Terug naar Historie RIOG     Home

 

Photoshoot

ďDit is geen spectaculaire foto van een oefening of uitzending maar voor ons toch een belangrijke gebeurtenis. In april ging de B-cie van het net opge-richte 45 Pantserinfanteriebataljon Oranje Gelderland naar de Grebbenberg voor een battlefield tour en een kranslegging. Wij, als 45 Painfbat, hebben de tradities overgenomen van het 8e Regiment Infanterie, dat gevochten heeft bij de Grebbenberg.
Tijdens de tour kregen wij bezoek van een veteraan   die door onze compagniescommandant was uitge-nodigd. Op dat moment stonden wij bij het
loopgravenstelsel die de beste man heeft bemand en waar hij een zware tijd heeft gehad. Zijn verhaal maakte
een enorme indruk op ons en de scholieren die daar ook toevallig waren.
Persoonlijk vind ik het belangrijk dat wij als nieuwe lichting soldaten een plek in ons hart houden voor deze
moedige mensen en ben erg blij dat wij deze mensen kunnen herdenken en kunnen tonen dat wij de tradities
van het 8 regiment met veel eer zullen voortzetten.Ē

 Korporaal 1  JHL Volwater

 

Klik op de foto voor vergroting

Bron: Landmacht, juli 2006
 
Zie ook het persoonlijke verslag van Johan Overwater over de gebeurtenis van de Photoshoot.
 
 
De man waarover in bovenstaande stukje werd geschreven was de heer J(ohan).J.H. Spekking, die helaas op 87 jarig leeftijd op 09 september 2006 is overleden en op 13 september 2006 werd begraven. Zijn zoon schreef:
"Mijn vader is zaterdag j.l. zittend in zijn stoel in de leeftijd van 87 jaar overleden. Hij had zich zo verheugd de overdracht op 14 september mee te kunnen maken. Sinds zijn mobilisatie van 1939 in Arnhem, het gelegerd zijn in Rhenen voor 8 R.I.bij de Grebbeberg, aldaar de gevechten meegemaakt te hebben in de meidagen van 1940 heeft hij zich ingezet voor het onrecht veteranen  aangedaan.
Na actief geweest te zijn in het verzet gedurende 40-45 meldde hij zich na de bevrijding aan als oorlogsvrijwilliger voor Ned. IndiŽ alwaar hij was tussen 45-48. Na terugkomst hiervan heeft hij zijn beroepsopleiding pas gevolgd.
In alle jaren sinds de oprichting van de Vereniging 8 R.I. 1940 - de Grebbeberg was hij een trouw lid van de Commissie tot Advies, die ervoor zorgde dat de weduwen van gevallen kameraden, de gewonden, de ouders van gevallen kameraden die (financiŽle) steun kregen die het hen mogelijk maakten zo mogelijk een fatsoenlijk leven weer op te bouwen. Ieder jaar was hij ook trouw present op de Jaarvergadering en de herdenking op 2de Pinksterdag op de Grebbeberg.
J.A.A. Spekking
10-2-1919  - 09-09-2006
Drager van het oorlogherdenkingskruis 1-8 R.I. Grebbeberg met gesp.
Drager van het Verzetsherdenkingskruis.
Het Ereteken voor Orde en Vrede van 1945-1948 met gespen."

 

"Jij was trots op ons, wij zijn trots op jouw"

Top