Terug naar Uruzgan     Home

 

NIEUWE BATTLEGROUP VAN START IN URUZGAN

28 juli 2008

 

klik op foto voor vergroting
klik op foto voor vergroting

  Het commando over de Battlegroup in Uruzgan is vanaf vandaag in handen van luitenant-kolonel Ludy de Vos. Hij neemt de taken over van luitenant-kolonel Kees de Rijke, die de afgelopen vier maanden met het 45ste pantserinfanteriebataljon uit Ermelo gevechtskracht leverde in de Afghaanse provincie.

De komende vier maanden vormt het 11e infanteriebataljon Garderegiment Grenadiers en Jagers van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen de hoofdmoot van de Battlegroup 7.

 

Tijdens de commando-overdracht op Kamp Holland in Tarin Kowt bedankte De Rijke de vertrekkende eenheden van de Task Force Uruzgan voor vier maanden durf en lef: “Het is jullie gelukt het offensief telkens voor te zijn. Soms gingen jullie daarvoor tot over de pijngrens.” Niet voor niets, volgens de vertrekkend commandant: “Kijk om je heen. Het vertrouwen van de bevolking neemt toe.”

Commandant De Vos wil voortbouwen op de successen die zijn voorganger heeft geboekt en kijkt uit naar de samenwerking met onder meer het Provinciaal Reconstructie Team, de Australische Reconstructie Taakgroep en de Operational Mentoring and Liaison Teams die de Afghaanse militairen opleiden.

Er werd één minuut stilte in acht genomen voor de tijdens de missie omgekomen soldaat der eerste klasse Mark Schouwink en eerste luitenant Dennis van Uhm. Ook raakten twee Nederlandse militairen zwaargewond en vielen gedurende de vier maanden slachtoffers onder de Afghaanse militairen.

 

Bron: www.defensie.nl / Defensiekrant 26 dd 31-07-08

 
 
Een groot deel van de manschappen van het 45e  is inmiddels al weer terug in Nederland en klein deel keert zeer binnenkort terug.

 

 
Behalve het 11e infanteriebataljon Garderegiment Grenadiers en Jagers van de luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen, is ook de Charlie Compagnie van het 45e pantserinfanterie bataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland toegevoegd aan de Battlegroup 7.
 

 

Top