Terug naar Uruzgan     Home

 

AFSCHEID GESNEUVELDE MILITAIREN

 

DEN HAAG -De twee militairen die op 18 april in Afghanistan sneuvelden - eerste luitenant Dennis van Uhm (23) en soldaat-1 Mark Schouwink (22) - zijn beide afgelopen week gecremeerd. Het afscheid van Schouwink vond op donderdag plaats in Usselo, de uitvaart van Van Uhm, zoon van Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm, de dag erna in Beuningen.


Foto: Sgt Arief Rorimpandey, AVDD

De militairen werden het slachtoffer van een bermbom, toen zij terugkeerden van een dagenlange verkenningsmissie in de Deh Reshan. Dit gebeurde op zo'n twaalf kilometer ten noordwesten van Kamp Holland. Bij die explosie raakten ook de 20-jarige soldaat-1 Toniho Norden en korporaal-1 Roger Hack zwaar gewond. Zij worden behandeld in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht.
Op Kamp Holland in Afghanistan vond zondag 20 april een herdenkingsdienst plaats voor de twee gesneuvelde militairen. Daarbij waren ook Australische en Amerikaanse wapenbroeders aanwezig. De lichamen van soldaat Mark Schouwink en luitenant Dennis van Uhm werden na de dienst achter op een open viertonner in met een Nederlandse vlag bedekte kisten vervoerd, begeleid door militairen van hun eenheid. Langs de gehele route naar het vliegveld bij Kamp Holland stonden ruim achthonderd collega's opgesteld voor een laatste groet.
Op het moment dat de kisten de wachtende Australische C-130 werden binnengedragen, vlogen drie helikopters van de Nederlandse Air Task Force in de Missing man formation over de aangetreden militairen. Als allerlaatste groet draaide de Hercules boven het kamp weg richting Nederland.
De avond van diezelfde dag kwamen de lichamen van Mark Schouwink en Dennis van Uhm aan op de vliegbasis Eindhoven. Na een korte ceremonie werden ze overgedragen aan hun nabestaanden. Circa 180 militairen van de 43 Gemechaniseerde Brigade vormden een erehaag.

Foto AVDD

 

Bron: Defensiekrant nr. 16 dd 29 april 2008

 

Top