Terug naar Ermelo     Home

Bataljonsstaf 45 Pantserinfanteriebataljon op bezoek bij voormalige vijand

 

De bataljonsstaf van 45 Pantserinfanteriebataljon, de voormalige staf van 101 tankbataljon, is gesplitst in tweeŽn. Een deel is werkzaam in Ermelo, het andere zit nog in Seedorf. Niet een ideale situatie om goed op elkaar ingespeeld te raken. Hoog tijd dus voor een gezamenlijk optreden van de beide delen van de bataljonsstaf dus. Kapitein Alex Hermsen doet verslag.
 
Om elkaar beter te Ieren kennen was er een gezamenlijk educatief uitstapje in
Duitsland gepland. Daarnaast was het bovendien tijd om de secties van de batstaf kennis te laten maken met het bestaan en optreden van de zogenaamde Command & Control Ondersteuningsgroep van het bataljon. Voor de bataljonsstaf was voor de eerste week van maart een programma voor drie dagen in elkaar gezet waarin ťťn dag lessen over en met TITAAN (het digitale systeem dat het omgevingsbewustzijn van de commandant en zijn staf vergroot) verwerkt was. Daarnaast was er een twee dagen durende excursie naar een volledig intact zijnde staflocatie van het voormalige Oost-Duitse leger in de omgeving van Leipzig.
 
IJzeren Gordijn
Nadat de staf zich de eerste dag zich bekwaamd had in het gebruik van TITAAN, werd de volgende dag vroeg vertrokken naar Kossa, de plaats waar de geheime commandovoeringsbunkers van het voormalige Oost-Duitse leger te vinden zijn. De busreis voerde langs de oude grens tussen Oost en West- Duitsland, waar ooit het "ijzeren Gordijn" stond. Bij Helmstedt werd gepauzeerd en daar werd het ingerichte museum van de toenmalige grenscontrolepost bezocht Hier kreeg iedereen een goede indruk hoe destijds voor de 'val van de muur' de beide Duitslanden gescheiden waren. Dit maakte voor velen het beeld compleet dat het toenmalige Warschaupact het noodzakelijk maakte om NAVO-troepen in West-Duitsland te stationeren, waaronder de Nederlandse troepen in de legerplaats Seedorf. Na een indrukwekkend bezoek en uitvoerige rondleiding ging de reis verder naar het kamp in Kossa.
 
Commandopost
In Kossa bevond zich een van de belangrijke commandoposten van het Oost-Duitse leger van waaruit de beveiliging en verdediging werd voorbereid en beoefend van de zuidelijke helft van de DDR. Het bijzondere aan deze locatie is dat alles nog intact is (energievoorziening, commandoposten, verbindingen etc.) en het zou als het ware zo weer opgestart kunnen worden. Het geheel is ingericht volgens de stand der techniek van eind jaren tachtig tot begin negentiger jaren, dus met computers! Bovendien is dit een van de best geheim gebleven locaties in Duitsland. Zelfs de militairen die er werkten wisten niet precies wie en wat er allemaal werkte en hoe het kamp eruitzag. De rondleiding werd verzorgd door voormalige Oost-Duitse officieren die op deze locatie tot aan de 'val van de muur' gewerkt hadden. Dit maakte de rondleiding nog interessanter.
 
Geslaagd
Na de rondleiding over een deel van het complex werd in de nog in gebruikzijnde onderkomens gedineerd, een biertje gedronken en aansluitend overnacht De volgende dag werd het tweede deel van de uitvoerige rondleiding uitgevoerd. Ondanks het feit dat het natuurlijk meer dan zestien jaar geleden is dat de muur viel, bleek deze bezichtiging en rondleiding voor iedereen bijzonder interessant en gaf zeker een goed beeld van de militaire verhoudingen van weleer. Nadat de laatste rondleiding teneinde was, werd er afscheid genomen van de Oost-Duitse gastheren en werd de terugreis naar Seedorf aanvaard. Na afloop waren alle deelnemers het erover eens dat de opzet van deze drie dagen, elkaar beter Ieren kennen ("Teambuilding") en verdere verdieping in een stukje militaire geschiedenis zeker geslaagd was. Bovendien is een goede aftrap in het opwerken van de batstaf met TITAAN gedaan.
 

 
Bron: de BIZON april 2006 (nr 3 jaargang 8)
 

Top