordelijkheid voor de coördinatie van alle militaire activiteiten en het handhaven van de veiligheid in Uruzgan. De ATF verleende gedurende die maanden in heel Afghanistan luchtsteun aan ISAF-grondtroepen en leverde luchttransport.
Van Uhm verzocht na een stiltemoment voor de omgekomen wapenbroeders, ook stil te staan bij de gewonden. “Kameraden die door hun verwonding zijn gedwongen vroegtijdig hun missie af te breken. Een verwonding die ze voor het leven tekent. Enerzijds zichtbaar, maar ook vaak onzichtbaar.”Zes militairen ontvingen het draaginsigne gewonden in Zwolle, met daarop de Latijnse tekst: ‘Verwond maar niet overwonnen’.
Van Uhm ging in op het feit dat de jonge soldaat, korporaal, sergeant of luitenant de verantwoordelijkheid van de militaire leiding krijgt om te beslissen, soms over leven of dood. “Tijdens de patrouille moet hij of zij bijvoorbeeld in een flits de afweging maken of de Afghaanse bestuurder de stoptekens alleen maar niet heeft gezien, of juist moedwillig en met kwade bedoelingen zijn auto tussen zijn collega’s probeert te manoeuvreren. Een waarschu-wingsschot, gericht vuren? Keuzes tussen leven of dood. Keuzes tussen krachtdadig optreden of ongewilde burgerslachtoffers. Keuzes van en door professionals!”, aldus de generaal die tevens zijn waardering uitte voor de luchtmachtcollega’s. “De soldaat heeft zijn vele makkers waar hij rechtstreeks mee in contact staat”, zei hij. De F-16- of Apachevlieger verneemt vanuit de lucht hoe een situatie zich ontwikkelt en hoort pratend met


Foto: Bart Nijs, AVDD

grondeenheden soms dat kogels rond hen inslaan. “Ondanks de spanning in die stemmen op de grond toch nuchter blijven en de situatie op haar waarde weten in te schatten. Waar zit de tegenstander, waar zit de vriend? Die groep die daar wegrent, een herkenbare kindertred, vuren of niet vuren? Keuzes waarmee je voor altijd zult moeten leren leven… Nooit wierpen Nederlandse
F-16’s en Apaches zoveel wapens af. Hoge profes-sionaliteit van onze mensen in de lucht, daarvoor heb ik diep respect. Diep respect omdat zij hun wapens pas inzetten als aan alle randvoorwaarden is voldaan.F-16’s, Apaches en niet te vergeten de transporthelikopters, leveren een cruciale schakel in onze manier van opereren. Hun aanwezigheid,
professionaliteit en gemotiveerdheid is voor onze mannen en vrouwen op de grond een onmisbare steun in de rug, niet meer weg te denken in onze huidige manier van optreden.”
 

Bron: Defensiekrant nr. 33 van 02-10-2008

Top

 
Lichaam Jos ten Brinke dinsdagavond in Nederland

09 september 2008

 

Lichaam Jos ten Brinke dinsdagavond in Nederland

 

 
Het lichaam komt aan op de vliegbasis Eindhoven.
Het lichaam van de in de Afghaanse provincie Uruzgan omgekomen soldaat Jos ten Brinke komt naar verwachting dinsdagavond aan op de vliegbasis in Eindhoven. Daar wordt het met een korte ceremonie overgedragen aan zijn nabestaanden, meldt het ministerie van Defensie.

De 21-jarige Ten Brinke kwam zondag om toen zijn patrouille op een bermbom reed. Vijf van zijn collega's raakten gewond. Vier van hen zijn maandagnacht van Afghanistan naar Nederland gevlogen voor medische behandeling. Een van hen is zwaargewond; zijn situatie is kritiek maar stabiel. De vijfde gewonde is volgens Defensie herstellende en blijft in Afghanistan.

De Tweede Kamer nam dinsdagmiddag enkele ogenblikken stilte in acht voor Ten Brinke. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet betuigde namens de Kamer haar medeleven aan de familie en vrienden van de soldaat. Ten Brinke is de zeventiende Nederlandse dode sinds het begin van de missie in Afghanistan.
 

Bron: www.dag.nl

Top

 
Pauw & Witteman vanuit Uruzgan

08 september 2008

 

Pauw & Witteman vanuit Uruzgan

 

 

DE EERSTE UITZENDING VAN 08 SEPTEMBER 2008

Jeroen, Paul en een team redacteuren, cameramensen en technici waren te gast bij de Nederlandse militairen in Uruzgan. Zij maakten twee uitzendingen en Jeroen ging mee op patrouille.

