Terug naar Reacties     Home

 

     1     2     3     4   

 
Cor(nelis) van der Pligt, Lichting 74-4
 
November-December 1974: Oogsthulp.
In november en december 1974 stond de “oogsthulp” op ons programma. Heel de zomer en herfst van 1974 had het veel, heel veel geregend. Dat betekende dat de boeren met tractoren en landbouwmachines niet de oogst konden binnenhalen. Daarom werd “het leger” ingeschakeld om, met de hand, de oogst binnen te halen.
Op dinsdag 5 november om half twee reden we weg uit Steenwijk. Om half acht ’s-avonds waren we op het westen van het eiland Goeree-Overflakkee. In Ouddorp. Het was een hele gebeurtenis voor het eiland toen er een militaire colonne over het eiland kwam voor de “oogsthulp”. Met 6 jongens sliepen wij in een huisje op recreatieoord “Het Toppershoedje”. De volgende dag werden we ingedeeld en kwam “onze YP” in Den Bommel terecht bij de familie Du Pree. We moesten gladiolen uit de grond halen. Een nat, troosteloos werk. Die gigantisch grote vlakte. Modder. Water. Gladiolen….. Pfffff… Gelukkig was de sfeer goed. Het is een mooie tijd geweest in “Het Toppershoedje”.
 

 

Op sommige avonden kwam er vanuit “het dorp” een vereniging naar “de militairen” voor wat ontspanning. Een film. Een toneelavond. De fanfare “Apollo”. Op vrijdagmiddag vertrokken we vanaf Goeree Overflakkee naar Roosendaal. Op de kazerne van “de Commando’s” werden de YP’s gestald en konden wij met een bus naar het station en verder naar huis. We zijn in totaal 3 weken op dit Zuid-Hollandse eiland gebleven. Het was een goeie tijd!

Nadat we twee weken op de kazerne ons hadden nuttig gemaakt met onderhoud, gingen we op 9 december 1974 weer “de boer op”. Het weer was echter erg slecht die week, zodat de grote groep op donderdag al met weekendverlof ging. Een aantal, waaronder ook ik, moest tot vrijdag blijven voor de inlevering van de verschillende spullen.

 

 
8 – 22 februari 1975. Oefening “Boeh-merang 1” in Duitsland.
De rest van 1974 en het begin van 1975 gaat zonder schokkende zaken voorbij en zo komen we bij februari 1975. De eerste oefening Duitsland: “Boeh-merang 1”. Een paar dingen schieten mij direct in herinnering. Het was koud! Er was een nacht bij dat het 10 graden gevroren had. En dan in je Pup-tentje….
We gingen in het weekend, op zondag met een bus naar de grens met West- en Oost-Duitsland. Naar Torfhaus. Op de terugweg in Beverungen hebben we nog een tussenstop gemaakt.
Deze oefening in Duitsland was voor mij een ge-wel-di-ge belevenis. Prachtig! Vooral bij het plaatsje Dahl vond ik ongelooflijk mooi. Het was februari. Een mooie winterdag. We reden in heuvelachtig terrein. We gingen een heuvel op en over de heuvel keek je in het dal waar een dorpje lag. Prachtig! Dat heeft veel indruk op mij gemaakt!
De oefening begon op maandag op het oefenterrein van Sennerlager. Daarna op dinsdag in de omgeving. Dahl, Ebbinghaussen, Helmern, Atteln, Borgentreich, Meerhof. Vooral de tweede week was het erg slecht weer met ijzel, mist en sneeuw. Regelmatig was er dan ook “oefening ijskast”. In die nacht van mist en ijzel kwam ook ik met mijn YP “ergens” vast te zitten en na heel veel tobben en ploeteren kwamen we eindelijk weer los.
Ondanks alle problemen en ook narigheid waren het twee mooie weken. Ik zal verderop regelmatig in dezelfde woorden over mijn diensttijd schrijven. Het is voor mij geweldig fijne tijd geweest. De terugtocht naar Steenwijk was weer het doodvermoeiende colonne rijden. Steeds maar staren naar de lichten van de YP voor mij. Dat was het minder prettige aan de oefeningen.
 

