Terug naar Reacties     Home

Erik Berg, Lichting 86-1

 

Na uitstel van militaire dienst vanwege school (MTS) was januari 1986 aangebroken en moest ik mijn dienstplicht vervullen.

Ik kwam op in Ossendrecht, de Koningin Wilhelmina kazerne, bij de rijopleiding om mijn rijbewijs voor de LARO (LAnd ROver) te halen. Mijn burgerrijbewijs had ik al dus de echte rijopleiding was maar een week of zo. Ik had toen een zwarte baret.

Na de rijopleiding ging ik naar Amersfoort, de Bernhardkazerne, mijn functie was stafchauffeur. Bij opkomst in Amersfoort, mijn woonplaats, kwam ik in de opleiding voor de verkenners terecht. Hier kwam volgens mij de hele lichting bij elkaar. Verkenners die er al zaten, LARO chauffeurs en YP chauffeurs van het PIROC. Doordat ik in Amersfoort woonde kon ik lekker iedere avond naar huis.

Ze hebben me wel een keer te pakken gehad. Ik mocht van de cc in gevechtstenue naar huis, dus had ik geen burgerkleding op de kazerne. Sgt Laisina kwam op een vrijdag binnen met de mededeling dat ik niet in gevechtstenue naar huis mocht, dus ik moest in DT!!!

Uiteindelijk paraat in Steenwijk bij het verkenningspeloton met als bijnaam “Hell on Wheels” Het pelotonsembleem moest bij iedere MIO e.d. overgeschilderd worden en er na weer worden aangebracht.

Voor ik mijn verhaal ging schrijven, heb ik het verhaal van André Muller gelezen en de mannen uit zijn tijd heb ik ook gehad zoals Lt Heys en kpt Marees. Vertrok altijd als laatste bij de Cie veldloop op vrijdag maar kwam als eerste aan.

Met veel plezier, onder leiding van sgt Van der Wal, verschillende oefeningen gedraaid. Ook 2 weken Duitsland en oefening marathon. Op de één of andere manier wist hij je altijd te motiveren. Ik heb er goede herinneringen aan. Op een oefening in Duitsland hebben we Van der Wal’s 30e verjaardag gevierd herinner ik me. Hij kreeg o.a. een roze beertje wat altijd aan de spiegel van zijn bak hing. Eind 1986 met kerst en oud en nieuw, site wacht op het Amerikaanse complex tussen Steenwijk en Havelte.

Onze lichting zwaaide 4 dagen eerder af dan de rest vanwege de goede prestatie’s. Niemand was echt blij met de dienstplicht maar als je dan ten overstaan van het hele bataljon afgemarcheerd wordt om af te zwaaien geeft dat wel een kick.

Een aantal jaren na het afzwaaien hebben we nog eens een reünie gehouden in Steenwijk

Erik

 

Top