In de eerste uitzending vanavond vanuit Uruzgan is Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm te gast. Hij praat over de Nederlandse missie en ook over het overlijden van zijn zoon Dennis. Op 18 april, de eerste werkdag van Peter van Uhm, kwam Dennis om door een bermbom.

Verder spreken Jeroen en Paul met militairen, die nu op Kamp Holland zitten. De militairen vertellen over hun ervaringen aldaar; nu extra actueel nadat zondag bij een aanslag met een bermbom de 21-jarige militair Jos ten Brinke is omgekomen. Vier Nederlandse militairen raakten bij de explosie gewond.

In de uitzending van morgen zijn Defensieminister Eimert van Middelkoop en GroenLinks-leider Femke Halsema te gast aan tafel in Uruzgan.
 

LINK naar de eerste (± 50 minuten) uitzending van 08-09-08

 

DE TWEEDE UITZENDING VAN 09 SEPTEMBER 2008

Jeroen, Paul en een team redacteuren, cameramensen en technici waren te gast bij de Nederlandse militairen in Uruzgan. Zij maakten twee uitzendingen en Jeroen ging mee op patrouille.

In de tweede uitzending vanavond gaan minister van Defensie Eimert van Middelkoop en Femke Halsema met elkaar in discussie over de missie in Uruzgan. Halsema, fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer, noemt zichzelf "bekend en verklaard tegenstander van de missie naar Uruzgan".

Halsema ging niet zonder aarzeling akkoord met de uitnodiging van Pauw & Witteman en Defensie. Zo beschrijft ze op haar weblog de worsteling waarmee ze te maken heeft als tegenstander van de missie én als supporter van troepen.
"Ik vind het ook belangrijk om de militairen duidelijk te maken dat ‘tegen de missie zijn’ iets heel anders is dan ‘tegen militairen zijn’. Na twee bezoeken ben ik ervan overtuigd dat de Nederlandse militairen trouw, zorgvuldig en met zo min mogelijk geweld uitvoering geven aan hun opdracht."

1650 Nederlandse militairen werken momenteel in Afghanistan. Ze maken deel uitvan ISAF, de internationale coalitiemacht die voor veiligheid en stabiliteit moet zorgen. ISAF ondersteunt de Afghaanse regering van president Karzai, zorgt voor de opleiding van het Afghaanse leger en de politie en werkt aan de opbouw van het land. De Nederlandse troepen zijn verantwoordelijk voor de zuidelijke provincie Uruzgan. Het is een dunbevolkt en zeer onherbergzaamgebied dat veel schuilmogelijkheden biedt aan Talibaanstrijders.
 

LINK naar de tweede uitzending (± 51 minuten) van 09-09-08

 

Bron: pauwenwitteman.vara.nl

Top

 
Schooltv-weekjournaal vanuit Uruzgan

29 augustus 2008

 

Schooltv-weekjournaal vanuit Uruzgan

 
Voor het eerst wordt er vanuit Kamp Holland in Afghanistan een programma speciaal voor kinderen gemaakt. Deze speciale aflevering van het Schooltv-weekjournaal gaat helemaal over de Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Waarom heeft Nederland een krijgsmacht, hoe het is het leven in Kamp Holland en wat is er in Afghanistan aan de hand? Presentator Jurre Bosman gaat naar Uruzgan en verblijft tien dagen bij de Nederlandse militairen. Hij


Ook in Uruzgan moeten militairen
 'gewoon' naar de kapper.

 heeft een speciale boodschap bij zich voor overste Douwes van zijn kinderen, die hun vader een half jaar moeten missen.

Voor Jurre blijft het afwachten of hij zich in verband met zijn veiligheid wel buiten de poorten van Kamp Holland mag begeven. Jurre wil namelijk een Afghaanse school bezoeken. Ondertussen komt Jurre er wel achter dat ‘krik-krakken’ op het kamp een ander woord is voor ochtendgymnastiek, onderzoekt hij hoe de militairen aan hun eten en drinken komen en interviewt hij hen over hun bijzondere werk.

Het Schooltv-weekjournaal is een multimediaal nieuwsprogramma voor kinderen van 10 t/m 12 jaar en wordt wekelijks uitgezonden op vrijdag om 11.00 uur en herhaald op maandag om 11.00 uur.

 
In deze uitzending zijn ook militairen van de Charlie-Cie van het 45e in beeld en/of intervieuws te zien.
 

UITZENDING: VRIJDAG 05 SEPTEMBER 2008,
 11:00 UUR, NEDERLAND 3

 

Bron: www.landmacht.nl

 
Als je de uitzending hebt gemist, kijk dan via DEZE LINK alsnog naar de uitzending.
 

