Terug naar Uruzgan     Home

 

Achtergronden voor uitzending naar Uruzgan

 

 

 

Na de aanslagen op New York en Washington ('9/11') bond de internationale gemeenschap de strijd aan tegen het internationaal terrorisme. De aanslagen waren het werk van het Al Quaida-netwerk, geleid door Osama Bin Laden. Al Quaida bleek nauwe banden te hebben met het Taliban-regime in Afghanistan.

Op 7 oktober 2001 begonnen de Verenigde Staten en Groot-BrittanniŽ met operatie Enduring Freedom (OEF), gericht tegen Al Quaida en Taliban-eenheden in Afghanistan. Het Taliban-regime werd uit het land verdreven.

 


ISAF
Vlak daarna werd de International Security Assistance Force (ISAF) gestart, in eerste instantie bedoeld om de Afghaanse interimregering te ondersteunen bij het handhaven van de veiligheid. Onder auspiciŽn van de NAVO moet Afghanistan opnieuw worden opgebouwd tot een veilig en stabiel land.

Het belangrijkste doel van ISAF was in eerste instantie de interimregering van Afghanistan, die zich op 22 december 2001 in Kabul vestigde, te ondersteunen bij het handhaven van de veiligheid.

Op grond van een nieuwe VN-resolutie uit oktober 2003 is die taak uitgebreid tot andere delen van Afghanistan. Daarnaast zijn de militairen op verschillende manieren betrokken bij de wederopbouw van het land. Zo assisteert ISAF bij de wederopbouw van het leger en de politie. Maar ook helpen militairen van de genie bij het herstel van belangrijke wegen en bruggen.
 

 
Task Force Uruzgan
Ook Nederland neemt op dit moment deel aan ISAF. De belangrijkste Nederlandse bijdrage hieraan is de Task Force Uruzgan (TFU) in de gelijknamige Zuid-Afghaanse provincie. De TFU is sinds 1 augustus 2006 verantwoordelijk voor de wederopbouw in Uruzgan.

De voorbereidingen voor de missie van TFU werden getroffen door de Deployment Task Force (DTF). Als 'kwartiermakers' hebben zij vanaf maart 2006 de kampementen in de regio opgebouwd.

In eerste instantie zou de missie twee jaar duren, maar eind november 2007 besloot het kabinet om de missie te verlengen tot 1 augustus 2010. Vanaf die datum tot 1 december 2010 zal terugtrekking van de Task Force Uruzgan (redeployment) plaatsvinden en neemt een ander land het van Nederland over.

Samenstelling TFU
De hoofdonderdelen van de TFU zijn de Battle Group, het Provincial Reconstruction Team (PRT), een logistiek ondersteuningsdetachement en een luchtmachtdetachement. Alle brigades van de landmacht leveren hiervoor bij toerbeurt personeel. Sommige onderdelen van de TFU, zoals de Battle Group, kennen een uitzendtermijn van vier maanden. Andere onderdelen, zoals de staf, roteren elke zes maanden.

Ter ondersteuning van de TFU bevindt zich een luchtmachtdetachement in Kandahar met onder andere Apache gevechtshelikopters, Cougar transporthelikopters en F-16 jachtvliegtuigen.

Het 45e Pantser Infanterie Bataljon RIOG heeft op 29 maart 2008 het commando overgenomen als Battle Group 6.

 

bron: www.landmacht.nl

 

Top