Terug naar Uruzgan     Home

 

OPERATIE BOR BARAKAI
20 tot en met 26 oktober 2008

 


Een gevonden IED wordt onschadelijk gemaakt.
- Foto: Dave de Vaal/AVDD
klik voor vergroting

De afgelopen week stond grotendeels in het teken van de grootschalige operatie Bor Barakai (Tornado). Deze werd uitgevoerd in het gebied Mirabad, ten oosten van Tarin Kowt in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Britse, Australische, Franse en Nederlandse eenheden werkten nauw samen om activiteiten van vijandelijke strijders in het gebied te verstoren en opslagplaatsen van wapens en Improvised Explosive Devices (IED´s) te

ruimen. Onder leiding van de commandant van Task Force Uruzgan (TFU), kolonel Kees Matthijssen, werden in totaal meer dan duizend Afghaanse en ISAF-militairen (International Security Assistance Force) ingezet.

 


Tijdens Bor Barakai werden veel explosieven en
onderdelen voor het maken van IED's gevonden.
 - Foto: Ministerie van Defensie
klik voor vergroting

Opslagplaats
In een grote opslag troffen de eenheden 650 kilo zelfgemaakte explosieven en losse onderdelen van IED’s aan. Met deze hoeveelheid kunnen meer dan veertig IED’s gemaakt worden. Ook werden bij huiszoekingen raketten, klein kaliber wapens, granaten en andere munitie gevonden. Op enkele plaatsen in het gebied werden al geplaatste IED´s opgespoord en onschadelijk gemaakt.

De tegenstand van de opstandelingen was erg beperkt

en de wapenvondsten wijzen erop dat het merendeel van de strijders overhaast het gebied heeft verlaten. Tijdens Bor Barakai is één vijandelijke strijder om het leven gekomen.

 


Een Cougar-helikopter tijdens operatie Bor Barakai.
- Foto: Ministerie van Defensie
klik voor vergroting

Luchtmobiele inzet
Een deel van de ISAF-troepen werd met Australische en Britse helikopters het gebied ingebracht. De Cougar-transporthelikopters van de Nederlandse Air Task Force (ATF) zorgden voor de bevoorrading van de troepen op de grond en speelden een rol bij de commandovoering van de operatie.

Apache-gevechtshelikopters vlogen boven het gebied om de grondtroepen te ondersteunen en de

transporthelikopters te beveiligen. Een korte film, gemaakt met een boordcamera van een Nederlandse Apache-gevechtshelikopter, geeft een impressie van de luchtmobiele inzet in Mirabad tijdens operatie Bor Barakai.

 

Video: Helikopterbeelden luchtmobiele inzet Mirabad

 

 


Speciale shura's werden tijdens operatie Bor Barakai belegd om
 goede contacten met de lokale bevolking te onderhouden.
- Foto: Dave de Vaal/AVDD
klik voor vergroting

Lokale bevolking
De bevolking van Mirabad toonde zich positief over de operatie en de wijze van optreden van de militairen. Op verschillende plaatsen zijn lokale shura’s (vergaderingen) georganiseerd waar militairen en dorpsleiders spraken over de huidige situatie en de toekomst. Gouverneur Hamdam belegde zelf ook een tweetal shura’s met vertegenwoordigers uit het gebied. Hij sprak uit zich in te zetten voor het verder ontwikkelen en verbeteren van de dorpen. De komende tijd vinden er activiteiten plaats

om de positie van de Afghaanse overheid in het gebied te verstevigen en de veiligheid voor de bevolking te vergroten.

Bron: Defensie.nl

 
Ook de Hanen van de Charlie Cie waren bij deze operatie betrokken. Allen zijn inmiddels weer terug gekeerd naar de basis in Tarin Kowt.
 

Top