Top

 
Missie Uruzgan: 2 jaar later

06 augustus 2008

 

Missie Uruzgan: 2 jaar later

 
SBS 6 zond op woensdag 6 augustus om 23.20 uur de documentaire Missie Uruzgan: 2 jaar later uit. Deze special is een indrukwekkend en persoonlijk verslag van het leven van de militairen in Kamp Holland in Uruzgan. De 22-jarige korporaalchauffeur Marina wordt gevolgd tijdens haar werkzaamheden in het kamp. Thuis in Nederland maken haar ouders zich grote zorgen en die willen maar één ding: dat Marina veilig thuis komt.

Bron: SBS6

Marina zat bij de Leeuwen (Bravo) Compagnie van het 45e.



Navraag bij SBS in april 2012 waarom de uitzending niet meer beschikbaar was, leverde de volgende reactie op:
"Helaas kunnen we niet alles meer aanbieden ivm de rechten. Oudere items worden ook na een tijdje verwijderd."

 

Top

 
Ermelo gaat op weg naar Uruzgan

23 februari 2008

 

 

Ermelo gaat op weg naar Uruzgan

door Ron Maat.

ERMELO - In Kamp Holland kunnen ze alvast een plekje gaan zoeken.
De Nederlandse militairen in Uruzgan krijgen een heus naambord van de gemeente Ermelo toegezonden.

De Ermelose burgemeester Omta heeft het naambord gisteren in eigen persoon overhandigd aan commandant Kees de Rijke van het 45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland. De overdracht op het terrein van de Generaal Spoor kazerne volgde kort na de beëdiging van 34 militairen, die deel uitmaken van de troepen die vanaf begin maart naar Afhganistan worden uitgezonden. Zij zullen ook het Ermelo-bord meenemen.

Omta hoopt met dit dit gebaar de band tussen Ermelo en het 45 Pantserinfanteriebataljon te onderstrepen. "Ik wil de militairen allereerst feliciteren met hun beëdiging", sprak de Ermelose burgemeester op het kazerneterrein de aanwezigen toe.

"Wij die in Ermelo wonen zijn blij en trots dat we het pantserinfanteriebataljon zich hier hebben zien vestigen. Op deze wijze willen wij de binding met Ermelo overbrengen. Ik wil de militairen alle succes, moed en vertrouwen toewensen. Het is niet niks en dat weten allemaal. Voor het thuisfront is het misschien nog wel moeilijker. En als het eens tegenzit dan sla je maar op dat bord of je moppert eens flink. En dan hopen we dat jullie ook denken aan de goede tijd in Ermelo."

Voordat de burgemeester Omta zijn felicitaties kon uitspreken moesten de soldaten en onderofficieren eerst de eed of belofte afleggen. Dat is een procedure die altijd met het nodig ceremonieel gepaard gaat, legt majoor Jongejan uit. Hij was gisteren paradecommandant en zorgde ervoor dat de zaken op het kazerneterrein naar wens liepen.

Nadat de vaandelwacht het vaandel van het regiment naar het terrein had gebracht en commandant De Rijke was gearriveerd, kon de plechtigheid beginnen. Eén voor één zwoeren de militairen trouw aan de koningin en onderwerping aan de krijgsmacht. Dat werd vervolgens bekrachtigd door een belofte of een eed in naam van God of Allah. De eed wordt afgelegd door de vaandelstaf vast te pakken of onder het vaandel trouw te zweren. Dat laatste geldt voor militairen die wel voor het onderdeel werken, maar er niet zijn ingedeeld.

De militairen gaan vanaf begin maart hun landgenoten in Uruzgan aflossen. Dan reist ook het naambord van Ermelo mee en wordt het Veluwse stempel op kamp Holland steeds duidelijker zichtbaar. Onlangs is al een enorme vlag van Harderwijk ontvouwd in Kamp Holland en ook is een initiatief gestart om een vlag van Putten naar Uruzgan te zenden.

Bron: www.destentor.nl/veluwewest/:

Top

 
Broeders, geen macho's

22 december 2007

 

 

Broeders, geen macho's

Zaterdag 22 december 2007

Haest en De Graaff zijn soldaten in Uruzgan op de hei

 

Haest (rechts) en De Graaff (links) voeren de search 5-20 uit Foto: Moon Jansen

 

Helaas is dit artikel alleen als PDF bestand beschikbaar: Broeders, geen macho's
 

Bron: www.nrc.nl

Top

 
Buitenpost oefenterrein militairen

25 september 2007

 

 

Buitenpost oefenterrein militairen

Dinsdag 25 september 2007 Buitenpost

Bewoners van Buitenpost keken dinsdag raar op. Zo'n 60 zwaar bewapende soldaten liepen de straat uit te kammen alsof het oorlog was. Op zoek naar een verdacht type. De militairen van het 45 Pantserinfanteriebataljon uit Ermelo probeerden de bewoners in hun zoektocht te betrekken om sociale binding te krijgen met de bevolking. Elk dagdeel op dinsdag en woensdag oefent een nieuwe ploeg terwijl de andere ploegen oefenen in colonne rijden.

