Terug naar Ermelo     Home

 

Kennismakingsoefening Alfa-compagnie 45 Painfbat

16 t/m 20 januari 2006
 
Klik voor vergroting
 

Compagniescommandant kapitein Rick Gaspersz was zeer te spreken over de inzet van zijn mannen: “Het weer is slecht, maar de motivatie is groot. Iedereen is enorm enthousiast.” De oefening is anders dan anders. Normaal gesproken hebben militairen hun functieopleiding al achter de rug voordat zij bij een operationele eenheid instromen. Ditmaal zijn er ook bij die net uit de AMO (Algemene Militaire opleiding) komen.

Wennen aan de YPR
Gaspersz: “Deze oefening is meer een veredelde teambuilding. Doel is om iedereen aan elkaar, maar vooral aan de voor hen nieuwe YPR pantserrupsen te laten wennen.” In 2005 werd een start gemaakt met de oprichting van de nieuwste eenheid van 43 Gemechaniseerde Brigade (Havelte). Inmiddels is de Alfa-compagnie voor zo´n tachtig procent gevuld, de vulling van de Bravo- en Charlie-compagnie begint in maart.

Tijdens de oefening leggen de pelotonscommandanten vooral de nadruk op de samenwerking binnen hun eenheid en het leren omgaan met de pantserrupsen. “Maar we begonnen met het opwerken van de individuele man”, aldus Gaspersz. Daarna komen de YPR’s aan de beurt. Aan het begin van de oefenweek kregen de militairen een beeld van aanvallen bij dag en bij nacht.

Demonstratie
De donderdag stond in het teken van het terreinrijden op oefengebied de Vlasakkers. Omdat het grootste deel van de Alfa-compagnie hiermee nog onbekend is, werd eerst een demonstratie gegeven. Zo was te zien hoe het rupsvoertuig met gemak over een rechte wand van ruim anderhalve meter klom. Daarna mochten de chauffeurs zelf een ritje maken. Het parcours ging over kuilen in de weg, door grote modderplassen en over steile hellingen.

Hoewel het weer niet meespeelde, had ogenschijnlijk iedereen er plezier in en deden de oudjes het goed. “Dit materieel is afkomstig uit MOB-complexen waar materieel werd opgeslagen van diverse eenheden die in het recente verleden zijn opgeheven. Het heeft lange tijd op deze complexen gestaan en als gevolg daarvan doen zich nogal wat kleine gebreken voor”, vertelt Gaspersz. “Zo stond een van de pantservoertuigen al na tien kilometer stil. Tijdens deze oefening proberen we zoveel mogelijk de kinderziektes eruit te halen, zodat we aan het einde van het jaar helemaal gereed zijn.”

700 mannen en vrouwen
Gelegerd op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo bestaat 45 Painfbat straks uit één stafstafverzorgingscompagnie en drie pantserinfanteriecompagnieën. Op volledige sterkte telt de eenheid ongeveer zevenhonderd mannen en vrouwen. Op 21 februari komt er weer personeel voor de Alfa en overige compagnieën op. Zij hebben dan nog geen kennismakingsoefening gehad en beginnen dus met een achterstand.

“Het voordeel is dat wij (Alfa compagnie, red.) inmiddels ervaring hebben opgedaan en de nieuwelingen kunnen helpen snel op het gewenste niveau te komen”, zegt een van de pelotonscommandanten. Aan de inzet zal het niet liggen. “We weten dat we met z´n allen iets nieuws aan het opbouwen zijn. Het groepsgevoel is dan ook sterk aanwezig en dat verklaart het enthousiasme van iedereen.”

Soldaat 3 Nathalie Maaswinkel, die in februari gaat instromen bij 45 Painfbat, is ook enthousiast. Zij is de 4999ste BBT’er van 2005 en nam alvast een kijkje op De Vlasakkers. “Het is indrukwekkend om in een YPR te zitten. Ongelooflijk wat dat ding allemaal kan!”

 
Bron: Defensiekrant
 

Top