Terug naar Ermelo     Home

 

Toespraak Bataljons Commandant (BC)
Luitenant-kolonel Kees A. de Rijket.g.v.
Vaandeluitreiking en heroprichting
Regiment Infanterie Oranje Gelderland
14 september 2006

 

Meneer de burgermeester, generaals, dames en heren genodigden en belangstellenden uit Ermelo, Een speciaal woord van welkom wil ik richten aan de burgermeester……. Van de gemeente Zeven uit Duitsland.Ik ben blij dat u aanwezig bent om met eigen ogen te zien hoe delen van 101 tkbat uit Seedorf weer de kern vormt van deze nieuwe eenheid. Staat u mij toe dat ik verder ga in het Nederlands.

Ik heb zojuist het vaandel mogen ontvangen van ons regiment Infanterie Oranje Gelderland. Dit vaandel is voor ons belangrijk. Het is een vaandel dat heeft gewapperd in het verleden bij regimenten tijdens belangrijke gevechten of missies. Het was een vaandel die de verbondenheid van de militairen met elkaar liet zien, maar ook de verbondenheid met het Koninklijk huis en de Nederlandse samenleving, ons land. Hier aanwezig zijn zelfs nog militairen die tot het uiterste gevochten hebben op de Grebbeberg, en zijn ingezet in voormalig Nederlands Indië en Nieuw-Guinea. Met dit vaandel voelen wij ons ook verbonden met hen.

Het 45e pantserinfanterie bataljon zal het vaandel met trots dragen bij haar toekomstige missies, waarvan de eerste gepland staat in Afghanistan in het voorjaar van 2008. Wij zullen de tradities uitdragen, maar vragen ook iets terug. Namelijk uw steun bij de operaties die het bataljon onder dit vaandel moet gaan uitvoeren. En gisteren tijdens de reünie heeft u mij dat toegezegd.  

Het ontvangst en de steun van de burgermeester, wethouders en gemeenteraad voelen als een warme deken. Er is het afgelopen jaar veel werk verricht om de contacten met de recreatie, horeca en gemeentelijke diensten aan te halen. Voor ons is het belangrijk dat de inwoners van Ermelo ons waarderen en steunen bij onze maatschappelijke taak. Ik beloof u dat u een volwassen organisatie binnen uw gemeentegrenzen heeft gekregen die blij is dat we van de locatie gebruik kunnen maken om ons voor te bereiden en te trainen op toekomstige inzetoperaties. Ik streef dan ook een goede buurman te zijn.

Tot slot wil ik mij richten tot Commandant Landstrijdkrachten en Commandant 43 mechbrig.

Met de oprichting van het 45 pantserinfanteriebataljon en de heroprichting van het Regiment Infanterie Oranje Gelderland heeft u een goede keus gemaakt. En ook de locatie Ermelo met de historische banden zijn een schot in de roos. U zult dit bataljon gaan ervaren als een waardevolle en volwassen uitbreiding van de gevechtskracht van uw landstrijdkrachten in het algemeen en uw gemechaniseerde brigade in het bijzonder.

 

 
 
 
 
 

Top