Na Dokkum is de Koninklijke Landmacht blij dat ze nu in Buitenpost kunnen oefenen. De oefening is een voorbereiding op de uitzending naar Afghanistan. De militairen kwamen vanaf het oefenterrein De Marnewaard met een militair konvooi naar Buitenpost en streken neer op het parkeerterrein bij het sportcomplex.



De eerste militairen aan de Ring in Buitenpost | Foto: Bernardus Mulder

   
Zie ook de filmpjes bij Oefeningen Voor meer foto's zie deze link
 

Bron: www.waldnet.nl

Top

 
Monument voormalige troepenmacht in Suriname

21 september 2007

 

MONUMENT VOORMALIGE TROEPENMACHT IN SURINAME

 

klik voor vergroting

Klik op foto voor vergroting

Op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo wordt zaterdag 22 september een monument onthuld ter nagedachtenis aan de omgekomen militairen van de voormalige Troepenmacht in Suriname (TRIS).

Oud-gouverneur en tevens eerste president van Suriname de heer Ferrier onthult het monument samen met de laatste commandant van de TRIS, brigade-generaal b.d. Woerlee.

Het monument is een initiatief van een aantal oud-militairen van de TRIS. Met het gedenkteken worden de militairen herdacht die tijdens hun dienstuitvoering in Suriname zijn omgekomen. Daarnaast is het monument een ereteken voor alle militairen die hun dienst verrichtten in de voormalige Nederlandse kolonie. De TRIS, 1100 man sterk was vanaf 1957 het onderdeel van de Koninklijke Landmacht dat belast was met de verdediging van Suriname. Met het uitroepen van de onafhankelijkheid van het land op 25 november 1975, werd de troepenmacht opgeheven. De nieuwe Surinaamse Krijgsmacht nam het materieel en de
 

De tradities van de TRIS werden overgenomen door het Regiment Infanterie Oranje Gelderland, die de Generaal Spoorkazerne als thuisbasis heeft. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Peter van Uhm, de ambassadrice van Suriname en de burgemeester van Ermelo wonen de onthulling bij.
 
Zie ook het verslag via DEZE link.
 

Bron: www.defensie.nl

Top

 
Monument voormalige troepenmacht Suriname onthuld

21 september 2007

 


Monument voormalige troepenmacht Suriname onthuld


ERMELO - Oud-gouverneur en de eerste president van het onafhankelijke Suriname, Johan Ferrier, heeft zaterdag in de Generaal Spoorkazerne in Ermelo een monument onthuld voor de omgekomen militairen van de voormalige Troepenmacht in Suriname (TRIS). Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld.

Ferrier verrichtte de plechtigheid samen met de laatste commandant van de TRIS, generaal b.d. Woerlee. Het gedenkteken, een bronzen beeld van een militair, is een initiatief van oud-militairen van de TRIS. Het is behalve een gedenkteken ook bedoeld als ereteken voor alle militairen die in de voormalige Nederlandse kolonie in dienst waren.

In Suriname zijn enkele tientallen militairen om het leven gekomen. De meesten stierven door ziektes en ongevallen.

Volgens een woordvoerder van Defensie waren bij de onthulling ongeveer duizend mensen aanwezig. Naast nabestaanden en oud-militairen die in Suriname gediend hebben, waren er ook tal van hoogwaardigheidsbekleders, onder wie Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Peter van Uhm en burgemeester Omta van Ermelo.

De TRIS, 1100 man sterk, was vanaf 1957 het onderdeel van de Koninklijke Landmacht dat belast was met de verdediging van Suriname. Met het uitroepen van de onafhankelijkheid van het land op 25 november 1975, werd de troepenmacht opgeheven. De nieuwe Surinaamse krijgsmacht nam het materieel en de gebouwen over.

De tradities van de TRIS werden overgenomen door het Regiment Infanterie Oranje Gelderland, dat de Generaal Spoorkazerne als basis heeft.

bron: www.telegraaf.nl/binnenland/

Top

 
Suriname-monument in Ermelo

21 september 2007

 

Suriname-monument in Ermelo

ERMELO - Op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo wordt zaterdag een monument onthuld ter nagedachtenis aan de omgekomen militairen van de voormalige Troepenmacht in Suriname (TRIS).

