Terug naar Historie RIOG     Home

 

423 Bataljon Infanterie Oranje Gelderland

Van Ton Eijgenhuijsen kreeg ik de volgende mail:

Ik schreef al eerder wat stukjes die keurig vermeld staan. Wat mij opvalt dat er maar 2 namen passeren, 8 R.I en 45 PAINBAT.

In de aanloop naar de "Koude oorlog" was de naam 423 BIOG. Het bataljon was gelegerd in de Johan van der Kornput kazerne te Steenwijk. Zelf was ik daar in de jaren 1956-1957. Het bataljon behoorde tot de 42e infanterie brigade en was op zijn beurt onderdeel van de 4e Divisie.

De 42e Infanterie Brigade bestond uit 3 infanterie bataljons:
421 Infanterie bataljon Chassť gelegerd in Zuidlaren
422 Infanterie bataljon Johan Willem Friso gelegerd in Assen
423 infanterie bataljon Oranje Gelderland gelegerd in Steenwijk

Gezien onze oorlogsbestemming ergens aan de grens met Oost Duitsland (?) hadden wij paraatheidsweekenden dwz 1 maal per 14 dagen verlof van vrijdagmiddag tot maandagmorgen. Om beurten waren dan 2 van de 4 compagnies met verlof en de ander in de kazerne.

Belangrijkste "wapenfeit" gedurende mijn periode was de opstand in Hongarije. Alhoewel ik hierover nergens informatie kan vinden, waren wij in hoogste staat van paraatheid. Dat hield in geen verlof , alles wat groen geblencood was moest met zwarte schoensmeer worden bewerkt, het koper inclusief. Verder was je kast op een enkel ding na leeg en bevond je PSU zich in de plunjezak. Het Garand geweer stond niet in het wapenrek maar hing aan het stapelbed.

Dat wilde ik even melden.
Groeten Ton Eijgenhuijsen 36.05.17.096

Top