 
9, 10 en 11 april 1975. Vormingscentrum “de Vlasakkers”.
Om “de militair” ook geestelijk wat bij te spijkeren zijn er dagen van “bezinning en inspiratie”. Vraag me echter niet wat we die dagen daar gedaan hebben; ik zou het echt niet meer weten! Wel zijn we op een middag met een stel jongens naar het “dierenpark Amersfoort” geweest. Voor de rest? Het was goed!

19 – 26 april 1975. Oefening “King Arthur” in Duitsland.
Deze oefening duurde maar één week. Maar ik vond het weer bere- leuk! Op zaterdagmorgen om 4 uur reveille en om kwart voor zes verlaten we de kazerne. Via Twist, Löningen, Essen, Vechta, Twistringen zijn we om half twee in Wesenstedt. Een klein gezellig dorp. We slapen in een Gasthof.  (Ik kan me herinneren dat er in dat gasthof heel vaak gedraaid werd het –toen- nieuwe nummer van Dennie Cristian: Rosamunde)
Op maandagmorgen om 3 uur is er reveille en begint de oefening. Deze keer spelen wij de “tegenpartij”en dit betekent eigenlijk een relaxte week. We zijn die week in de omgeving van Anstedt, Binnen, Asendorf, Sudwalde, Wedehorn. Een heerlijke week, mooi weer in een prachtige omgeving.
Op donderdag hadden we onderhoud aan de voertuigen. En daarna een parade omdat er een generaal afscheid nam. Het grappige was dat de YP’s schoongemaakt moesten worden, zodat er een mooie parade gereden kon worden. Door tijdgebrek werd alleen de linkerkant van het voertuig schoongemaakt, de andere kant werd niet gezien tijdens de parade. Vrijdag weer terug naar Steenwijk. We vertrokken om 8 uur en rond twee uur waren we in op de kazerne.

 

 
21 + 22 mei 1975. Luitenant-generaal Bartelsbeker wedstrijd.
Op deze woensdag en donderdag in mei 1975 stond een militaire wedstrijd op “Harskamp” voor mij op het programma. Met mijn YP en “de jongens” moesten we een aantal opdrachten uitvoeren. Er werd dan gekeken naar inzet, snelheid, tactiek. Van alles wat. Er deden 12 groepen mee aan deze wedstrijd en ik denk dat wij als laatste eindigen.
Ik kan me herinneren dat “onze jongens” op een geven moment totaal verkeerd reageerden op een situatie. Het was één puinhoop. Maar oké. Het was wel tof.

20 – 30 mei 1975. Pantserstorm.
Doordat wij aan de “Bartelsbeker-wedstrijd” deelnamen, betekende dat voor mij (en de anderen) dat wij maar één week met Pantserstorm mee mochten draaien. De eerste week, op de kazerne met de klimtoren, hebben wij niet meegemaakt. Wél de tweede week. Pfffff......
Pantserstorm is een oefening, een training, bij de commando’s in Roosendaal. “Dus” erg zwaar! De week begon met hindernisbaan “Arnhem”. Een pittige hindernisbaan waarbij ook de wapens meegenomen moesten worden. Er werd met rook en springstof gespeeld en je moest aan het eind van de baan nog schieten.
Op woensdagavond begonnen we aan een “dijkenmars” van 12 km. Het eindpunt was de vaarschool bij Keizersveer. Na aankomst was het slaapzak uitrollen en heerlijk slapen in de buitenlucht. De volgende dag op en bij het water bezig geweest. Zwemmen. Drijfpakket maken. Roeien. Van alles wat. Maar wel: tempo!
De afsluitende actie was 1 ½ roeien (over de Bergse Maas bij Waalwijk? ) Vervolgens 8 km een route lopen die op een kaart ingetekend was. Hierna langs een (afwatering) kanaal lopen waarbij verschillende hindernissen genomen moesten worden. En tot slot nog 4 km dwars door de Drunense duinen. Een vermoeiende week.

