Terug naar Reacties     Home

Dick Bouwman, Lichting 54-01

 
Hallo,

Ik ben van lichting 4 februari 1954 van RIOG in Roermond. Even kort mijn verhaal over mijn diensttijd:

Op het station te Zutphen verzamelden zich 's morgens in de vroegte jongelui van dezelfde leeftijd met uiteenlopende bagageomhulsels, in afwachting van de trein die het hele zwikkie naar Roermond zou brengen. In Roermond aangekomen werden die jongelui met veel geschreeuw en stoerdoenerij naar de vrachtwagens gedirigeerd, welks wagens ons naar de Ernst Kazimierkazerne zouden brengen. In de kazerne aangekomen, begon het ritueel van het in ontvangst nemen van allerhande militaire goederen en werd je naar een kamer( grote zaal) door verwezen, waar je met een heel koor jonge knapen gezamenlijk je vrije tijd en de nacht moest doorbrengen. In  2 maanden tijd moest je van burgerjongen naar soldaat worden omgevormd, maar het bleven burgerjongens in noodverpakking, zoals dat toen heette.
Een heel stel jongens werden getest voor chauffeur, ook ik, maar de chauffeurschool nooit gezien. Ik had mij de tussentijd opgegeven, om als vrijwilliger een jaar naar Suriname te gaan en dat is wel gebeurd en werd voor de opleiding in Oirschot ingedeeld bij de Stoottroepen.
Na terugkeer in Nederland was onze compagnie in rook opgegaan, want bij defensie wisten ze zogenaamd niet waar wij gebleven waren. Zo is vermoedelijk de TRIS ontstaan (TRoepenmacht In Suriname) waarvan ik reeds enige tijd lid van ben(van Triskontakten) en vernam via deze organisatie van de heroprichting van het R.I.O.G. die het verleden van de Trisser beheert.
Vanaf 1694 hebben er Nederlandse militairen in Suriname gediend, vaak onder bizarre omstandigheden, zonder enige verzorging of leiding

met vriendelijke groet 

Dick Bouwman

 

Dick vraagt zich af of er nog meer dienstmaten van dezelfde lichting zijn.

 

Top