Terug naar Uruzgan     Home

 

Door de Murgaipas

30 juni 2008

 

Er zijn twee grote bases in Uruzgan en daarbij nog een aantal zogenaamde Forward Operating Bases. Eén van de twee grote bases is Kamp Holland bij de plaats Tarin Kowt. Dit is de base waar onze compagnie zit. De andere base is camp Hadrian (Deh Rawod). En deze keer zijn we voor het eerst richting Hadrian geweest. Deze base had wat logistieke op- en afvoer nodig. De collega’s van transport zorgden hier voor en wij waren er voor hun de beveiliging.

De route was voor de helft bekend; in dat deel zijn we al vaker geweest. In het tweede deel hebben we normaal niets te zoeken, maar nu dus wel.


Het konvooi onderweg naar Hadrian.

 Er wonen daar bijna geen mensen en dat deel is de Area of Responsibility van de A(lfa)-compagnie.

Op de route ligt onder andere de Murgaipas, een bergpas waar in de oorlog tussen de Afghanen en de Russen een groot deel van een Russische tankeenheid door de Moedjahedien vernietigd is. De Russen hadden toen niet het materiaal ter beschikking dat wij dezer dagen hebben, zoals vliegtuigen en helikopters die ons steunen als we ons door de pas verplaatsen.

Het is echt een heel mooie route, een hoog rotsgebergte, hier en daar een enkele quala (ommuurde woning) en verder gewoon een zo goed als ongerept berglandschap. Heel gaaf om te zien. We zijn zonder problemen door de pas heen gekomen, behalve dat er bij een vrachtwagen een paar banden moesten worden vervangen.

Het is bijna niet mogelijk om in één dag op en neer te rijden. Op Deh Rawod hebben we zodoende van de gastvrijheid van onze collega’s mogen genieten en hier en daar wat bijgepraat over hoe het in hun gebied is. De volgende dag vertrokken we al weer vroeg om weer (redelijk) op tijd terug te zijn. Geen bijzonderheden verder over deze rit.

Tot zover, Kpl1 Ricardo

 

Ricardo's Landmacht Log

Top