Terug naar Ermelo     Home

Eenheden Seedorf overgedragen aan brigades in Nederland

Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Peter van Uhm, heeft vandaag (dinsdag 20 december) de eenheden van 41 Gemechaniseerde Brigade (41 Mechbrig) die blijven voortbestaan overgedragen aan hun nieuwe brigades in Nederland. Hiermee komt er na 42 jaar een einde aan de permanente Nederlandse aanwezigheid in het Duitse Seedorf. De eenheden verhuizen in juni en juli 2006 naar Nederland.

In zijn toespraak benadrukte Van Uhm het bijzondere Duits-Nederlandse karakter van de legerplaats en de sterke onderlinge band tussen de in Seedorf gelegerde militairen en burgers. Commandant 41 Mechbrig, brigadegeneraal Harm de Jonge (bovenste foto), stond stil bij het recente verleden van 41 Mechbrig, waarin niet alleen de verhuizing naar Nederland werd voorbereid maar waarin de brigade ook 'gewoon' uitzendingen in BosniŽ en Irak draaide.

Tijdens de overdrachtsceremonie werd het 101 Tankbataljon Regiment Huzaren Prins Alexander (101 Tkbat) formeel opgeheven. Het Alfa-eskadron van 101 Tkbat wordt toegevoegd aan 11 Tkbat in Oirschot, het Bravo-eskadron aan 42 Tkbat in Havelte. Het stafstafverzorgingseskadron wordt omgevormd tot een stafcompagnie van het pas opgerichte 45 Pantserinfanteriebataljon in Ermelo.

Ook 41 Bevoorradingscompagnie, 41 Herstelcompagnie en 41 Brigade Verkennings Eskadron (41 BVE) werden opgeheven. Elemenenten van de eerste twee eenheden worden ondergebracht bij onder andere 1 Logistieke Brigade. 41 BVE wordt per 1 januari als 103 Grondgebonden Verkenningseskadron (103 GVE) overgedragen aan 103 ISTAR Bataljon, onderdeel van 101 Gevechtssteunbrigade.

Tot slot wordt 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot uitgebreid met 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers. Daarnaast wordt 41 Pantsergeniecompagnie Zwaar opgenomen in 41 Pantsergeniebataljon.

Foto's: Sectie communicatie 41 Mechbrig

   

 
Bron: http://www.landmacht.nl
 
 

Top