Terug naar Ermelo     Home

 

 

Eerste CV90 overgedragen aan 45 PIB RIOG

 
Vandaag (28-01-10) vond de officiŽle overdracht plaats van het eerste nieuwe infanterie gevechtsvoertuig CV9035NL MK III. De overdracht heeft plaats gevonden op de Generaal Mulder kazerne.

Onderstaand nog de toespraak, plus een 3-tal foto albums van de overdracht.

 

 
Toespraak van Plaatsvervangend Bataljons Commandant (PBC) Majoor Ton Witkamp:
 
Kolonel, oversten, collegae en genodigden. Vandaag op 28 januari 2010 zal het dan gebeuren. Wij bij het 45e Painfbat Regiment Infanterie Oranje Gelderland krijgen onze 1e CV-90. daarom een speciaal dank naar de gasten van BOI, DMO, OTCMAN, PERSCO maar niet vergeten de veteranen van het Regiment, Vertegenwoordigers vanuit de TRIS en Nieuw Guinea en niet op de laatste plaats onze man van de internet site 45 Painfbat Oranje Gelderland en overige gasten.

Met de ontvangst van de pompstok van het kanon van de CV-90 neem ik op symbolische wijze de eerste CV-90 in ontvangst.
Kolonel oversten mijne heren. Ik sta hier als PBC van het bataljon. Niet omdat onze BC geen behoefte had om hier te staan in tegendeel. Hij heeft op dit moment een ondercommandantenvergadering die geen uitstel kon hebben. Hij groet u allen en geeft mij de credits om dit heugelijke feit te vieren. Ja wij zijn nu het tweede bataljon die wordt uitgerust met het nieuwe infanterie gevechtsvoertuig. Juist nu in tijden van bezuinigingen een mooi moment om bij stil te staan. Ik zal u vertellen waarom. Het 45ste heeft zijn yprín ingeleverd. En daarom ben ik ook blij om hier de eerste CV-90 in ontvangst te nemen.
Vroeger, ja daar begint hij weer. In 1986 reed het 45e met de bekende YP-408 rond. Dat waren makkelijke wielvoertuigen en werden door ons ook wel de bus genoemd. Je kon er van alles meedoen tot aan boodschappen halen in het dorp. Spullen bovenop binden tot aan versleutelen van de bankjes binnen in. In 1986 werd dat anders. In Steenwijk kwamen de eerste nieuwe YPRín binnen rollen. Echt nieuw. Ik kan mij nog herinneren dat dat bij het gaan zitten in het voertuig je iedereen kon horen dat is echt mooi en blijft dat ook zo mooi? Voor het eerst kregen wij te maken met een kanon 25mm. Een echt kanon en geen spreidingswapen zoals de .50. daar moesten natuurlijk goede mensen opkomen. Ja en niet iedereen kon tijdens de wacht achter het kanon kruipen zoals dat bij de YP met zijn .50 wel kon.
Nu 25 jaar nadat het 45ste Painfbat zijn eerste rupsvoertuigen kreeg staan wij voor een nieuw voertuig.
Dit voertuig luidt ook echt een nieuw tijdperk in. Ik ben geen CV-90 verkoper maar dit gevechtsvoertuig is uniek in zijn soort. Wij, Nederland, hebben een groot aantal wijzigingen laten aanbrengen zodat het voertuig niet alleen zeer modern is, maar ook veilig en dat zelfs gekeken wordt van hoe moeten we nu optreden met dit nieuwe gevechtsvoertuig. Het gebruik van het voertuig is meer dan een battlefield taxi. Met dit voertuig kun je tot in de opstelling aankomen en alleen maar uitstijgen om een verdwaalde vijand nog uit te schakelen.

Ja de opleiding is ook van een andere orde dan die van de YPR bemanning. We hebben nu te maken met een voertuig bemanning, een chauffeur , schutter en een commandant en een groepscommandant met zijn infanterie groep achterin de bak. Is dat vervelend? Weet ik niet. Wat ik wel weet dat het anders is. Ook achterin kun je het gevecht meelezen. En nog veel beter dan voorheen. Met cameraís op de buitenzijde en voor in en achterop heb je direct live beelden. Ik weet zeker dat CNN veel geld overheeft om deze beelden te kunnen krijgen.
Ook met het binnen halen van het BMS gaan wij als infanterist er goed op vooruit. Dit Battlefield Management System geeft ons de mogelijkheid om snelheid te creŽren in het commandovoeringproces en daarmee de snelheid van handelen tot op groepsniveau te verhogen. Snel inzicht krijgen waar eigentroepen en natuurlijk waar de vijand zich bevindt kunnen we nu realiseren zonder ellen lange gesprekken over de radio.

De kapitein Schippers staat hier als CC van de Bravo cie te glunderen, ja hij is de eerste commandant die de CV-90 ziet binnen stromen in zijn compagnie. Gefeliciteerd daarmee. De Bravo cie krijgt vandaag hun eerste 5 nieuwe gevechtsvoertuigen. Volgende week zal worden aan gevangen met de opleiding op hun eigen voertuig in Amersfoort. Iedere compagnie krijgt een jaar de tijd om op te werken naar niveau drie. En die tijd hebben we hard nodig. Over anderhalf jaar staan we voor een nieuwe uitdaging en dat is voor het 45e operationeel gereed te zijn met de CV-90. dat gaat zeker lukken en daar ben ik van overtuigd. Maar eerst gaan we beginnen met het binnen halen van vandaag de eerste 5 voertuigen en in de komende maanden de overige 39.

Voor nu wil ik eindigen met de worden die al een keer zijn uitgesproken maar dan in het Engels op een andere locatie.

Kolonel, mijne heren: WE' VE GOT HIM - MIJNE HEREN WE HEBBEN HEM
 

Foto Album
Kpl Nico Koster
43 Meg. Brigade

Foto Album
Wim de Witte

Foto Album
Ad Weeda

 

 

Top