Terug naar Uruzgan     Home

 

ÉÉN DODE EN VIJF GEWONDEN BIJ AANSLAG IN URUZGAN

 

 

De 21-jarige soldaat der eerste klasse Jos ten Brinke is vanmiddag (07-09-08) omgekomen bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief (IED). Bij deze explosie zijn vijf Nederlandse militairen gewond, van wie één zwaar.

De aanslag gebeurde rond 15 uur plaatselijke tijd, dat is 12.30 uur Nederlandse tijd. Van de militairen zijn er vier, een sergeant en drie soldaten, afkomstig van 45 Pantserinfanteriebataljon uit Ermelo en twee soldaten van 41 Pantsergeniebataljon uit Oirschot. Ook de omgekomen militair behoorde tot deze genie-eenheid. De toestand van de gewonden is stabiel. De families zijn op de hoogte gebracht.

De Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm en de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee, hebben vanavond hun medeleven betuigd met de nabestaanden van Jos ten Brinke en de familie van de gewonden. “Onze gedachten gaan uit naar hen en naar onze collega’s in Afghanistan”, zei de CDS. Minister Van Middelkoop, de CDS, generaal Bertholee en commandant Task Force Uruzgan kolonel Kees Matthijssen hebben een boodschap geplaatst op het inmiddels geopende condoleanceregister.

De aanslag heeft plaatsgevonden op ongeveer drie kilometer ten noorden van de patrouillebasis Qudus. Dit is een patrouillebasis in de Baluchivallei op zo’n 19 kilometer ten noorden van Tarin Kowt. Gedurende de terugtocht zijn de slachtoffers met hun YPR-pantserrupsvoertuig op een IED gereden. De gewonden zijn kort na de aanslag naar het Role 2 ziekenhuis op Kamp Holland gebracht. De rest van de eenheid is teruggekeerd naar de patrouillebasis.

De IED-aanslag van vandaag maakt een einde aan een periode van betrekkelijke rust in het inzetgebied. Sinds april dit jaar zijn er weinig tot geen gevechtshandelingen geweest en was er ruimte voor vooruitgang. "Ik heb van de week zelf nog met eigen ogen mogen aanschouwen wat die vooruitgang is", sprak generaal Van Uhm. "Drie dagen geleden werden we geconfronteerd met twee lichtgewonde collega’s als gevolg van een vuurgevecht en ook onze Australische collega’s hebben een fors aantal gewonden te verwerken gehad. Dat is helaas dan ook de harde realiteit van deze missie, waarbij voorzichtige vooruitgang wordt afgewisseld door tegenslagen zoals deze. Gelukkig weten onze militairen zich ruim gesteund door onze bevolking. Steun die juist in deze dagen hard nodig is."

 

Bron: www.defensie.nl

 

Voor het condoleance register dient u DEZE LINK te gebruiken

 

Top