Terug naar Uruzgan     Home

 

Quala's doorzoeken in 'de green'

23 juni 2008

 

Het zat er aan te komen dat we weer ‘de green’ (de groene zone) in moesten. Gelukkig maar. We zijn hier niet alleen om de opbouw van dit land een duwtje in de rug te geven, maar ook om de lokale bevolking een veiligere toekomst te bieden. Je kan wel projecten opstarten en voor veel goodwill zorgen bij de bevolking, maar als er een ‘Talib’ met een geweer tegenover hen staat die niet veel goeds in de zin heeft, zullen ze op zo’n moment naar hem luisteren.

Zolang de Taliban nog in de green schuilen, blijven we quala’s (ommuurde


Alert in 'de green'.

woning) doorzoeken om de doelen die zij nastreven tegen te gaan. We zijn twee dagen lang door de green heen gegaan en hebben een aantal quala’s doorzocht. Bij één van deze quala’s vonden we al vrij snel wat vreemds. Heel veel kapotte radio’s en na wat verder kijken ook nog twee ‘walkie talkies’ waar de Taliban ook mee werken. Dan hoef je eigenlijk niet veel verder te zoeken om te weten dat je goed zit.

De luit besloot toen dus om de genie naar voren te halen en de quala helemaal binnenste buiten te keren. Een goede beslissing… Na een tijdje werd het al duidelijk waar de kapotte radio’s voor dienden; de printplaatjes en antennes waren er uit gehaald en door de hele quala lagen zaken die nodig zijn om bermbommen in elkaar te zetten. Daarbij hebben we ook nog zo’n duizend patronen, een AK 47, een shotgun met een paar patronen daarvoor en twaalf handgranaten gevonden. Twee handgranaten waren in slechte staat en dus heeft de genie daar in overleg met ‘het hogere net’ wat springstof op geplakt en deze vernietigd.

De eigenaar van het huis was niet aanwezig, maar we hebben wel een man opgepakt, naar eigen zeggen de broer, die toch ook wel meer wist over wat er in het huis was gevonden. Een goed begin zo op de eerste dag denk ik zo.Op de tweede dag zijn we iets dieper de green in gegaan maar hebben hier niets meer kunnen vinden. Een ander peloton heeft die dag wel twee 82mm TLV’s (terugstootloze vuurmonden) uit een quala getrokken. Hiermee kunnen mortieren worden afgeschoten. Dus ik denk dat we twee hele goeie dagen achter de rug hebben.


Tot zover, Kpl1 Ricardo

 

Ricardo's Landmacht Log

Top