De TRIS was het Nederlandse koloniale leger in Suriname. Het legeronderdeel was verantwoordelijk voor de beveiliging van Suriname. In 1975, het jaar waarin Suriname onafhankelijk werd, werd de TRIS opgeheven.
Met het gedenkteken worden de militairen herdacht die tijdens hun dienstuitvoering in Suriname zijn omgekomen. Daarnaast is het monument een ereteken voor alle militairen die hun dienst verricht hebben in de voormalige Nederlandse kolonie.

Bron: www.destentor.nl/veluwewest/:

Top

 
Militairen beëdigd op marktplein Ermelo

20 september 2007

 

Militairen beëdigd op marktplein Ermelo
door Ron Maat

ERMELO - Het Regiment Infanterie Oranje Gelderland in Ermelo heeft gisteren 35 militairen beëdigd.


foto: www.45painfbat.nl

Zij hebben hun militaire opleiding afgerond en zijn sinds gisteren officieel toegevoegd aan het regiment, dat op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo is gelegerd.

De beëdiging van de militairen gebeurde niet in de beslotenheid van het kazerneterrein, maar midden op de Markt in Ermelo. "Er worden drie of vier keer per jaar militairen na hun studie beëdigd", zegt majoor Jongejan van het regiment. "Meestal gebeurt dat op de kazerne, maar eenmaal per jaar willen we dat buiten de poort doen. We willen daarmee onze goede band met de gemeente Ermelo tot uitdrukking brengen."

En dus legden gisteren de sergeants, korporaals en soldaten op de Markt de eed of belofte af en zwoeren trouw aan het vaandel van het regiment.

Jongejan zegt dat de nieuwkomers op de Spoorkazerne verder worden klaargestoomd voor uitzending voor een vredesmissie. Het 45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland, zo luidt de volledige naam, is opgericht als uitvloeisel van de ingrijpende reorganisatie bij defensie. Het regiment kreeg vorig jaar september, ook op de Ermelose Markt, het vaandel uitgereikt.

Bron: www.destentor.nl/veluwewest/:

Top

 
Nieuwe bushaltes bij Ermelose Spoorkazerne

18 september 2007

 

Nieuwe bushaltes bij Ermelose Spoorkazerne

ERMELO - Aan de Leuvenumseweg in Ermelo worden, ter hoogte van de Generaal Spoorkazerne, twee bushaltes aangelegd.

foto Ariënne Flipse

Vervoerder Veolia lijkt met de aanleg in te spelen op een grotere vraag naar een goede busverbinding voor de militairen. Reorganisaties bij defensie hebben namelijk tot gevolg dat het aantal militairen op de Ermelose legerplaats juist flink toeneemt. En dan is een goede opstapplaats bij de kazerne meer dan welkom. In legerkringen staat men dus te popelen om de bushaltes gebruik nemen. En ook de verkeersdeelnemers op de Leuvenumseweg zien het einde van de werkzaamheden graag naderen. Voorlopig hebben de weggebruikers dagelijks nog te maken met oponthoud.

Bron: www.destentor.nl/veluwewest/:

Top

 
In de regen de doden blijven eren

29 mei 2007

 


In de regen de doden blijven eren

door Margriet Verschoor

Dinsdag, 29 mei 2007 - RHENEN - "Ze hebben onze jongens gebruikt als levend schild, dat zal ik ze nooit vergeven.".


De Grebbeberg op Tweede Pinksterdag: de herdenking van de militairen van het achtste
Regiment Infanterie (8 RI), die sneuvelden tijdens de gevechten in mei 1940. Een aantal
militairen van het huidige 45e waren als ere wacht aanwezig, o.l.v. kapitein Silvester.
Foto: Cord Otting

Johannes Straten was erbij, 67 jaar geleden op de Grebbeberg. Nu draagt hij een sportieve blauwe pet, een regenjas en een gehoorapparaatje. Hij is 89 jaar, maar oogt jonger. Hij klinkt onverzettelijk. "Ik zal het die moffen nooit vergeven en zet geen voet meer in Duitsland."

Tweede Pinksterdag op het Militaire Ereveld Grebbeberg. Ondanks de regen is het er druk. Hier herdenkt de Vereniging van het Achtste Regiment Infanterie, kortweg 8 R.I., traditiegetrouw hun gesneuvelden. Dit legeronderdeel was in de meidagen van 1940 verantwoordelijk voor de verdediging van de Grebbeberg. Het waren 2500 soldaten, verdeeld over drie bataljons. De Duitse troepen die op 10 mei de grens met Nederland overstaken, kwamen met 20.000 man sterk op de Grebbeberg af. De Nederlanders wisten nog vier dagen stand te houden. Drie dagen langer dan de Duitsers, die de berg tussen Rhenen en Wageningen tijdens de strijd als Der Teufelsberg bestempelden, zelf hadden ingeschat. Onder de Nederlanders sneuvelden ruim 380 militairen.

