Terug naar Uruzgan     Home

 

PAUW & WITTEMAN VANUIT URUZGAN

 


Foto: Richard Frigge, AVDD

 

TARIN KOWT - De talkshow ‘Pauw & Witteman’ begint het nieuwe tv-seizoen met twee uitzendingen vanuit Uruzgan. De presentatoren spraken met militairen op Kamp Holland en gingen mee op patrouille naar Chora. Naast militairen van de TFU waren defensieminister Eimert van Middelkoop, Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm en GroenLinks fractievoorzitter Femke Halsema hun tafelgasten.

“Dat hier programma’s van Pauw & Witteman worden opgenomen, geeft aan hoe ongelofelijk transparant wij als organisatie zijn”, aldus Van Middelkoop. “Daar zit niets defensiefs meer in, wat ook past bij een parlementaire democratie. We bieden een aantrekkelijk en geloofwaardig verhaal. Daarnaast dragen de opnames bij aan de beleving van de missie in de Nederlandse samenleving.
” In de eerste aflevering, die op maandag 8 september wordt uit Afgezonden, zijn vooral de militairen
zelf aan het woord. Ondersteund door filmpjes praten zij over hun werkzaamheden in Uruzgan. Generaal Van Uhm vertelt over het omkomen van zijn zoon. Eerste luitenant Dennis van Uhm sneuvelde samen met soldaat der eerste klasse Mark Schouwink in april door toedoen van een bermbom.
Van Middelkoop en Halsema discussiëren in de uitzending van 9 september over nut en vooruitgang van de ISAF-missie. Ook daarbij geven militairen uit het publiek tekst en uitleg.

 

 
In Uruzgan gingen beide politici niet alleen langs bij de militairen op Kamp Holland en de gouverneur in Tarin Kowt, maar ook bij Camp Hadrian in Deh Rawod. Voorafgaand aan het bezoek aan Uruzgan verbleef het gezelschap op Kandahar Air Field. Daar reikte de minister samen met Van Uhm de NAVO-medaille uit aan de uitgezonden militairen.
Van Middelkoop gaf in een korte toespraak op Kamp Holland aan trots te zijn op het goede werk dat de militairen verrichten en bracht hen de waardering van de hele ministerraad over. "Jullie zijn er voor het waarborgen en uitbreiden van de stabiliteit in Uruzgan. Hiermee scheppen jullie de belangrijkste basisvoorwaarde voor de opbouw van dit geteisterde land. Een paar jaar geleden was het centrale gezag hier nagenoeg afwezig en zeker niet bij machte de eigen bevolking veiligheid te bieden. Nu heeft Nederland een duidelijk stempel gezet op deze provincie en op de Afghaanse krijgsmacht. Dit zal lang in de Nederlandse en Afghaanse herinnering achterblijven.”
De uitzendingen van Pauw & Witteman op 8 en 9 september beginnen om 23.00 uur op Nederland 1.

 

Bron: Defensiekrant nr 29 dd 04-09-08

 
LINK naar 1e uitzending Pauw &Witteman LINK naar 2e uitzending Pauw &Witteman
 

 

Top