Terug naar Curaçao     Home

 
Het tweede verslag uit Curaçao is afkomstig van het 2e peloton van de Bravo Compagnie:

 

Bon tardi (goede middag en avond),
Even een kort verslag van het 2e peloton, dat de pen overneemt van het 1e.

Donderdag kregen we het bericht dat er een korporaal van de Antilliaanse militie was verdwenen tijdens een rondje hardlopen. Met het eerste en het derde peloton is ‘s avonds het hele gebied van de hardloopronde uitgekamd. Ook de kustwacht zocht met helikopters. Helaas werd de korporaal niet gevonden. Vrijdag zochten wij en het eerste peloton de ruige kustlijn af om te kijken of de korporaal misschien was verdronken en de verwachting was dat het lichaam dan hier zou aanspoelen.


De inzet van de compagnie in de West, waarbij er werd gezocht naar korporaal Cherelton Koeiman
die later in de week dood werd aangetroffen. (zie ook: mediabericht)

Donderdag 13 augustus.
Vandaag zijn we naar de schietbaan geweest op Wacawa, een schietbaan die uitmondt op zee, dat is dus één grote kogelvanger. Alleen moeten de lokale vissers oppassen, anders krijgen ze een gat in hun boot!! We hebben dan ook 2 uitkijkposten, die via de radio doorgeven dat er mensen in de vuurbaan zitten. Dan krijgen we een "stop-vuren". Dit gebeurde maar 1 keer, omdat er een bootje op visite kwam. Hier op Curaçao hebben we nieuwe wapens gekregen en op deze schietdag hebben we de wapens ingeschoten.

Vrijdag 14 augustus.
Ascencion is het woord dat die dag verwoord. Deze dag was verzorgd door de Geestelijke Verzorging. En bestond uit een tour over het eiland, waarbij ook naar het culturele (slaven)verleden van Curaçao werd gekeken. Ascencion is de naam van een uit 1672 daterend plantagehuis, dat vroeger werd gebruikt om eten te verbouwen voor en door de slaven die uit West-Afrika werden getransporteerd, om verder te worden verscheept naar Amerika. Dit, omdat ze moesten aansterken door de ontberende omstandigheden tijdens hun overtocht.

We zijn dan ook over het terrein van de plantage richting zee gelopen. Een route van ongeveer 45 minuten waar zich een baai bevindt, Plasticbaai genoemd doordat er alleen maar plastic strandt. Er werd verteld, dat hier wel een 3 meter hoge stapel plastic werd aangetroffen. Maar doordat het tegenwoordig wordt schoongemaakt door een bedrijf, komen hier ook wel schildpadden voor en zijn de mangrove bossen weer herstellende.


Plasticbaai

Museum Curaçao

Na de wandeling gingen we naar een museum. Hier werd uitgebreid verteld hoe de kolonialisatie verging in vroegere tijden. Een mooi museum, vol met voorwerpen en voorbeelden hoe men de slaven kon vangen en straffen. Tijdens de rondleiding door een gids kwamen we ook in een replica van de ruim van een schip. Je kunt je voorstellen hoe mensonterend de omstandigheden waren, hoe dicht de slaven bij elkaar zaten zelfs in elkaars ontlasting! De slaven zaten boven op elkaar, naast elkaar en ook nog geboeid aan handen en voeten…Iets om even bij stil te staan.
Er waren die dag ook leuke dingen te doen, zoals vanaf een betonnen richel de zee in jumpen bij Playa Forti. Een mooie baai op Curaçao. Sommige hadden hier `een momentje´ en anderen zoals deden een salto achterover vanaf 14m hoogte! Echt gaaf.

Als afsluiting van die tour op deze dag de BBQ op Ascencion, heerlijk.

Maandag 17 augustus.
Een dag te velde. In het kader van acclimatisatie, een nacht doorbrengen in het warme Curaçao. Als eerste van de compagnie gingen we richting Wacawa, het oefengebied. Hier werd het bivak opgebouwd met waterwagen en vier boogtenten om ons onder te brengen. Erg warm allemaal met een verplaatsen richting twee bergtoppen, om ons een idee te geven van hoe het terrein eruit ziet vanaf een hoog punt en zo smoel in het terrein krijgen. Er zijn namelijk nog geen kaarten van dit gebied beschikbaar op het ogenblik. Vanaf het bivak een kleine 2 km stekkeren, heen en terug. Al met al vrij pittig als je na honderden stekels van cactussen en rotsachtige geitenpaden eenmaal de top hebt bereikt, maar het uitzicht mag er zijn! Op de terugweg was er zowaar een pad. We hebben nu geleerd: “zoek de paden en verplaats u niet door het terrein om de kortste weg te pakken, want u loopt zich vast”.

De nacht in het veld viel mee, wel warm maar geen muggen. De volgende dag werd afgesloten met een speedmars. Erg fijn om te doen in de hitte. Ook hier is het keyword acclimatisatie.

Woensdag 19 augustus.
We gaan dan eindelijk de bootdrills doen om te integreren met het water rondom het eiland. We hebben er zin in.
Van het andere peloton hebben we te horen gekregen, dat dit vrij pittig is en we gaan dan ook redelijk aan het gas. Roeien met peddels, de groepscommandant aan het roer, tellen en zorgen dat je in de boot blijft. Er moest ook gesimuleerd worden hoe het is om te kapseizen. Iedereen uit de boot, boot op de kop, boot vlot trekken, iedereen terug de boot in en weer verder. Na het roeien deden we een mars langs de kust. In een lange sliert liepen we achter de Sergeant van de Mariniers aan, die in hoog tempo langs de kustlijn liep. Soms over het strand, soms kniediep en soms kopje onder.

Al met al een fijne week bezig geweest, met relatieve rust en fysieke prikkels en andere bezigheden.

Machtig mooi hier, ik geef de pen aan het 3e.
Ayo ( Tot ziens ).

Schrijvers van 2.5

 

Top