Terug naar Ermelo     Home

 

Monument voor de gesneuvelden
22-06-2012

 

 
Op vrijdag 22 juni 2012 is, tijdens een speciaal Bataljons appel, stil gestaan bij het monument voor de gevallenen van het 45e na de heroprichting. Behalve het gehele Bataljon stond er ook een eenheid van 11 Luchtmobiel, het 'oude' Afghanistan peloton eenheid 2.4 en diversen (oud) collega's en vrienden opgesteld.
 

 
Tijdens een sobere ceremonie werd op de appelplaats van het 45e Bataljon Regiment Infanterie Oranje stil gestaan bij het bronzen monument bij de gebeurtenis op 18 april 2008 om 07:36 uur (locale tijd). Toen sneuvelden de eerste luitenant Dennis van Uhm (23 jaar) en soldaat der eerste klas Mark Schouwink (22 jaar) en raakten Toninho Norden en Roger Hack zwaar gewond. Zij waren op de terugweg naar Kamp Holland in Uruzgan, na een grote operatie van Battlegroup 6. Zij reden op een IED en hadden geen schijn van kans.
Zowel de Regiments- en Bataljonscommandant de overste Schmidt als de geestelijk verzorger Ko Sent hielden een toespraak. Legerpredikant Ko Sent formuleerde het als volgt:
 

DE 'LUIT' EN ZIJN CHAUFFEUR ZIJN WEER SAMEN


Behalve de familie Van Uhm en de familie Schouwink, waren ook diverse vertegenwoordigers van de stamregiment van 45 Painfbat RIOG aanwezig.
 

 
Staande voor het monument, komt de symboliek ervan goed naar voren:
  • Het verleden: de schaduw van de pauwenveren waarvan er twee gebogen, maar niet gebroken zijn. Er zijn militairen gevallen, maar de eenheid is niet verbroken.
  • Het heden: het wapen van 45 Painfbat RIOG. Het wapen dat door de huidige militairen fier en trost wordt gedragen.
  • De toekomst: zij die voor dit monument staan en herinnerd worden aan wat is geweest en waar ze naar toe zullen gaan.

Dit kleinood op een sokkel staat nu aan de rand van het plein (de appelplaats) van de Generaal Spoorkazerne in Ermelo. De overste Schmidt zei hierover:
 

"Ons monument is een plek waar je, in je eentje, naar toe kunt gaan;
maar het is tegelijkertijd een plek waar je nooit, nooit alleen zult zijn."

 

Een uitgebreid verslag en de volledige toespraken zijn te lezen in 'De Oranje Gelderlander' nummer 21 van het 3e kwartaal 2012.
 

 

 

Top