Bernhard kazerne in Amersfoort.

 

Op 02 januari 1978 heb ik me gemeld op de Bernhardkazerne te Amersfoort. Deze kazerne stond te boek als OpleidingsCentrum Cavalerie, kortweg OCC. Dat leek wat vreemd, een infanterist die naar een Cavalerie kazerne ging, maar bleek toch te kloppen. De reden hiervoor was, dat het OCC te Amersfoort was aangewezen om de opleiding van Verkenners te verzorgen. Dus ook die van die Infanteristen en dus ook die van de Radar Verkenners. En dat bleek de komende twee maanden het doel te zijn, om mij op te leiden tot chauffeur-radar verkenner.

Van deze periode weet ik niet zo veel meer. Ik heb dan ook geen enkele foto van deze periode. Ik herinner me nog wel, dat er in ons gebouw een eigen bar was, maar ik denk dat ik daar niet zoveel tijd heb doorgebracht, want ik herinner me er nauwelijks iets van. Als het goed was zouden er ook YP's zijn, maar die bleken helaas niet inzetbaar. En dus kreeg ik mijn opleiding voor Radar Verkenner op een Nekaf met aanhanger. Achter de kazerne lag een groot oefenterrein, de Vlasakkers geheten, maar die werden alleen gebruikt door de tankjongens. Wij hebben volgens mij maar 1 of 2 keer geoefend met de radar op deze Vlasakkers. Wij gingen meestal oefenen op de Leusderheide.

Het enige wat ik nog heb kunnen vinden van die tijd is mijn 'Meldingsinstructie'. Ook vond ik nog een 'pasje' wat aan gaf, dat ik mijn burgerauto op het kazerneterrein mocht parkeren.

 

 

Vervolgens moest ik mij gaan melden in de Johan van de Kornput kazerne in Steenwijk voor de resterende tien maanden. Inmiddels is de Bernhard kazerne 'omgedoopt' tot het Opleidings- en Trainings Centrum Manoeuvre (OTCMan). In juni 1996 werden de Infanterieopleidingen samengevoegd met de Cavalerie in één opleidingscentrum en ondergebracht op de Bernhardkazerne  Op de kazerne vinden ook de opleidingen plaats voor de zogenoemde vredesmissies en dus kan je daar militairen van diverse nationaliteiten tegen komen. In één van de eerste gebouwen is thans het Cavaleriemuseum gehuisvest, waar behalve een aantal tanks, ook een YP408 staat opgesteld.

Onderstaand nog een mooie ansichtkaart van de Bernhardkazerne, welke ik vond op http://www.legerplaats.nl (zie ook in Links). 

 

 
De linkerkaart laat het vroegere lesgebouw zien. Nu is daar het Museum Nederlandse Cavalerie gevestigd. Dit museum is van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur geopend. Een korte informatie over het museum:

Naast een goede introductie over het ontstaan, de taken en de middelen van de cavalerie, maakt de bezoeker ook kennis met de 'tijd van het paard'. Hierin komt onder meer de Tachtigjarige Oorlog, de slag bij Waterloo en het optreden binnen het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) aan bod.
Ook het gemotoriseerd optreden van de cavalerie komt in dit museum uitgebreid aan de orde, zoals de eerste pantserwagen, de meidagen van 1940, de Koude Oorlog en de recente vredesoperaties.
De expositie is ook buiten het museum te bewonderen. Op het terrein van het museum is er dan ook een historische collectie te vinden van gedeeltelijk nog rijklare cavalerievoertuigen.

Met het openbaar vervoer is het museum goed te bereiken. Neem vanaf het NS-station buslijn 70 of 72 en stap uit bij de derde halte aan de Daam Fockemalaan bij de Bernhardkazerne. Per auto is het Cavaleriemuseum te bereiken door de wegwijzers Dierenpark/Cavaleriemuseum te volgen. Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid. Het museum is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Verder is er een lift en zijn er aangepaste sanitaire voorzieningen. Binnen het gebouw geldt een rookverbod. Honden worden niet toegelaten. Voor meer informatie, zie hun site bij de links.

Het vervolg, mijn parate tijd, zou ik door gaan brengen op de Johan van den Kornput Kazerne in Steenwijk.