Terug naar Historie RIOG     Home

 

Battlefield tour Grebbeberg 28 april 2006

 
Op vrijdag 28 april gingen wij van de Bcie, van het net opgerichte 45 Painfbat RIOG naar de Grebbeberg voor een battlefield tour van de omgeving. In deze omgeving heeft het 8e regiment infanterie zware gevechten geleverd tegen de binnenvallende Duitse troepen die op 10 mei 1940 ons land binnenvielen. Onze cie heeft de tradities over genomen van het 8e regiment en zullen die met veel eer en toewijding voortzetten.

Eenmaal aangekomen op de Grebbeberg kregen we onze instructies en werden we opgedeeld in groepen. We hadden een aantal punten die we moesten aan doen, op elk punt stond een kaderlid die ons een verhaal ging vertellen van het des betreffende punt. Op onze tocht zagen we een hoop restanten van loopgraven/opstellingen en bunkers. De stille getuigen van een zware strijd die toen geleverd is. Op een gegeven moment kwamen we bij een loopgraven stelsel waar we een heel indruk wekkend verhaal te horen kregen. Er werd ons een verhaal verteld van een storm aanval op de Duitse agressor. Om kippenvel van te krijgen.

Onze cc kwam toen aanlopen met een veteraan van die bewuste slag (helaas weet ik zijn naam niet meer ). De beste man begon toen zijn verhaal te vertellen over wat hij heeft meegemaakt die dagen. Wat die mannen hebben meegemaakt is onbeschrijfelijk. Na zijn verhaal was iedereen toch best wel stil en onder de indruk.

Naast ons stond ook een school klas me te luisteren, deze klas was schijnbaar ook een tour aan het doen over de berg. De scholieren luisterde gretig mee.

Rond het middag uur was de battlefield tour voorbij en was het schoenen poetsen geblazen en gereed maken voor de kranslegging. Na de korte ceremonie en het leggen van de kransen door de veteranen en de cc gingen we weer terug naar Ermelo voor het weekend verlof.

Dit was voor ons een zeer leerzame dag waar we ontzettend veel van opgestoken hebben. Ik hoop dat we meer van dit soort dagen hebben waar we veel mee kunnen doen en zo de tradities kunnen voortzetten van het 8e regiment.

Kpl1 Johan Volwater
45 Painfbat Regiment Infanterie Oranje Gelderland
B cie, staf peloton

 

Top