Terug naar Curaçao     Home

 

Compagnies wisseling op Curaçao
31 maart 2010, 10:35 uur

 
 

klik voor vergroting

De Alpha-compagnie van de landmacht in de West is begin deze week afgelost en heeft afscheid genomen van Curaçao. Dat gebeurde met een korte militaire ceremonie op Marinebasis Parera. De taken van de compagnie zijn overgenomen door hun collega’s van de Charlie-compagnie van 45 Pantserinfanteriebataljon van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte.
 
“Uw periode onder mijn commando is vanaf het begin positief geweest”, sprak de Commandant Zeemacht in het Caraïbisch Gebied (CZMCARIB), commandeur Peter Lenselink, over de inzet de afgelopen 4 maanden van de Alpha-compagnie. Commandeur Lenselink benadrukte de interessante oefeningen op alle benedenwindse eilanden. “Jullie operationele programma was uitdagend. De oefeningen op Koraal Tabak en Wacawa op Curaçao en ook de kennis- en ervaringsuitwisseling op Aruba met de 32e infanteriecompagnie zijn geslaagd te noemen.”
 

 

 
klik voor vergroting Samenwerking
Naast opereren in het veld, was de Alpha-compagnie ook te vinden op de Maria Auxiliadoraschool op Curaçao. Gedurende 2 weken staken zij hun handen uit de mouwen en werd deze school opgeknapt. Tijdens de noodhulpoperatie in Haïti verleenden de landmacht militairen ondersteuning bij het overladen van de diverse hulpgoederen op Kustwacht Steunpunt Hato. “De samenwerking is goed geweest”,
aldus de compagnies commandant, kapitein Martijn Clarenbeek, “Het was onze eerste kennismaking met het Caraïbisch Gebied en die is goed bevallen”. De opgedane ervaringen kan de compagnie meenemen naar Nederland. Daar wacht hen een inwerkperiode met het nieuwe pantservoertuig de CV-90.

Taken
De landmachteenheden ondersteunen de hoofdtaken Defensie in het gebied. Van de territoriale verdediging van de Nederlandse Antillen en Aruba, handhaving van de internationale rechtsorde, tot het verlenen van bijstand aan lokale autoriteiten. Orkaannoodhulp blijft primair de taak van de mariniers van de 32e infanteriecompagnie, gestationeerd op Aruba. Bij escalatie kan de landmachtcompagnie wel algemene ondersteuning verlenen. Naast de operationele taken wordt de compagnie ook ingezet voor ceremoniële taken, zoals bij de Opening der Staten, Koninginnedag en Dodenherdenking.

 

Bron: www.defensie.nl

 

Top