Terug naar Ermelo     Home

 

Commando-overdracht 45 Pantserinfanteriebataljon

 


Overste De Rijke nam afscheid van zijn troepen in een 'oude' YPR, terwijl de nieuwe
commandant, overste Overdiek, de troepen verwelkomde in een 'nieuwe' CV90

 
Luitenant-kolonel Kees de Rijke heeft het commando over 45 Pantserinfanteriebataljon, Regiment Infanterie Oranje Gelderland overdragen aan luitenant-kolonel Frank Overdiek.

 


Overste C.A. de Rijke
foto: www.45painfbat.nl

Overste F. Overdiek
foto: www.45painfbat.nl
   

Toespraak van Overste De Rijke

Toespraak van Overste Overdiek
 

Om deze toespraken te lezen heeft u het programma Acrobat Reader nodig, dat u gratis kunt downloaden

 
Tijdens de ingetogen ceremonie op donderdag 6 november blikte overste De Rijke terug op de indrukwekkende momenten die hij met ‘zijn bataljon’ heeft meegemaakt. Ook stond hij nadrukkelijk stil bij de gewonden die hierbij zijn gevallen: “Dit bataljon heeft littekens opgelopen”.

Van april tot augustus 2008 voerde luitenant-kolonel De Rijke het bevel over Battlegroup 6 in Uruzgan, waarbij twee compagnieën (de Alfa- en de Bravocompagnie) van het eigen 45 Pantserinfanteriebataljon aangesloten waren. De Rijke: “Tijdens mijn commando over Battlegroup 6 hebben we het soms zwaar voor de kiezen gehad. Zo stuitten we in de eerste weken van april op een aantal IED’s, waarbij doden en gewonden vielen. We hebben veel en grote offers moeten brengen, maar uiteindelijk hebben we daar wel meer veiligheid kunnen brengen, zonder dat daarbij burgerslachtoffers zijn gevallen.” De Rijke kijkt daarom met veel trots terug op deze missie. “Ons intensieve optreden heeft ervoor gezorgd dat er geen voorjaarsoffensief heeft plaatsgevonden en dat het Provincial Reconstruction Team veel projecten heeft kunnen opstarten. Ondanks de zeer hoge werkdruk hebben we onze rug recht gehouden.”

Het verlies en gewond raken van collega’s kwamen echter hard aan bij de eenheid. “Toch gaf het ons bataljon op een bepaalde manier ook ontzettend veel kracht om door te gaan”, aldus de Rijke. “Er was uiteraard boosheid, maar dat uitte zich vooral in wilskracht. Dat was ook een belangrijke reden om regelmatig met de pelotons op patrouille te gaan. Om het signaal af te geven dat we de klus met z’n allen moesten volbrengen. De rest van onze missie zijn we nog intensiever gaan opereren. Het mocht niet voor niets geweest zijn. Daarom ben ik ondanks de tragische verliezen extra trots op de veerkracht van allen en op het resultaat wat we hebben bereikt. We hebben ons door alle tegenslag heengeslagen, wetende dat Luitenant Dennis van Uhm en soldaat Marc Schouwink voor altijd in onze gedachten zullen blijven.”
 


foto: www.45painfbat.nl

 
 
 

Zie ook de korte foto impressie.

 

Top