Terug naar Historie RIOG     Home

 

Monument 8 Regiment Infanterie overgedragen aan 45 Painfbat

 


Foto: Kpl Tim Nijland

 
Ter nagedachtenis aan de gevallenen van 8 Regiment Infanterie (RI) heeft 45 Pantserinfanteriebataljon op vrijdag 14 januari 2011 op de Jan van Schaffelaerkazerne in Ermelo een monument onthuld. Het monument, dat vanaf 1941 een plekje had op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen, is overgedragen door de stichting van het in 1977 opgeheven regiment.

45 Painfbat dat is verbonden aan het Regiment Infanterie Oranje Gelderland (RIOG) is de traditiebewaarder van 8 RI en heeft de renovatie van het monument, met daarop de 250 namen van de gevallenen van 8 RI bij de strijd om de Grebbeberg in de meidagen van 1940, mogelijk gemaakt. "Daar zijn we erg dankbaar voor", sprak luitenant-generaal buiten dienst G.J. Folmer, die als voorzitter van de stichting het monument overdroeg.

Het monument werd met militair ceremonieel onthuld door twee oud veteranen van 8 RI ten overstaan van de aangetreden eenheid. Volgens de commandant van 45 Painfbat, luitenant-kolonel Frank Overdiek is het goed dat het monument op de kazerne in Ermelo is geplaatst: "8 RI heeft een vaste plaats binnen het 45e. Het is een belangrijk element binnen het RIOG dat nooit vergeten mag worden."
 
Voor een uitgebreide fotorapportage zie DEZE LINK
 

Bron:BIZON

 

Top