Terug naar Ermelo     Home

 

45 Pantserinfanteriebataljon ontvangt CV90

28 januari 2010, 17:04 uur

 

Klik voor vergroting

45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Oranje Gelderland heeft vandaag de eerste 5 exemplaren van de CV90 in ontvangst genomen. Dit gebeurde met een symbolische overdracht van een grote pompstok van het nieuwe infanteriegevechtsvoertuig.

Tijdens een bescheiden ceremonie op de Majoor Mulderkazerne in Stroe, droeg het

hoofd Materieelprojecten van de Koninklijke Landmacht, kolonel Vermeij, de pompstok over aan de plaatvervangende commandant van 45 Painfbat, majoor Witkamp.
 
Brok techniek

Kolonel Vermeij vertelde in zijn toespraak dat hij zelf 23 jaar geleden, toen als compagniescommandant bij 45 Painfbat, nog meemaakte dat het te vervangen infanterievoertuig, de YPR, bij de eenheid binnenkwam. “Dit is echter een heel ander voertuig”, benadrukte hij. “De CV90 is een brok techniek. Daar moet zorgvuldig mee worden omgegaan. Jullie moeten leren om het voertuig voor jullie te laten werken.”
 

Klik voor vergroting

Omscholingscursus noodzakelijk

Ook de wijze van het infanterieoptreden verandert door de komst van de CV90. Een grondige omscholingscursus, onder andere bij het Opleidings- en Trainingscentrum Manoeuvre in Amersfoort, is daarom noodzakelijk. Het tweede peloton van de Bravocompagnie heeft de eer om als eerste met het nieuwe voertuig aan de slag te gaan. Kolonel Vermeij wenste het bataljon veel succes bij deze omscholing.

Majoor Witkamp sprak van een bijzonder moment: “Met de CV90 begint voor ons een nieuw tijdperk. Dit voertuig is meer dan alleen een battlegroep taxi. Met de CV90 kun je namelijk daadwerkelijk het gevecht aan gaan. Het voertuig is uniek in zijn soort. Niet alleen vanwege de moderne techniek, maar ook op het gebied van veiligheid.”

 
Instroom CV90’s

Nadat de CV90 is ingestroomd bij de Bravocompagnie, is het daarna de beurt aan de Alfacompagnie, waarna de Charliecompagnie de instroom voltooit. Uiteindelijk zal het bataljon dan over 44 stuks beschikken. Bij 44 Pantserinfanteriebataljon stroomde de CV90 vorig jaar in.
 

Bron: www.defensie.nl/landmacht/

 

 

Top