Terug naar Curaçao     Home

 
Het eerste verslag uit Curaçao is afkomstig van het 1e peloton van de Bravo Compagnie:

 

Maandag 3 augustus
We moesten om 03:00 uur op Ermelo verzamelen om naar de West te gaan. Het ontvangst was niet in de hand, we stonden voor dichte deuren en er was dus ook geen de koffie. De meeste mensen stonden verbaasd te kijken omdat het meestal wel goed is. Er heeft gewoon iemand gefaald en we hopen dat het bij de volgende lichting wel in de hand is!
Aangekomen op Eindhoven was het even ontspannen, vakantie verhalen tegen elkaar vertellen en vervolgens konden we boarden in een Frans toestel van Blue Line. De vlucht duurde in totaal 9 uur en 54 minuten.
Aangekomen op Curaçao stond de CSM ons op te wachten, onderaan de trap van het toestel, om iedereen de hand te schudden. Toen we de loods in liepen stonden inheemse bevolking muziek te spelen met een stealband. Dat was erg aangenaam, maar na 15 minuten spelen vonden wij het wel mooi geweest.

Marinebasis Parera
We werden goed opgevangen en konden gelijk legeren. De legering is zeer goed. De kamers zijn allemaal voorzien van airco en ze zijn groter als in Ermelo. De PGU was er ook snel, binnen 2 dagen was je gewoon compleet inzetbaar voor je taak.

Dinsdag 4 augustus
Deze dag stond vooral in het teken van “wennen”. Wij kregen een rondleiding over de kazerne en begonnen eigenlijk gelijk met het acclimatisatieprogramma. ’s Avonds stond er een avondwandeling op het programma. Wat ons erg opviel, en dan mogen we voor het hele peloton spreken, het eten is hier goed in de hand. Jammer dat je er voor moet betalen als je geen eigen huisvesting hebt, want uiteindelijk is het een dure grap!

Woensdag 5 augustus
Deze ochtend begonnen we gelijk met een mars van 4 kilometer. Dit beviel goed, aangezien we dit vroeg in de ochtend deden. Deze dag stond eigenlijk in het teken van “voorlichtingen”. Na de mars hadden we een voorlichting van de KMAR en de MIVD. Niet het meest leuke, maar wel noodzakelijk. s’ Middags als afsluiting hadden we een zwemtest van de MARNS. Die was redelijk tot zeer pittig. Het bestond uit ± 15 meter onder water zwemmen en vervolgens 1 baan met het wapen (diemaco) boven onze schedel tot de overzijde zwemmen. Gelijk daarna moesten we een “pop” opduiken, omdat deze zogenaamd verdronken was. 4 meter diep lag de  betrokkene. We lieten de pop weer vallen en zwommen met een oefendrenkeling naar de overkant. Hierna hadden we 5 minuten rust.
Na de rust doken we met zijn allen vrijwel tegelijk het water in en moesten 15 minuten lang baantjes trekken. Na die 15 minuten moesten we onze broek uit trekken en daar een soort “reddingsvest” van maken. Dit was erg leuk, want dit hadden wij nog nooit eerder gehad! (de hele zwemtest gebeurde in gevechtstenue zonder kisten)
Einde werkdag.

Donderdag 6 augustus
Dit was een rustige/ontspannen dag. Het programma stond in teken van “Tour de Curaçao”. We vertrokken met een collega van luchtmobiel, die onze gids was, naar alle aantrekkelijke plekjes van Curaçao. Hier vertelde hij wat over, dit was zeker handig, want nu wisten we ook een beetje waar wij aan toe waren en hoe de omgeving in elkaar zat.

Vrijdag 7 augustus
We begonnen weer met een mars maar ditmaal van 5 km lang. Daarna kregen we een voorlichting over hygiëne,  persoonlijke gezondheidszorg en lokale insecten en planten. Dit is uiteraard handig, want we gaan binnenkort al het veld in. Dit duurde tot de lunch. Na heerlijk gegeten te hebben in de eetzaal, kregen we een voorlichting over de facilitaire dienst. Uiteindelijk kwam het onderwerp loon ter sprake. Als je hier ongehuwd/thuiswonend tewerk gesteld wordt, ga je er qua loon gewoon op achteruit! Dit is al bekend hogerop, maar wij, die hier tewerkgesteld zijn, irriteren ons er wel aan! We gaan het meemaken en hopen op een oplossing. Op naar het weekend hehehehe!!

Weekend 8 t/m 9 augustus
Weekend dus even tijd voor andere dingen!

Maandag 10 augustus
We stonden allemaal keurig netjes fris & fruitig op het ochtendappel. De kapitein stak een veer in onze kont,  omdat we ons netjes hadden gedragen het weekend! De kaderleden en plaatsvervangers hadden een verbindingsdag. Omscholing naar de verbindingsmiddelen van de MARNS (de cougar radio). De rest van het peloton begon met een rondje hobbelen en daarna moesten ze ondersteunen bij het leeg kruien van een gebouw dat hier tegen de vlakte gaat. De verbindingen die ze hier gebruiken lijkt op het eerste oog makkelijker dan onze eigen radio’s. Ook dit gaan we meemaken!

Dinsdag 11 augustus
Omscholing MB -> LARO voor de chauffeurs, de rest van het peloton kreeg materiaal uitgereikt en een studie opdracht. We moesten, wat heel logisch is alle rangen & standen van de KM/MARNS kennen. Dit komt natuurlijk omdat je hier op de kazerne ook te maken heb met collega’s van andere krijgsmachtdelen. Eind van de dag nog even lekker gesport met het peloton! We moeten er wel even bijzeggen dat de sportfaciliteiten hier heel goed zijn! Er is een nieuwe zaal, veel fitness apparatuur, hardloop routes, dojo, squashruimte,tennisbaan etc.


1e Peloton hard aan het werk!

Tot zover het verslag van onze eerste dagen als Compagnie in de West.

Volgende keer een verslag van het 2e peloton.

 

Top