1     2     3     4   

Johan van den Kornputkazerne in Steenwijk.

 

Inmiddels hadden we het 'tijdperk' Jan van Vliet achter ons gelaten en hadden we een nieuwe beroeps sergeant gekregen: Bas van Elk. Dat was voor de meeste van ons wel even wennen en dat zal zeker ook voor hem hebben gegolden. Op onderstaande foto van de Oefening Hoekslag (maar nu tegen de Charlie cie) staat hij in het midden omcirkeld. De oefeningen werden nooit meer wat ze geweest waren.

 

 

v.l.n.r. Hans Bouwman, Steven Spanhaak en Fred van Lemmeren (de 3 chauffeurs
Nekaf) en op de rug gezien Johan Koens en Willem Odijk. Allen wielverkenners.

 

Opa is wel op, maar nog niet wakker. Zie ook de 'vijand' kam op de (binnen)helm.

 
Voorlopig even genoeg over de oefeningen die we hebben gedaan. Uiteraard moest er door ons regelmatig een ritje gemaakt worden naar schietkamp De Witte, bij Assen. We mochten daar niet naar toe rijden, zoals wij dat zouden willen. Dat had te maken met het feit, dat we door diverse dorpjes moesten rijden (de diverse Smildes) waar we niet mochten komen. Dit zou mogelijk provocerend overkomen t.o.v. de daar woonachtende Molukse gemeenschap. Dit alles had te maken met de Molukse acties die in deze omgeving zijn geweest, te weten:
1975 2 - 4 december Treinkaping bij Wijster en Gijzeling in het Indonesisch consulaat in Amsterdam zie deze link op de YP site
1977 23 mei - 11 juni Treinkaping bij De Punt en Gijzeling Basisschool in Boven-Smilde zie deze link op de YP site
1978 13 maart Gijzeling in het Provinciehuis van Assen zie deze link op de YP site
Een aantal jongens van ons peloton (van eerdere lichtingen) zijn daadwerkelijk betrokken geweest bij deze acties. Er werd echter weinig of niet (meer) over gesproken in het peloton. Op onderstaande foto zie je een aantal van ons tijdens een schietoefening op De Witte, bij de opdracht 25 meter gehurkt schieten. Van links naar rechts zie je: Steven Spanhaak, Ad Weeda en Rinke Dongstra. Alle drie schieten we met een UZI pistoolmitrailleur.
 

 

En dan hebben we natuurlijk ook nog de nodige avondjes stappen gehad. Zo ook een keer in mei 1978. Er was inmiddels een nieuwe YP chauffeur bij gekomen, Benny Stoltenborg, die uit de Achterhoek kwam en niet vies was van een drankje. Dat was volgens mij niemand in ons peloton. Tijdens één van die stap avondjes ging o.a. Benny ook mee. Hij voelde zich niet zo lekker en nam geen bier. Hij wilde een Underberg hebben, om wat op te knappen, alleen die hadden ze niet in die kroeg. Hij besloot om dan maar Jagermeister te nemen. Dat bleef natuurlijk niet bij 1 glaasje. Veel later die nacht kwam Benny onze slaapzaal binnen, deed volop alle lichten aan en ging op een tafel zitten. Hij pakte zijn pakje zware shag en begon in het Engels te vertellen hoe je een shagje moest draaien. Dit had wat minder positieve reacties van de reeds in bed liggende ander jongens tot gevolg. Onze motormuis Grob zei toen ook:"Die gast is zo blauw als een gympie. Laat hem naar z'n nest gaan". Sinds die tijd noemde niemand hem meer Benny en werd hij steevast aangesproken als Gympie.

Natuurlijk hebben we ook de nodige afzwaaifeesten gehad. Omdat binnen ons peloton er iedere 2 maanden jongens kwamen en gingen, was er altijd wel weer een afzwaai feestje bij ons peloton. Dit waren niet van die heel rustige feestjes. Onderstaand 2 voorbeelden, dat het afscheid niet alleen onder de jongens werd gehouden. Ook het kader liet zich niet onbetuigd. Bij de fotoalbums vindt je een uitgebreider overzicht.

 

vlnr onze pelotons commandant Sgt.1 Jan van Vliet (lijkt hier op Mr. Rooper)
onze foerier Herman Knobbe en ik zelf

 

vlnr Cock Sistermans, ik zelf, CSM Wout Kors.

 

Tot zover voorlopig mijn verhaal over mijn parate tijd in Steenwijk. Oh ja, vergat ik bijna nog een foto te laten zien, welke de meeste van jullie wel zullen herkennen:

 

 
En eind december kreeg ik tenslotte onderstaand bericht:
 

 

     1     2     3     4