Terug naar Curaçao     Home

 
Het zesde verslag uit Curaçao is afkomstig van het 3e peloton van de Bravo Compagnie:

 

SCHIETWEEK

Na een lange periode van afwezigheid weer een verslag uit ‘de West’. In het laatste verlag schreven we over Bonaire. Het eerste peloton ging als eerste, maar inmiddels hebben alle pelotons een oefenweek op Bonaire achter de rug! We hebben een drukke en een ontspannende week gehad. Eerst druk vanwege Bonaire, het beklimmen van de Drie Gebroeders en de hoogste berg van Curaçao, de Christoffelberg en een aantal korte oefeningen. Daarna ontspannen, omdat we verlof hadden. De afgelopen twee weken had steeds 50% van de Compagnie verlof, terwijl de andere 50% aan een CIMIC project werkten. CIMIC staat voor civiel militaire coöperatie. Als CIMIC project hebben wij een school helpen opknappen maar daarover in een volgend verslag meer. Voordat we op verlof gingen hadden we eerst de schietweek .

Maandag 5 oktober
Het schietterrein Wacawa ligt ongeveer 45 minuten rijden vanaf de marinebasis. Omdat we de hele week gingen schieten, was het niet handig om elke dag heen en weer te rijden. Daarom had de compagnie besloten dat er dicht bij de schietbanen een bivak zou worden opgebouwd. De eerste dag werd helemaal besteed aan het opbouwen van het bivak. Tenten, tafels, stoelen, aggregaat en zelfs een veldkeuken was aanwezig. Dat betekende elke dag vers ontbijt, middag- en avondeten! De Hoofd Schiet Instructeurs verkenden voor de laatste maal de schietbanen voor de volgende dag, onze eerste schietdag.

Dinsdag 6 oktober
Na een woeste nacht met een flinke tropische stortbui, was het op de eerste schietdag meteen extreem heet. Weinig wind en de hele dag in de felle zon maakten dat we aan het eind van de dag aardig moe en voldaan op onze veldbedden konden liggen. De eerste dag werden de Diemaco’s ingeschoten en begonnen we in verschillende schiethoudingen met statische oefeningen. Ook konden na lange tijd de Accuray’s worden gebruikt en konden de SLA’s (Schutter Lange Afstand) weer treffers boeken. Ook de MAG kon weer eens heerlijk ratelen.


De Sergeant1 Kuipers houdt als Hoofd Schiet Instructeur de veiligheid goed in de gaten.

Woensdag 7 oktober
Op woensdag konden we eindelijk met ‘vuur en beweging’ oefeningen doen. Op Curaçao is het verplicht om bij deze oefeningen een scherfvest te dragen. Dat was voor een aantal jongens wel even wennen. Maar uiteindelijk konden we met buddy’s over de schietbaan heen en later op de dag met twee buddy-paren tegelijk. Dit was een voorproefje voor de donderdag. Op donderdag zouden we met de groep een mooie actie kunnen draaien!
's-Avonds was het rustig op het kamp. Er werd onderhoud gepleegd en er werd gekaart en gelachen. Anderen lazen een boek. In de tent nog even moppen tappen en vervolgens lekker snurken na een vermoeiende dag!


Na het schieten worden de schietschijven geïnspecteerd en de treffers geïnspecteerd
 door de Schiet Instructeurs Sergeant Tentua en Sergeant Berwald.

Donderdag 8 oktober
Woensdagnacht hadden we wacht. Het was een beetje slecht weer met die regen en omweer, maar daar doe je niets tegen. Rond half 6 kregen we reveille. Toen gingen we eten na het eten ging er een groep naar het schietterrein om contactdrills met de groep te doen. De overige lui gingen vast de boogtenten afbreken op het bivakterrein. Even later was onze groep aan de beurt met de contactdrills. Op de locatie aangekomen deden we onderhoud voor gebruik en gereed maken voor de actie. Er gingen drie man boven op een berg, om dekkingsvuur te geven. Twee man met de MAG en de Schutter Lange Afstand.
De groep ging met een omtrekkende tactische manier om de berg heen en wij gaven boven op de berg dekkingsvuur terwijl de groep buddy/sectie-gewijs voorwaarts gingen.
Na de actie kwamen we terug op het bivakterrein en gingen de andere helpen met het afbreken van het bivakterrein en onderhoud na het vuren. Toen dat gebeurd was, gingen we terug naar de kazerne met de Vito´s , MB´s en een bus. Eenmaal aangekomen op de kazerne deden we per peloton de wapens in de wapenkamer en gingen we ons gereedmaken voor de compagnies BBQ. Om 18:00 uur begon de barbecue in het onderkomen van de officieren: de Longroom. Iedereen kreeg 5 consumptie´s p.p. waar je drank voor kon halen. Het werd een heel gezellige avond met de hele compagnie bij elkaar en lekker eten en drinken. Een mooie afsluiting van de schietweek.

Vrijdag 9 oktober
Vrijdag stond in het teken van onderhoud. Vandaag deed iedereen het onderhoud van zijn PGU en zijn wapen. Toen dat gebeurd was, werd ieder peloton in groepjes opgedeeld om de spullen van het bivak schoon te maken. Alle boogtenten moesten schoon. De tafels, stoelen, verlichtingssets noem maar op. Toen alles schoon was werd alles weer netjes opgeborgen in het ASOK. Na een volle week met schieten keken we tevreden terug naar de schietweek en keken we ook al weer vooruit naar het weekend dat voor ons lag!
Komende twee weken gaan we de laatste oefening draaien, voordat we weer richting Ermelo gaan. We gaan naar Aruba! Dus komende weken is het stil. Daarna zullen we natuurlijk verslag doen van onze oefening op Aruba.

Groet uit Curaçao!
Het derde peloton

 

Top