Terug naar Reacties     Home

Peter Bakx, Lichting 65-6

 
Hallo,

Ik ben Peter Bakx (zie ook de oproep van Peter) en zat als YP monteur bij het Stafpeloton van de Charlie Cie.

Oude maten zijn o.a: Willem Lindemans, Gerrit Lebbink, Hans Bos, Henk Vijversberg, Gerard Eyspaart, Hans Eygenbrood, Kees Fleming, Tom Langerak, Dries van de Meer, John van Ballegooien, Piet Erends, John Jordan, Rob Willemse, Marian Tilborg, Willem Hoogendoorn, Jan Witvoet, DR de Vries.<>

Vanaf 23 juni1966 t/m 12 juli 1967 ben ik als dienstplichtige gelegerd geweest in de Johan van Kornput kazerne. Ik heb de reactie van Dick Smid (65-4) gelezen en toen schoot mij de volgende anekdote te binnen:<> Toen wij als nieuwe fillers in Steenwijk gelegerd werden, ging snel het verhaal in de rondte dat wij door de (oude) Bravo Cie flink te grazen genomen zouden worden (de Cie van Dick).  De Bravo stond bekend dat het ruige jongens waren. Onze eerste oefening samen met de Bravo was "Entre nous". We zagen deze oefening dan ook met enige zorg tegemoet. Toch is er tijdens die oefening niets noemenswaardig gebeurd.

De volgende oefening die we samen deden was in Beverloo (BelgiŽ). Het bivak was op een enorme wijde vlakte, waarop geen boompje of struik te bekennen was. We moeste onze puptentjes in mooie rechte rijen naast elkaar zetten. Ondanks ons ontzag voor de Bravo, gebeurde er ook ditmaal niets, tot... de laatste avond.
In het begin van de nacht lag iedereen in zijn tentje te slapen. Ook ik. Ik werd wakker door geroezemoes in de verte. Dat geroezemoes werd steeds luider en kwam steeds dichterbij. Op een gegeven moment hoorde je alleen nog kreten, gevloek en gekreun. En toen gebeurde het. Ineens lag ons (mijn slapie en ik) tentje plat en voelden honderden schoppen en voetstappen over ons lichaam. De hele Bravo Cie had gewacht tot wij sliepen en waren toen massaal over onze tentjes gerend. Alles lag plat, ook hadden ze de haringen uit de tent ('n soort hospitaaltent) van onze Cie commandant (Freek Egter van Wissekerke) getrokken en ook die stond op instorten. Freek stond buiten te vloeken en te tieren "Vuile schoften, hier horen jullie meer van". Wij hadden ondertussen de koppen bij elkaar gestoken en wilden wraak gaan nemen op de Bravo. Dit werd echter gedwarsboomd door Freek, die nu tegen ons begon te tieren (volgens mij had hij 'n slokje op) dat we als de bliksem alles overeind moesten zetten en gaan slapen. Dick, het is je vergeven. Wat moeten jullie schik gehad hebben!

Deze foto is genomen op de kale vlakte van Beverloo, met op de achtergrond de tentjes (die toen nog overeind stonden). De twee op de auto zijn Marian van Tilborg en Henk Vijversberg. De anderen vlnr Peter Bakx, John van Ballengooien, John Jordan en Hans Eygenbrood.

Groet,
Peter Bakx

 

Top