Terug naar Reacties     Home

Egon Post, Lichting 71-1

 
Bij toeval op deze site terecht gekomen en mijn dienstonderdeel gevonden, het 45e Painfbat! Tja, en dan ga je lezen, het maakt toch weer een hoop los bij je. Het is al weer een lange tijd geleden, dat ik de aankondiging thuis kreeg, dat ik me moest voorbereiden op de militaire dienst als burgerjongetje van net 18 jaartjes jong. Hieronder mn kaart die ik thuis kreeg toen.
 

 
Ik weet nog dat ik er vrij nonchalant over deed. Oke, dat duurt nog een hele tijd voor het zover is, maar voor ik het wist, mocht ik me melden in Amsterdam, in de Sarphatistraat voor de keuring.
 

 
Op 16 februari 1970 heb ik me keurig gemeld daar en voor het eerst kennis genomen van het militair gebeuren. Een heel scala aan personen meegemaakt daar en wat me nog bijstaat de enorme drukte daar. Na het maken van een schriftelijke test s middags mocht ik langer blijven zitten met een paar andere mensen. Ik vroeg me af wat er ging gebeuren eigenlijk, maar dat wist ik al snel! Of degenen die overbleven geschikt waren voor marconist.....ik dus niet, gooide er met mn pet naar, had hier helemaal geen zin in.

De maanden verstreken in 1970 en opeens viel er dit in de bus; De Waarschuwingsoproep!

 

 
Shit, dacht ik, hier heb ik eigenlijk helemaal geen zin in! Ik was lekker aan het werk en begon eindelijk geld te verdienen en dan moet ik me melden voor de dienstplicht! Vond het toentertijd geen eerlijk gebeuren, de n wel en de ander niet niet!
Tja, toen kwam de definitieve oproep om me te melden in Steenwijk, in de Johan van de Kornputkazerne. Goh, waar lag Steenwijk eigenlijk? Ik had er nooit van gehoord en ging maar eens op de landkaart kijken van Nederland. Nou, al snel had ik het gevonden, wat een pokke end van huis. Had gehoopt in Haarlem of ergens terecht te komen, maar helaas, dat feest ging niet door.
 

 
Op 20 januari 1971 betrad ik voor het eerst het kazerneterrein van de Johan van de Kornputkazerne in Steenwijk. Dat gaf wel even een schokgolf teweeg bij me! Wat een andere wereld kwam ik terecht! De eerste twee maanden waren er om je om te turnen naar een bruikbaar persoon in de krijgsmacht. Bij sommige lukte dat niet en die werden voortijdig afgeserveerd en konden naar huis toe. Uiteindelijk heb ik alle 16 maanden vol gemaakt toen en met veel plezier. Nog steeds denk ik met heimwee naar die tijd. Op een gegeven ogenblik had je een verbondenheid met zn allen die ik in mn verdere leven niet meer heb meegemaakt. Ik weet nog dat ik in mei 1972 met groot verlof ging en dat het geruime tijd geduurd heeft voor ik weer gewend was aan het burgerleven. Mn vaste maatjes waren Herman Prijs en Bert Grimmelikhuysen. Na verloop van tijd mocht je s avonds het kazerneterrein verlaten en dan gingen we naar n van de kroegen in Steenwijk. Als jonge honden lusten we wel een biertje en dat ging er ook in grote getale doorheen. Als we krap bij kas zaten dan werd het de kantine boven de toegangspoort.
Ik ben ook benieuwd of er nog reacties komen van mijn lichting, ben nieuwsgierig wat er geworden is van de mensen die ik gekend heb. Heb nog vele fotos uit die tijd, meest op negatief of dia, maar ook enkele fotos in een album. Een paar heb ik gescand en die zijn hieronder te vinden.
 
1 - Herman Prijs

2 - Ronald Schuckman

3 - Harry Haak

4 - Stouthamer (boordschutter

5 - Egon Post

6 - Bert Grimmelickhuysen

7 - Dichnes Sturm

 

Oefening Entre Nous in Nunspeet van 3 tot en met 12 juni 1971

 
 

Bert Grimmelikhuysen met FAL geweer

 
 

Al deze fotos zijn gemaakt met de Oefening Entre Nous in Nunspeet van 3 tot en met 12 juni 1971.

 

Top