Terug naar Reacties     Home

André Muller, Lichting 85-1
 

Ik was van de lichting 85-1 en ben op 7 januari 1985 in dienst gegaan. Tot mijn verbazing kwam ik bij de KSE (kaderschooleskadron) op de Bernhardkazerne in Amersfoort. In dit opleidingscentrum zaten vooral cavaleristen, maar ik kwam bij de infanterie. Ik ben opgeleid als commandant (sergeant) van een radarvoertuig en heb de opleiding gehad (geheel) op de toen al al in dienst zijnde YPR-765 (of was het 756?) In mijn ogen een volstrekt onhandig voertuig voor een verkenningspeloton (wij moesten toch zien zonder gezien te worden ?? en hier hoort “horen” ook bij – volgens mij). Ik heb een behoorlijk aantal oefeningen gehad waarbij we de radar opzetten om de vijand te spotten. Wij stonden echter liever doodstil op het voertuig te luisteren, want de YPR-en en de M-113’s kon je al van 3 km horen aankomen!!!!! Maar goed. Toen ik na 6 maanden paraat ging en werd overgeplaatst naar Steenwijk, kreeg ik als voertuig een YP-408. Een voertuig dat al in dienst was sinds het eind 50 of 60 jaren. Een verkenner kon zich echter geen beter – lees stiller – voertuig wensen!!  (met een beetje improvisatie werd een dikke rubber slang aan de uitlaat gehangen en was’ie helemaal fluisterstil.) Dát zijn de voertuigen voor de verkenners!!!   (ik heb meegemaakt dat “de vijand” ons plotseling op 100 meter te voet passeerde toen wij – goed gecamoufleerd, maar met draaiende motor vanwege de kou – ergens in Duitsland (omgeving Detmold) in een bosperceel stonden!!!)

 De namen die ik nog weet zijn die van onze sgt1, die heette v/d Wal (“Jannus”) dit was de enige beroeps in ons peloton en de naam van de commandant van de compagnie: Kapitein Marees (volgens mij pas een maandje of wat commandant geworden voordat wij in juli paraat gingen).

Groet,
“Sergeant” (André) Muller.

 
Nog even over de voertuigen: Ons peloton was behoorlijk onderbezet; zo werden er maar 2 van de 3 YP-408's gebruikt en had ik en mijn collega-radarcommandant (Van Gelderen) maar 2 man op de YP i.p.v. 3 (paraat had ik geen boordschutter) De radarist deed deze taak tijdens verplaatsen. Volgens mij heeft de "80" tijdens mijn parate tijd NIET gereden. Ik reed volgens mij de "78", Van Gelderen de "79". De garage van ons peloton was in een gebouwtje dat helemaal aan het einde van het parkeerterrein stond waar alle legervoertuigen stonden opgesteld. Aan de achterzijde op een hoek.

Nog wat "Brainwaves"

Commandant Cie: Kapt. Marees
Luit (2E): Heys
Commandant verkenningspeleton: Loek Wensink (DPL)
Sergeant (1E)verkenners "Jannus" van de Wal (beroeps)
Nijboer, Van Gelderen, Berkhout en Muller (DPL Sgt.)
Kanters (chauffeur YP-"78")
Eijkhout (Radarist/boordschutter YP-"78")

PS: Heel toevallig heb ik vorige week mijn "plunjebaal" in de container bij de gemeentereiniging gegooid (ik moest dat ding toch tot m'n 40-ste bewaren toch ???)(over 2 weken wordt ik 41) Hij stond al jaren weggestopt in m'n garage. Op het wapen na had ik alles nog kompleet (zelfs de helm, schoenen, pukkel, ransel ....alles) Stinken dat dat ding deed !! (bewaard zijn de baretemblemen, de veldfles, de "voederbakken" PSU-bestek, Pio-schop(voor in de caravan), identificatieplaatje, notitieboekjes, naaigerei, verbandpakjes en niet te vergeten het beroemde zakmes!

Groeten (Saluut)
Succes met de internetsite!!!

(Voormalig DPL Sgt.) Muller, André
 

Top