Terug naar Reacties     Home

Hennie van der Laan, Lichting 75-2

 
Ik ben Hennie van der Laan, lichting 75-2 Militaire Administratie.
Na mijn administratieve opleiding in Ossendrecht (toen nog gewoon legerplaats) ben ik in 1975 als hulpadministrateur, bij de Paostcie in de Johan van den Kornput kazerne terecht gekomen.

Ik heb daar met heel veel plezier in 1975 en 1976 mijn dienstplicht vervult. Zelf woonde ik in Zwijndrecht en als het uitkwam reed ik, als we verlof hadden, regelmatig met Ruud de Korte uit Dordrecht mee. Mijn vaste stapmaat in Steenwijk was Bertus van Lith uit Leerdam. Hij zat bij het TLV peloton, maar na na onze diensttijd gaat ieder zijn weg en verlies je elkaar helaas uit het oog.
Ik heb echt leuke dingen beleeft tijdens mijn diensttijd, maar ik realiseer mij dat ik op de compagnies administratie (paostcie) in een luxe positie zat. Aan het dagelijkse appel hoefde ik niet deel te nemen, slechts bij uitzondering moest ik aan het appel deelnemen, zoals de keer met de kaping van een trein in Beilen, dat we scherpe munitie kregen en onder oorlogsrecht werden geplaatst,
Onze compagnie werd als bewaking en observatie rond de gekaapte trein ingezet. Zelf heb ik toen diverse processen verbaal mbt de inzet van militairen bij de kaping uit moeten tikken.

Mijn werk op de administratie van de paostcie was nog ouderwets handwerk, ponskaarten maken, ordners en dosiers met de hand bijhouden, kaartsystemen met pen en potlood bijwerken, een oude typemachine met een lint en carbonpapier voor het tikwerk want tekstverwerkers, computers, kopieermachine en printers kende men nog niet. De wedde werd maandelijks handmatig in zakjes uitbetaald., dat was iedere maand veel tel en controleerwerk.

Regelmatig kwam men de administratie controleren. Ik heb hiermee als beloning een mooie waarderingslijst opgebouwd, maar deze woog niet op tegen mijn straflijst.
En daar zat het kader meteen met een probleem, want mijn werk was goed, maar mijn instelling was niet militair genoeg, zo kwam ik diverse malen in aanvaring met mijn naamgenoot kapt. van der Laan.
Overste en kapt. Schouwenaars waren tevreden over mijn werk, maar zaten met een dilemma, want ik heb niet de promotie gekregen die ik uit hoofde van mijn functie (T10X10) wel behoorde te krijgen.
Dit was voor mij geen enkel probleem, want ik had geen militaire instelling, stappen en plezier maken lagen meer op mijn pad.

Ik vraag mijzelf nog wel eens af hoe het leven voor sommige dienstmaatjes verder verlopen is.
Bartje, Ruud, Idske, Johan, Hans enz. en niet op de laatste plaatst Bertus want ik had met hem een goede band

Zomaar een berichtje van een oud dienstplichtige
groetjes
Hennie van der Laan (75-2 administratie paostcie 45 painfbat)

 

Top