Terug naar Uruzgan     Home

 

 

BATTLE GROUP IN URUZGAN WISSELT VAN COMMANDANT

 
De commandant van Battle Group 5, luitenant-kolonel Tjerk Hogeveen, heeft op zaterdag 29 maart het bevel overgedragen aan luitenant-kolonel Kees de Rijke. Na het strijken van de vlag van 44 Pantserinfanteriebataljon uit Havelte mag 45 Pantserinfanteriebataljon uit Ermelo de komende vier maanden gestalte geven aan Battle Group 6.

Vertrekkend commandant Hogeveen roemde Battle Group 5 voor al werk dat ze in de afgelopen maanden verzetten. “Er is veel veranderd. De huidige situatie in Deh Rawod vormt daar het meest zichtbare resultaat van, maar ook in Chora en Deh Rashan is veel geďnvesteerd.”

Nadrukkelijk noemde hij alle andere onderdelen binnen de Task Force. “De Battle Group werkt niet alleen, maar altijd samen met de andere eenheden. Dat is cruciaal voor het behalen van succes.”

De hoge mate van collegialiteit ervoer Hogeveen als uitermate prettig, met name tijdens de tragische incidenten waarbij soldaat der eerste klasse Wesley Schol en Korporaal Aldert Poortema om het leven kwamen en soldaat Marc van de Kuilen zwaar gewond raakte.

Overste De Rijke sprak zijn dank uit voor de professionele wijze waarop de zaken zijn overgedragen. “De kracht van je eigen missie ligt in de wijze waarop je opvolgers jouw resultaten kunnen en willen voortzetten.”

45 Pantserinfanteriebataljon heeft in korte tijd van ver moeten komen. Pas in 2006 is het bataljon heropgericht. De Rijke: “Als u mij toen had verteld dat ik ruim twee jaar later het commando over een Battle Group zou overnemen, had ik stiekem toch wel even gelachen. Maar nu staan we hier wel om deze moeilijke en risicovolle taak op ons te nemen. Ik ben ervan overtuigd dat we ons ontzettend goed hebben voorbereid. Het wordt een zware klus, maar we kunnen het aan.”

bron: www.defensie.nl

 

Top