Terug naar Ermelo     Home

Uitreiking vaandel aan 45 Painfbat RIOG in Ermelo

 
Vaandel overdracht door CLAS Peter Uhn aan BC Kees de Rijke Uitnodiging voor vaandeloverdracht. Klik voor vergroting! Vaandeloverdracht door BC Kees de Rijke aan Bat.Adj. Peter Puijk

klik op bovenstaande foto's voor vergroting

 

’s Middags 14 september 2006 werd op het Marktplein in Ermelo door de Commandant LAndStrijdkrachten (CLAS), Luitenant-generaal Peter van Uhm, het bataljonsvaandel uitgereikt aan de Bataljons Commandant (BC) van 45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland, Luitenant-kolonel Kees de Rijke.

Om de speech te lezen van Luitenant-generaal Peter Uhm, gebruik deze link en voor de speech van Luitenant-kolonel Kees de Rijke, gebruik dan deze link.

Op 6 oktober 1995 heeft de toenmalige Bevelhebber der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Hans Couzy, tijdens een plechtigheid op de legerplaats Harskamp onder andere het vaandel van het Regiment Infanterie Oranje Gelderland (RIOG) ingenomen. Het regiment en de daaronder ressorterende eenheid waren overbodig geworden als gevolg van herstructureringsmaatregelen. Het vaandel is vervolgens bij dagorder opgelegd in het Infanteriemuseum in Harskamp.

In 2005 is 45 PAINFBAT echter heropgericht. Met de terugkeer van het pantserinfanteriebataljon – als resultaat van de grootscheepse reorganisatie van de afgelopen jaren – naar de Generaal Spoorkazerne, heeft Ermelo na 20 jaar weer een dergelijk onderdeel binnen de hekwerken. In de jaren ‘80 werd 41 Pantserinfanteriebataljon Regiment Stoottroepen van 11 Pantserinfanteriebrigade vanuit Ermelo overgeplaatst naar Seedorf.

45 PAINFBAT is één van de twee parate pantserinfanteriebataljons van 43 Gemechaniseerde Brigade; het andere is 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Johan Willem Friso. Het bataljon zal in maart 2008 worden uitgezonden naar de Afghaanse provincie Uruzgan.

Tijdens de receptie, na de vaandeluitreiking, neemt luitenant-generaal Van Uhm uit handen van de directeur van het NIMH, drs. Piet Kamphuis, het eerste exemplaar van het boek ‘Het Regiment Infanterie Oranje Gelderland’ van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in ontvangst.

Voor meer informatie over dit boek, verwijs ik graag naar de volgende link.

 
Een uitgebreide fotoreportage van de vaandel uitreiking is te vinden via deze link. Indien u één of meerdere foto's van deze rapportage wilt hebben, stuur dan even een bericht via e-mail of via menu item Feedback.
 

Top