"Voor de meeste mensen staat tweede pinksterdag in het teken van recreatie", begint de voorzitter van de Vereniging 8 R.I., G. Folmer, zijn toespraak. "Voor ons heeft deze dag een diepere betekenis." Hij gelooft stevig in het blijven herdenken en stilstaan bij het verleden en legt een link met de Nederlandse troepen in Afghanistan. "Wij hebben gestreden voor onze vrijheid, maar anderen hebben ons daarbij geholpen. Daarom is het goed dat wij op onze beurt ook weer een bijdrage leveren aan de vrijheid van anderen."

Er volgt een meditatie, stemmige muziek, een minuut stilte en kransleggingen. Ook Johannes Straten legt een krans, namens de veteranen. Hij zag hoe krijgsgevangen genomen Nederlandse militairen, door de Duitsers gebruikt werden om het vijandelijke geschut steeds een stukje verder naar boven te verplaatsen. " Het gaat tegen alle regels in. Krijgsgevangenen horen direct afgevoerd te worden." Ze werden min of meer gedwongen te schieten op eigen mensen.

Ook maakte de 89 - jarige veteraan mee hoe hij - met zijn medesoldaten - onder de stellingen aan het Onderlangs zat, terwijl de Duitsers naar beneden schoten. "We waren zo bang dat ze handgranaten zouden gooien. Maar dat gebeurde niet, misschien omdat het struikgewas te dicht was." Hij heeft een enorme dosis geluk gehad, zegt Straten. ,,Een granaatje, en ik was er niet meer geweest.
Veel last heeft hij toch niet gehad van de gebeurtenissen. "Ik moest de eerste jaren na de oorlog wel een paar keer per jaar naar de Erebegraafplaats gaan, en dan moest ik ook alleen zijn. Niemand mocht dan met mij mee."
Van de veteranen van het 8 R.I. is er nu nog een handvol over. Ongeveer twintig mannen, schat de vereniging, die de herdenking organiseert. Over de toekomst, als er op een dag geen veteranen meer over zijn, wil voorzitter Folmer nog niet nadenken. "Als er geen veteranen meer zijn, zullen we ons eens gaan bezinnen. Maar voorlopig blijft deze herdenking heel belangrijk voor de mensen die het hebben meegemaakt, maar ook voor hun nabestaanden."
Voor meer informatie:
www.grebbeberg.nl

bron: de Gelderlander

Top

 
Zwijndrechts initiatief leidt tot monument voor
oud-Surinamesoldaten

04 januari 2007

 

 


In tegenstelling tot hetgeen vermeld staat bij deze foto
staan vlnr Jan Felet, Ton Verzendaal (in voertuig) en Ad van Wingerden

 

