Terug naar Uruzgan     Home

 

Militairen onderscheiden voor heldenmoed
14 april 2010, 14:58 uur

 

Vijftien militairen hebben vandaag dapperheidsonderscheidingen ontvangen voor uitzonderlijk moedig en kundig optreden tijdens operaties in Afghanistan. Demissionair minister Eimert van Middelkoop overhandigde 6 militairen het Bronzen Kruis en 9 militairen het Kruis van Verdienste.

Vijf militairen ontvingen hun onderscheiding voor acties tijdens de Slag om Chora, juni 2007. Zij maakten deel uit van 4 special forces teams, de zogenoemde VIPER-

eenheden. Toen bekend werd dat de Nederlandse Battlegroup in Chora massaal werd aangevallen en zelfs dreigde te bezwijken, trokken zij de Baluchivallei binnen die in vijandige handen was. de VIPER-teams zochten ondanks de grote persoonlijke risicoís bewust het gevecht op om zo vijandige strijders aan te trekken en de druk op Chora te verlichten.
 

 

 

Brandend
Een ander voorbeeld toont indringend hoe het eigen belang volledig ondergeschikt werd gemaakt. Tijdens een patrouille op 7 september reed een pantserrupsvoertuig op een bermbom. Met gevaar voor eigen leven wisten korporaal Van Dijken en sergeant Koole het lichaam van soldaat Jos ten Brinke uit het brandende voertuig te halen, terwijl om hen heen munitie ontplofte.

Publiek en besloten
De minister speldde de onderscheidingstekens op tijdens 2 afzonderlijke ceremonies. Voor 5 militairen is het vanwege de aard van hun werkzaamheden niet wenselijk dat hun identiteit bekend wordt. Zij hebben hun onderscheiding ís ochtends ontvangen in

een besloten ceremonie op de Haagse Prinses Juliana Kazerne.
De overige 10 militairen ontvingen hun onderscheiding ís middags tijdens een publieke ceremonie op het Plein, hartje Den Haag. De onderscheiden militairen zijn korporaals, onderofficieren en officieren, afkomstig van de landmacht, de marine en de luchtmacht.

Erkenning
Beide Koninklijke onderscheidingen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog ingesteld voor bijzondere daden in de strijd. De uitreikingen gingen gepaard met uitgebreid ceremonieel dat bij wet is voorgeschreven en recht doet aan de uitzonderlijke verrichtingen van deze nieuwe helden. De ceremonie symboliseert de maatschappelijke erkenning van de uitzonderlijke prestaties onder extreme en gevaarlijke omstandigheden.

 

Bron: www.defensie.nl

Zie ook: Motivatie uitgereikte Bronzen Kruis aan Kpl Van Dijken

 

Top