De DAF YP 408, een Koninklijk voertuig 40 jaar.

Tijdens het Nationaal Museumweekend op 17 en 18 april 2004 wordt in het Museumpark in Harskamp een buitententoonstelling georganiseerd rond de DAF YP 408. Dit voor zijn tijd zeer moderne en inmiddels legendarische acht wielig pantservoertuig van de Koninklijke Landmacht vervoerde bijna 25 jaar lang de infanterie. Tijdens het weekend kunnen bezoekers meerijden in een YP408*.

In juni 1964 werden de eerste pantserwagens van het type DAF YP 408 bij de Koninklijke Landmacht in gebruik genomen. In vier jaar tijd werden er in totaal 750 afgeleverd, in verschillende uitvoeringen. Ze deden dienst tot 1989. Maar er was ook een zeer bijzondere uitvoering van de YP 408. Die was ingedeeld bij de Koninklijke Marechaussee en was bedoeld om de Koninklijke Familie in tijden van spanning te vervoeren. Uiterlijk was de Koninklijke YP nagenoeg gelijk aan de militaire versie, alleen het interieur was aangepast aan de bijzondere taak.

De buitententoonstelling over de DAF YP 408 past goed bij het Infanteriemuseum, dat is gehuisvest naast het meer dan 100 jaar oude Infanterie Schietkamp (ISK) in Harskamp. Hier leert elke infanterist met wapens omgaan en schieten. Door het bijeen brengen van zo veel mogelijk DAF YP’s 408, het gepantserd wielvoertuig van de infanterie tijdens Koude Oorlog, wordt een periode tot leven gebracht, die ongetwijfeld velen, zowel militair als niet militair zich herinneren. Bovendien wil de Rekwisieten Commissie KL, verbonden aan de Traditie Commissie Koninklijke Landmacht laten zien, hoe zorgvuldig historisch materieel van de Landmacht wordt gerestaureerd en in stand gehouden. Maar ook vanuit particuliere hoek worden grote inspanningen geleverd om voertuigen, die bij KL in gebruik zijn geweest te behouden. Ook ’n aantal van deze voertuigen is aanwezig.

Het is opvallend hoeveel belangstelling de YP 408 de laatste tijd ten deel valt. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de herinneringen, die veel gebruikers aan het voertuig hebben. Zeker voor de Libanon veteranen is de YP een markant voertuig geweest. Maar ook bij anderen, met name ex dienstplichtigen roept de YP 408, 15 jaar na zijn uit dienst stelling, nostalgische gevoelens op. Zo heeft de speciale internet site over het voertuig inmiddels meer 90.000 hits gescoord (https://www.dafyp408.nl). Tientallen “fotoalbums” en honderden reacties en oproepen voor deelname aan reünies maken duidelijk, dat het voertuig door zijn toenmalige gebruikers niet is vergeten.

Naar verwachting doen ongeveer 15 YP’s 408, in verschillende uitvoeringen en al dan niet rijdend, mee aan het evenement bij het Infanteriemuseum. Ook tijdgenoten zoals de AMX, ’n pantserrupsvoertuig voor de infanterie en het prototype van de nooit in productie genomen DAF YP104 pantserwagen zijn aanwezig. De presentatie wordt aangevuld met andere voertuigen, die elke infanterist zal herkennen. Bijzonder is de aanwezigheid van de Fennek, het nieuwe verkenningsvoertuig van de KL, dat in de loop van dit jaar zal instromen.

Bezoekers van het Infanteriemuseum tijdens het Nationale Museumweekend op 17 en 18 april 2004 kunnen meerijden met ‘n YP 408 of met één van de andere aanwezige voertuigen. Het karakteristiek geronk van motor en uitlaat van de YP 408 en van de andere voertuigen en de geur van vet, benzine, diesel en shag zal ongetwijfeld bij velen nostalgische gevoelens oproepen. Maar zo wordt wel op een originele wijze – deels vaderlands- industrieel en militair erfgoed letterlijk en figuurlijk opnieuw voor een groot publiek toegankelijk gemaakt.

*afhankelijk van de weersomstandigheden!

Tijdens het Nationaal Museumweekend op 17 en 18 april 2004 is het Infanteriemuseum op het Museumpark in Harskamp beide dagen open van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Voor meer informatie:
Piet van Woerkum, manager Infanteriemuseum
Otterloseweg 5
6732 BR Harskamp
0318-454645

mobiel 06 55192 501

infanteriemuseum@planet.nl
 

 Bron: Nieuwsbrief 9 van https://www.dafyp408.nl