KEES TOL
ZWIJNDRECHT/ERMELO
Er komt een monument voor militairen die namens Nederland in Suriname gelegerd zijn geweest. Met het gedenkteken willen de initiatiefnemers de herinnering levend houden aan de Troepenmacht in Suriname (TRIS).
Het idee werd enkele jaren geleden geboren bij aannemer Ad van Wingerden (57) uit Zwijndrecht. Hij wilde op de eerste plaats een gedenkteken voor de drie Nederlandse soldaten die 12 augustus 1970 omkwamen bij Leliedorp in Suriname toen ze met een Daftruck tegen een vrachtwagen met bauxiet botsten.
Het idee groeide uit van een monument voor dit tragisch overleden drietal tot een gedenkteken voor alle overleden kameraden en de nabestaanden.
Hoeveel Hollandse soldaten in Suriname zijn omgekomen is niet bekend. In 1667 veroverde Nederland nederzettingen aan de Surinamerivier in Zuid-Amerika. Dik 300 jaar later, in 1975, werd Suriname onafhankelijk tijdens het kabinet- Den Uyl. Vanaf 1957 heet het legeronderdeel Troepenmacht in Suriname.
Echte gevechten hebben, in elk geval na de Tweede Wereldoorlog, nooit plaatst gevonden. Wel waren er wat incidenten aan de grens en interne conflicten in Suriname waardoor de spanning soms toch te snijden was. Kort voor Suriname zelfstandig werd was de TRIS 875 militairen en 280 burgers sterk.
Ad van Wingerden wilde graag zijn dienstplicht vervullen in het onbekende land aan de overkant van de oceaan. "Ik wilde een spannende diensttijd, het oerwoud in. Dat is ook gebeurd." Sindsdien heeft hij zich altijd verbonden gevoeld met het land. "Het ongeluk met de drie militairen die tijdens mijn diensttijd zijn omgekomen staat nog steeds in mijn geheugen gegrift."
Hij vond steun bij Jan Felet uit Nijmegen. Die zwaait de scepter over het blad Triskontakten, dat zich verheugt in een schrijflustige lezersgroep. "Het is een virus. Jaren na dato komen de verhalen boven." Felet is evenmin als Van Wingerden een ijzervreter; hij koos eerder voor de tropen dan voor de troepen. "Ellende heb ik er nooit meegemaakt. Het was één groot feest", blikt de 69-jarige na dik veertig jaar terug op zijn diensttijd.
Maar dan wel een feest met ook schaduwkanten. Hij beschouwt het blad Triskontakten als een podium om de herinnering aan de TRIS-tijd levend te houden.
De nu 53-jarige Dordtenaar Ton Verzendaal koos Suriname als decor van zijn militairendiensttijd omdat dat hem opwindender leek dan Nederland. "Ik kon op kosten van de staat naar Suriname. Ik ben van het land gaan houden en heb er mijn vrouw gevonden." Gedrieën hebben ze het ministerie van Defensie over de streep getrokken en ook met Surinaamse autoriteiten zijn contacten geweest. Ze wisten zich gesteund door honderden TRIS’ers en hun achterban. Die kwamen vaak spontaan met geld over de brug om het gedenkteken te bekostigen. De onthulling van het monument is zaterdag 22 september op het terrein van de Generaal Spoorkazerne in Ermelo. Om te onderstrepen dat het een algemeen monument is voor alle omgekomen TRIS’ers komt op een plaquette de tekst: 'Voor hen die ons ontvielen'. Bij het monument komt een register met namen van TRIS-ers die in Suriname zijn omgekomen. De drie hebben zich al een tropenuniform laten aanmeten om op de grote dag in oude glorie te kunnen schitteren. De onthulling valt samen met de TRIS-reünie. Naar schatting zijn er nog tienduizend TRIS’ers in leven. Het monument is een bronzen beeld van ongeveer een meter groot op een even hoge sokkel. Het stelt een soldaat met volle bepakking die zich met een kapmes, of houwer een weg baant door de jungle. "Precies zoals wij in het oerwoud liepen. Dat geeft een goed beeld van de TRIS-soldaat."
Meer informatie: www.triskontakten.nl

 

Bron: www.ad.nl/rotterdam/drechtsteden

Top

 
Regiment wil graag goede buur van Ermelo zijn

15 september 2006

 

 

door RON MAAT

ERMELO - Het Regiment Infanterie Oranje Gelderland is terug van weggeweest. Op de Markt in Ermelo is het vaandel van het regiment gisteren overgedragen aan commandant Kees de Rijke van het 45 pantserinfanteriebataljon dat op de Ermelose Spoorkazerne is gelegerd.

 


De vaandelwacht van het 45 pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland toont het juist overhandigde vaandel en maakt een ronde over de Markt in Ermelo. Foto RUBEN SCHIPPER

De Markt was gisteren voor ruim een uur helemaal het domein van defensie. Op het marktplein hebben de verschillende compagnieën en andere onderdelen van het pantserinfanteriebataljon postgevat. Er zijn hoge militairen aanwezig, speciaal uitgenodigd voor de plechtigheid, de Koninklijke Militaire Kapel Prins Willem Friso heeft zich ook al opgesteld om de muzikale ondersteuning te verzorgen. En de vaandelwacht staat gereed om het nieuwe vaandel èn publiek te presenteren. Het wachten is nu nog op commandant van de landstrijdkrachten luitenant-generaal Peter van Uhm en op luitenant-kolonel De Rijke.

Het 45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland, zoals de volledige benaming luidt, is

 

opgericht als uitvloeisel van de ingrijpende reorganisatie bij de defensie in de afgelopen jaren. Die ingreep betekende bijvoorbeeld sluiting van de legerbasis in het Duitse Seedorf. Onderdelen van de troepen in Seedorf vormden weer bouwstenen voor het heropgerichte pantserinfanteriebataljon. Nu moest alleen het vaandel nog worden teruggegeven, dat ooit wapperde bij Waterloo en op de Grebbeberg.

Na aankomst van Van Uhm en De Rijke neemt de commandant van de landstrijdkrachten het woord. Hij is blij dat het regiment nieuw leven is ingeblazen. ‘We hebben goed opgeleide troepen nodig, die geconfronteerd zullen worden met moeilijke missies’, aldus Van Uhm. Dit regiment kan onder meer in Afghanistan een belangrijke rol vervullen, verwacht hij.

