Terug naar Reacties     Home

 

     1     2     3     4   

 
Cor(nelis) van der Pligt, Lichting 74-4
 
24 oktober 1975, afscheidsavond van ons 2e peloton in het P. M. T. Steenwijk.
Afscheid. Dezelfde dag als de beëdiging hadden wij ook ons afscheid als 2e peloton. Ook de diverse partners waren naar de kazerne gekomen en met heel de club zijn we eerst in Havelte naar de bowlingbaan gegaan. Van vier tot zes hadden we hier gereserveerd en het was echt lachen tijdens het bowlen. Hierna met z’n allen naar de chinees in Steenwijk. Het sluitstuk van de dag was een gezellige vond in het P. M. T.
Onze gastheer en gastvrouw, de heer en mevrouw van der Pijl, hadden een ontspannende, sportieve, gezellige avond in elkaar gedraaid. En het was goed die avond! Er werd flink wat af gelachen, gekletst, gewonnen en verloren. Al met al waren er voor onze kapitein en z’n vrouw cadeaus en ook de familie van der Pijl werd niet vergeten. Het was goed die avond.
 

 
29 oktober 1975. Afzwaaien.
Afzwaaien. Afscheid.
In de intro schreef ik al dat het mij maanden, jaren heeft geduurd voordat ik de dienst vergeten kon. Of kon accepteren dat het voorbij was. Ik begrijp heel goed dat het mede komt door de grote verandering die er was tussen het leven thuis; “huisje- boompje-beestje” en de “ruimte” van de militaire dienst.
Daarnaast, ook dat schreef ik al, de goeie sfeer onderling. Fantastisch. Als dat gewoon waardeloos was geweest was ook mijn beleving totaal anders geweest.
 

 

Herinnering
Ik wil nog even noemen de heer en mevrouw Horlings. Verschillende keren ben ik met Gerard bij hen thuis geweest. Ook dat was voor mij een “eye-opener”. Met dankbaarheid en goede herinnering denk ik daaraan terug.

Herinnering.
In 1976 ben ik een week op vakantie geweest in Duitsland. Alleen met de auto en een tent. Ik heb toen bijna alle plaatsen weer bezocht waar we met oefeningen geweest waren. Ik begon mijn vakantiereis in Steenwijk en heb de “colone-route” weer gereden. Fantastisch!

Herinnering.
In 1985 woonden mijn schoonouders in het P. M. T. in Steenwijk. Uiteraard ben ik daar toen ook regelmatig geweest. Maar toch was de sfeer van weleer weg. Het was niet meer zoals “toen”.

Herinnering.
4 april 1976. In mijn herinnering zijn uiteraard nog heel veel zaken die voortvloeien uit deze 16 maanden.
Zo was er op 4 april 1976 een besloten “reünie” in het P.M.T. in Steenwijk. Aanwezig waren: kapitein van Nugteren en z’n vrouw, René Homan, Ton Schoonderbeek, Tromp Post, Huub Broeders. Ook diverse “aanhang” was meegekomen. Het werd een gezellige dag!

18 juni 1976.
Commando overdracht 45e PAINFBAT.
Op deze dag was ik uitgenodigd voor het commando overdracht. Lt. Kol. Geeraets droeg het commando over aan Lt. Kol. de Vogel. Het was goed om weer op de kazerne te zijn.

*
Na de diensttijd heb ik nog heel, heel veel geschreven. Om ”het gevoel” maar vast te kunnen houden. Over “de dienst”. Over “de oefeningen”. Er waren bezoeken aan diverse jongens. Er waren trouwerijen, geboorten van kinderen. Later ook begrafenissen van ouders. Zelf ben ik nu 55 jaar. Ik kijk terug. Met een glimlach. Met weemoed. De tijd is door m’n handen gegleden als water. Ongrijpbaar. En ik was er zelf bij. Het leven is aanvaarden. De goede dingen. Maar ook aanvaarden dat het goede voorbij gaat. Om ruimte te maken voor andere goede dingen.
*

 

 
Met Roy Tai Tin Woei wil ik nu gaan proberen om een grote reünie op touw te zetten.

C. van der Pligt.
Rotterdam, 05 maart 2009.
 

 
Zie ook het uitgebreide foto album (114 foto's) van Cor(nelis) van der Pligt, waarvan een aantal in bovenstaande reactie zijn gebruikt.

 

     1     2     3     4   

   

Top