Terug naar Uruzgan     Home

 

Het thuisfront contact

30 september 2008

 
Het ministerie van defensie zorgt in de regel goed voor zijn mensen. Dat moet ook wel, want het is er hen veel  aan gelegen dat ze bij defensie blijven werken. Dat defensie ook een hoop energie steekt in de relaties van de uitgezonden militair, is bij de meeste mensen, die niets met de Nederlandse krijgsmacht te maken hebben, niet bekend. Uiteraard wel bij de personen die dit thuisfront log lezen.

Afgelopen 15 september was het voor ons zover om de thuisfront contactdag mee te maken. Tijdens deze contact dag werd er een live verbinding met Tarin Kowt en Deh Rawod tot stand gebracht en werden de aanwezigen op de hoogte gebracht van de situatie zoals die op dat moment was. Voordat het contact werd gelegd, was er een moment om de omgekomen soldaat der 1e klasse Jos ten Brinke te herdenken. Respect dat 1.700 mensen in een relatief kleine ruimte zo stil konden zijn, je kon op dat moment de vogels buiten horen fluiten.

Een ander moment van groot respect, was dat één van de jongens die gewond was geraakt bij de aanslag met een bermbom ook in de zaal aanwezig was en kon praten met zijn commandant in Tarin Kowt. Toen deze jongeman de microfoon kreeg stond de hele zaal op om hem toe te juichen en respect te tonen.

Tijdens deze dag hebben wij, de ouders van één van de mortiergroepen, besloten dat we elkaar vaker moeten treffen. Met de ouders van één van de jongens hadden we al goed contact, maar om één of andere reden bleef het contact met de vader en moeder van de andere wat minder. We belden elkaar wel als er iets gebeurd was en als we in een dip zaten, maar daar bleef het eigenlijk bij. Eén van de redenen was, dat er geen pc in hun huis was en dan kan je dus ook niet op messenger. Afgesproken werd dan ook dat we elkaar in Zaandam zouden treffen om een gezellige dag met elkaar door te brengen.

28 september hebben we dus onze eigen thuisfront contact dag gehouden. Niet met live beelden uit Tarin Kowt, maar wel met 2 dvd’s: één van de school tv en één die ik van het internet gehaald heb.
De filmpjes die ik op internet had gevonden zijn wel heel bijzonder voor ons. Er was een Amerikaanse filmploeg met een van de patrouilles mee, waar ook onze jongens deelgenoot van waren. We konden nu goed zien waar ze nu werkelijk mee bezig zijn en hoe zo’n patrouille in zijn werk gaat. Als klapstuk is op het einde te zien hoe de mannen de grondplaat van hun mortier aan het zetten zijn.

 

Foto: John Collins. Klik
op de foto voor vergroting

 
Tijdens deze bijzondere middag werden we getrakteerd op een heerlijke maaltijd uit Ethiopië, want daar komt de moeder van de soldaat oorspronkelijk vandaan.
Het is echt iets anders dan boerenkool met worst. Roman moest dan ook even voordoen hoe je het moest opeten.
Gewoon met de handen en dat is voor ons Hollanders wel even wennen.
Tijdens de maaltijd hebben we heerlijk gekletst, gelachen en ook een traantje weg gepinkt.
De volgende keer gaan we naar Didam en dan gaan we er weer een fijne dag van maken.
We kunnen bijna niet wachten tot het zover is.

Eigenlijk zijn we wel nieuwsgierig of andere relaties in deze moeilijke tijd ook zo met elkaar omgaan, wij wel en we zouden niet anders willen.
 

Enkele impressie foto's van deze dag. Klik op de foto voor vergroting.

 

 

 

 
 

Martin

 

Martins Thuisfront Log

Top