Nadat De Rijke het vaandel in ontvangst heeft genomen zegt hij dat zijn regiment graag goede banden onderhoudt met Ermelo. ‘De steun die wij hebben gekregen van de gemeente, de bevolking en de ondernemers in Ermelo voelt aan als een warme deken. Wij zijn blij dat we gebruik kunnen maken van dit terrein en een goede plek als in Ermelo om te kunnen oefenen. We willen graag een goede buurman van Ermelo zijn.’

Op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo is gisteren tevens een boek over de geschiedenis van het regiment gepresenteerd. Van Uhm ontving het boek van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie uit handen van NIMH-directeur Piet Kamphuis.
 

Bron: www.destentor.nl/veluwewest/

Top

 
Vaandel overdracht  
Op donderdag 14 september a.s. wordt tijdens een officiële plechtigheid ten overstaan van het college van burgemeester en wethouders van Ermelo, genodigde autoriteiten en afgevaardigden van de omliggende gemeenten, het Vaandel van het Regiment Infanterie Oranje Gelderland overgedragen aan de Commandant van het 45 Pantserinfanteriebataljon. De vaandeloverdracht vindt plaats op het marktplein en wordt met bijbehorend militair ceremonieel uitgevoerd. De ceremonie op het marktplein begint om 14.30 uur, belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om te komen kijken naar dit militair vertoon. In verband met deze ceremoniële plechtigheid worden er enkele (verkeers) -maatregelen genomen.
Door het plaatsen van tribunes voor de vaandeluitreiking is het Marktplein woensdagavond 13 september a.s. vanaf 18.00 uur tot donderdagavond 14 september a.s. tot 23.00 uur afgesloten. De Chevallierlaan is donderdagmiddag van 13.00 uur tot 18.00 uur afgesloten voor al het verkeer. De parkeerplaats aan de Chevallierlaan is de hele dag niet toegankelijk. Aan beide zijden van de Hortensialaan geldt vanaf donderdag 13 september a.s. 12.00 uur tot 18.00 uur een parkeerverbod.

Bron: www.ermelo.nl

Top

 
Vrouwen willen gevechtsfuncties

11 september 2006

 
ERMELO - Vrouwen hebben de laatste tijd meer interesse voor gevechtsfuncties binnen de krijgsmacht.
Het nieuwe 45 Pantserinfanteriebataljon Oranje Gelderland in Ermelo mikt zelfs op 10 procent vrouwelijke gevechtssoldaten. Het bataljon wordt op 14 september officieel heropgericht in de standplaats Ermelo. De naam van het bataljon is ontleend aan het infanterieregiment Oranje Gelderland uit 1722.
Het bataljon, dat 650 mensen moet gaan tellen, is inmiddels voor driekwart gevuld. Daarvan is 5 procent vrouw. Dat moet 10 procent worden.
 

.Bron: www.omroepgelderland.nl

Top

 
Belangstelling vrouwen voor gevechtsfuncties

11 september 2006

 

 

DEN HAAG (ANP) - Vrouwen tonen de laatste tijd meer belangstelling voor gevechtsfuncties binnen de krijgsmacht. Het nieuwe 45 Pantserinfanteriebataljon Oranje Gelderland mikt zelfs op 10 procent vrouwelijke gevechtssoldaten.
Het bataljon wordt op 14 september officieel heropgericht in de standplaats Ermelo. De naam van het bataljon is ontleend aan het infanterieregiment Oranje Gelderland uit 1722. De eenheid moet de capaciteit van de landmacht om aan crisisbeheersingsoperaties deel te nemen vergroten.
De grote aandacht in de media voor dit soort operaties heeft volgens het hoofd van de landmachtvoorlichting Roel Been ook de belangstelling onder vrouwen voor gevechtsfuncties doen toenemen. Alleen is niet iedereen die zich aanmeldt direct geschikt voor een dergelijke baan.
Daarom is voor de rekrutering van het bataljon voor een nieuwe benadering gekozen. Kandidaten volgen binnen het onderdeel een opleiding van enkele maanden die hen door de zware eindkeuring moet helpen.
Het bataljon, dat 650 mensen moet gaan tellen, is inmiddels voor driekwart gevuld. Daarvan is 5 procent vrouw. Dat alleen al is een hele prestatie, aldus Been. Gemiddeld telt een infanteriebataljon niet meer dan 1 tot 2 procent vrouwen van wie de meeste geen gevechtsfuncties vervullen.
Als het bataljon volledig op sterkte is hoopt Been op 10 procent vrouwen te zitten.
 

Bron: www.destentor.nl/veluwewest/

Top