 

 
6 juni 1975 Zeskamp.
Op vrijdag 6 juni was er een zeskamp georganiseerd op de kazerne. In mijn “administratie” heb ik staan dat het was ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het bataljon. Maar ik weet dat niet zeker.
Op de donderdagavond was er een feestavond in de manschappen eetzaal. Om 8 uur werd de avond geopend door de bataljonscommandant overste Geeraerds. Ook de vrouwelijke aanhang was uitgenodigd en kon blijven slapen op de kazerne. Het gebouw van de Alfa-compagnie stond namelijk leeg omdat deze club net was afgezwaaid.
De volgende dag was het prachtig weer. Er waren 6 groepen die meededen: officieren, onderofficieren, Bravo- en Charlie compagnie, Ost compagnie en de Staf compagnie.
Onze Bravo-ploeg had als coach en aanvoerder de cc: van Nugteren. Verder bestond de ploeg uit Peter Posthuma, Hans Bijl, Adrie Wesseling, Durk Kramer, Frans Wijssen, Do Sierkstra, Wiet Hendriks, Douwe Zwart, Johan van Sloten, Anne Hornstra, Paul Schipper, Paul Buisman en Johan v. d. Kamp.
Er werd wisselend gespeeld op onderdelen als: kistjes race, matrassen race, stelt lopen, jeep duwen, ballen werpen, ski lopen. Verder stond er een draaiorgel dat bij toerbeurt handmatig gedraaid moest worden door de captain van de ploeg. Oké, een hartstikke leuke dag die gewonnen werd door onze compagnie! Fantastisch!
 

 
9 – 13 juni 1975. Oefening “Zomerhoorn” in Duitsland.
Dit was voor mij de kortste oefening (maandag weg en vrijdag weer terug), maar ook de oefening het verst van Steenwijk vandaan. Op maandag vertrokken we om 08.15 uur uit Steenwijk en we waren in Elringen, 8 km van de grens tussen Oost- en West Duitsland, om 19.15 uur. Er stond toen 400 km op de kilometerteller.
De oefening speelde zich af in de omgeving van de rivier de Elbe. De genie zorgde daar voor een overzetveer waar de voertuigen mee over de Elbe gezet werden. Die nacht daarvoor waren “de jongens” al met roeiboten bij Schnakenbek de Elbe overgestoken. Aan de andere kant van de rivier in Artlenburg moest er een verdediging ingericht worden. Zonder problemen konden de voertuigen toen met een pont overgezet worden. In Artlenburg was het tevens om 12.00 uur “einde oefening”. We zijn verder gereden naar Kirchgellersen waar onderhoud gepleegd werd en waar we ook (buiten) geslapen hebben.
De volgende dag weer vroeg op reis naar Steenwijk. Om 5 uur ’s-middags waren we weer op de kazerne.
 

 
Juni 1975. Vaandelwacht beëdiging officieren.
Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die dit gebeuren “flauwe kul” noemen. Oké, dat mag. Ik vind een bepaalde ceremonie, plechtigheid, wel iets hebben. Zeker het strak georganiseerde, militaire “gedoe” kan ik wel waarderen. Dus vandaar deze foto van de vaandelwacht.
 

 
28 juni – 4 juli 1975. Oefening “Tri-aks” in Duitsland.
De vierde oefening in Duitsland. Deze oefening werd gedraaid rond en op oefenterrein Sennerlager, waar we zaterdagmiddag om 2 uur aankwamen. Daarna de PUB-tent opgezet samen met mijn boordschutter en maatje Do Sierkstra. Die avond zijn we nog in Sennerlager geweest waar we ook bij de W.Z.Z. wat ingekocht hebben.
Op de maandag waren we de hele dag op het oefenterrein Sennerlager. Op dinsdag vertrokken we voor het vervolg van de oefening buiten het oefenterrein. We trokken richting Atteln. Bij de rivier de Diemel (tussen Marsberg en Diemelstadt) hebben we de nacht doorgebracht. De woensdagmorgen kwamen we, na een omtrekkende beweging, in Borgentreich terecht. Omdat er een aanval op onze club werd uitgevoerd moesten wij ons terugtrekken naar Peckelsheim. Op de donderdagmiddag eindigde de oefening op oefenterrein Sennerlager.
Vrijdag was er de verplaatsing naar de kazerne.
 

 

     1     2     3     4   

   

Top