Terug naar Uruzgan     Home

 

VAN UHM REIKT HERINNERINGSMEDAILLES UIT

26-09-2008

 

klik op foto voor vergroting
Foto: Bart Nijs, AVDD
(klik op foto voor vergroting)

“Zelden heb ik een eenheid zo gemotiveerd en gedreven het succes van de missie zien nastreven”. Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm vandaag tijdens de uitreiking van de Herinneringsmedaille Vredesoperaties aan 1400 militairen in de IJsselhallen in Zwolle. Zeven militairen ontvingen het Draaginsigne Gewonden.

“Tijdens mijn bezoek in juni heb ik die gedrevenheid zelf mogen ervaren”, vervolgde hij. “Gedrevenheid die mij sterkt als vader, maar vooral ook als Commandant der Strijdkrachten.” Tijdens de uitzending van de militairen,

die tussen januari en augustus deel uitmaakten van de Task Force Uruzgan, sneuvelden Mark Schouwink en Van Uhms zoon Dennis. Voor hen werd tijdens de plechtigheid een minuut stilte in acht genomen.

Professionals
“Wij vragen veel van onze militairen”, zo zei Van Uhm. Jonge soldaten, korporaals, sergeanten en luitenants krijgen de verantwoordelijkheid om te beslissen en zij moeten soms in een flits de afweging maken. “Keuzes tussen leven of dood. Keuzes tussen krachtdadig optreden of ongewilde burgerslachtoffers. Keuzes van en door professionals!”

Van Uhm stond ook stil bij de vliegers van de Air Task Force. Hij roemde hun grote professionaliteit en uitte zijn diepe respect voor hen. De vlieger hoort de spanning in de stemmen van de eenheden op de grond, maar moet nuchter blijven en de situatie op waarde weten te schatten. “Waar zit de tegenstander, waar de vriend? De groep die daar wegrent, een herkenbare kindertred, vuren of niet vuren? Keuzes waarmee je vooral altijd zult moeten leren leven… Nog nooit wierpen Nederlandse F16-jachtvliegtuigen en Apache-gevechtshelikopters zoveel wapens af.” Samen met de transporthelikopters vormen zij een cruciale schakel.

Vooruitgang
Eerder uitgezonden eenheden konden volgens de CDS slechts stapsgewijze vooruitgang zien. “Door het
pionierswerk dat zij verrichtten, maar vooral ook door uw keiharde werk, is er de laatste zes maanden wel degelijk vooruitgang op alle drie de pijlers van onze missie: ontwikkeling, bestuur en veiligheid.” Voorbeelden daarvan zijn een structurele verbetering van onderwijs en gezondheidszorg, licht dat brandt in de straten van Tarin Kowt en een zichtbare verhoging van het aantal Afghaanse militairen. “Afghanistan is dankzij uw inspanning een stap dichterbij een menswaardig bestaan.” Maar ondanks hoop en goede vooruitgang zijn we er nog lang niet, zo waarschuwde hij. “Het is één stap voorwaarts en soms weer meer dan twee stappen
terug. Dat is het karakter van dit conflict.”
 

klik op foto voor vergroting
Foto: Bart Nijs, AVDD
(klik op foto voor vergroting)

Trots
Van Uhm bedankte de eenheid voor hun onvoorwaardelijke steun, maar vooral ook voor hun dappere inzet. “Ik ben trots op u allen! En ik niet alleen. Hoe je ook over de missie in Afghanistan denkt, één ding blijkt uit alle peilingen: de Nederlandse bevolking heeft zeer grote waardering voor het moeilijke en gevaarlijke werk dat de militairen daar verrichten.”

Bron: www.defensie.nl

 

Top